PETRO POROSENKO efectueaza o vizita la Casa Alba si va sustine un discurs in fata Congresului american

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, este primit ca oaspete de marca, joi, la Washington, unde va sustine un discurs in Congres si va avea o discutie fata in fata cu presedintele Barack Obama, dar vizita sa are putine sanse sa aduca noi angajamente.

Fostul om de afaceri in varsta de 48 de ani ar urma sa pledeze cu forta pentru ca tara sa sa obtina un “statut special” de aliat non-membru NATO.”Contez pe sprijinul dumneavoastra”, a declarat el, marti, la Ottawa in fata Parlamentului canadian, cu o zi inaintea primei sale vizite in Statele Unite de la alegerea sa la presedintie, la inceputul lui iunie.

La doua zile dupa ratificarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, viitorul Ucrainei ramane incarcat de incertitudine dupa un conflict de cinci luni soldat cu aproximativ 2.900 de morti si peste jumatate de milioane de persoane stramutate. Armistitiul semnat la 5 septembrie intre Kiev si rebelii prorusi ramane fragil.

CITESTE SI: RADA a ratificat, in unanimitate, ACORDUL istoric de ASOCIERE al UCRAINEI cu UE 

“Sunt bucuros sa vad ca partenerii nostri europeni si americani inteleg ca ne luptam nu numai pentru integritatea teritoriala si independenta Ucrainei, ci si pentru securitatea mondiala”, sublinia vineri la Kiev Porosenko, cerand o “noua strategie in termeni de securitate”.

Obama a reiterat de mai multe saptamani ca Statele Unite vor continua sa ofere o asistenta militara neletala si formare armatei ucrainei, subliniind insa ca Washingtonul nu intentioneaza sa recurga la forta in aceasta tara.

“NATO trebuie sa isi asume angajamente concrete pentru a ajuta Ucraina sa modernizeze si sa isi consolideze fortele de securitate”, a pledat el la Tallinn, in Estonia, amintind ca Ucraina nu face parte din Alianta Nord-Atlantica, a carei carta prevede solidaritate intre membri in caz de agresiune.

Casa Alba a ramas evaziva cu privire la eventualele anunturi cu ocazia acestei vizite dar a sugerat clar ca este vorba inainte de toate de trimiterea unui mesaj puternic. Aceasta intalnire “este un simbol clar pentru toata lumea si in special pentru poporul ucrainean”, a subliniat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Executivului american.

Este acesta un mesaj adresat presedintelui rus Vladimir Putin? “Fotografia lui Porosenko asezat in Biroul Oval va valora cat 1.000 de cuvinte, indiferent ca vor fi spuse in engleza sau rusa”, a raspuns el.

Asteptat la Casa Alba la inceputul dupa-amiezii, Porosenko, ce vorbeste fluent engleza, isi va incepe ziua la Washington printr-un discurs solemn sustinut in fata Congresului reunit (Camera Reprezentantilor si Senatul).

Doar liderii tarilor aliate cele mai apropiate de Statele Unite au dreptul la aceasta tribuna. Ultimul a fost presedintele sud-coreean Park Geun Hye, in mai 2013. In aprilie 2005, presedintele ucrainean prooccidental Viktor Iuscenko a primit aceasta onoare. Congresmenii americani l-au ovationat la momentul respectiv.

CITESTE SI: PETRO POROSENKO: Estul SEPARATIST va ramane parte a UCRAINEI 

“In termeni de simboluri, aceasta va fi o vizita importanta. In termeni de ajutor concret acordat Ucrainei, mult mai putin”, rezuma Eugene Rumer, de la Carnegie Endowment for International Peace, centru de reflectie cu sediul la Washington.

Presedintele ucrainean ar urma sa formuleze si o cerere de ajutor economic crescut pentru a face fata perioadei foarte dificile pe care o traverseaza tara sa, aflata in recesiune aproape neintrerupta de doi ani si cu o inflatie de 19 la suta.

Sursa foto: newscom.ua