Petrom si Romgaz discuta cu marii consumatori de gaze, la Departamentul pentru Energie

La sediul Departamentului pentru Energie are loc acum vineri la pranz o intalnire intre producatori si marii consumatorii de gaze, menita sa deblocheze situatia de pe piata, potrivit economica.net.

Astfel, la intalnire participa OMV Petrom, Romgaz si Amromco, pe de o parte, si marii consumatori de gaze Interagro, ArcelorMittal si Azomures, pe de alta parte. Intalnirea este menita sa conduca la un compromis pe piata gazelor naturale. Potrivit unor surse apropiate situatiei, la intalnire participa, alaturi de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, reprezentanti ai Ministerului Finantelor, Consiliului Concurentei si ANRE.

De la data de 1 aprilie, Guvernul a decis ca tranzactiile pe piata libera, care reprezinta circa 55 la suta din consumul de gaze naturale, sa se faca la un pret de referinta minim de 72 de lei MWh, pretul de la 1 ianuarie 2013, pentru gazul din productia interna. Guvernul a mai stabilit si ca pretul de pe piata libera va fi luat in calcul pentru stabilirea si calculul impozitului pe veniturile suplimentare din liberalizarea pietei de gaze, dat fiind ca anterior taxa se aplica luand in calul preturile de pe piata reglementata, nu cele efectiv obtinute pe piata libera.

Citeste si: Federatia Rusa a majorat cu 44% pretul gazelor furnizate Ucrainei

Ulterior aprobarii acestui act normativ, marii consumatori de gaze au inteles ca Petrom si Romgaz, cele doua companii care produc peste 95 la suta din gazul romanesc, ar trebui sa vanda gaze la acest pret si au emis un comunicat de presa prin care au acuzat cele doua companii ca nu respecta legea, vanzand gazul la preturi mai mari.

“Cei doi mari producatori interni, profitand, cel mai probabil, de pozitia dominanta pe care o au pe piata gazelor naturale, nu aplica OUG 13/2014 si, in consecinta, ignora pretul de referinta de 72 lei/MWh pentru consumatorii eligibili, «negocierile» rezumandu-se la pretul reglementat, din calendar, de 89 lei/MWh! Opinia noastra este ca asistam la un abuz de pozitia dominanta pe piata gazelor naturale!” se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Romani, care reprezinta interesele marilor consumatori.