PETROTEL LUKOIL isi transfera PROFITUL pentru A NU PLATI IMPOZITE statului roman (rechizitoriu)

Compania PETROTEL LUKOIL isi transfera profitul din activitatea de productie catre entitati din cadrul grupului, neinregistrate pe teritoriul Romaniei, pentru a nu plati statului roman IMPOZIT PE PROFIT, in conditiile in care a beneficiat de FACILITATI FISCALE, respectiv amanarea platii de TVA de peste 6 miliarde lei, rezulta din rechizitoriul intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

“Politica de afaceri practicata de SC Petrotel Lukoil SA a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de productie catre entitati din cadrul grupului, neinregistrate pe teritoriul Romaniei, cu scopul vadit de a nu constitui si datora statului roman impozite si taxe sub forma de IMPOZIT PE PROFIT”, se arata in rechizitoriu.

Potrivit documentului, Petrotel Lukoil a incheiat contracte de achizitie de materie prima (titei), precum si contracte de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase, avand ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preturi de livrare situate sub costurile de productie.

CITESTE SI: PETROTEL LUKOIL si directorul companiei, TRIMISI in JUDECATA. PREJUDICIUL este de 1,8 miliarde de euro

Astfel, in perioada 2011 — 2014, SC Petrotel Lukoil SA a raportat prin situatiile financiare anuale o pierdere cumulata din activitatea de exploatare de 1.403.611 mii lei, din care 29,16% respectiv suma de 409.357,2 mii lei reprezinta pierderea din activitatea de export si livrari intracomunitare, procentele variind de la un an la altul si anume 49,10% in anul 2011, 77,92% in anul 2012, 16,40% in anul 2013 si 28,28% in anul 2014.

Procurorii sustin ca practicarea de PRETURI DE VANZARE INFERIOARE PRETURILOR DE COST a fost efectuata cu intentie, motivat de faptul ca circa 84% din vanzari au fost efectuate catre societati comerciale din cadrul grupului Lukoil, scopul final al acestei politici de preturi fiind acela de a externaliza profitul si de a nu achita sume sub forma de impozit pe profit catre bugetul de stat.

De asemenea, prin practicarea unor preturi de vanzare inferioare costurilor de productie determinate, stabilite si urmarite de administratorii SC Petrotel Lukoil SA, compania s-a decapitalizat, iar pentru a sustine fluxurile de fabricatie ea a fost “obligata” sa se imprumute tot de la entitati din cadrul grupului, indica rechizitoriul.
Astfel, in perioada 2008 — 2014, SC Petrotel Lukoil SA a imprumutat de la Lukoil Europe Holding BV — Olanda (actionar majoritar al societatii), suma de 1.845.100.883 USD si 514.908.316 euro, sume care in buna parte au fost rambursate, dar care au generat dobanzi in valoare totala de 259.549.903 lei numai in perioada 2010 — 2013, acestea fiind inregistrate in contabilitatea societatii, afirma procurorii.

CITESTE SI: LUKOIL cere sprijinul COMISIEI EUROPENE in disputa cu ROMANIA

Ei mai noteaza ca aceasta ar fi una din explicatiile pentru care SC Petrotel Lukoil SA a raportat prin situatiile financiare anuale ale perioadei 2010 — 2014 PIERDERI FINANCIARE totale de 674.095.408 lei.

“De precizat, este faptul ca, in perioada analizata, respectiv 2011-2014, SC Petrotel Lukoil SA a beneficiat din partea statului roman, prin institutiile fiscale, de o facilitate fiscala constand in amanarea la plata a TVA-ului datorat pentru operatiunile de import a materiei prime in vama. Numai pentru perioada analizata, valoarea amanarii la plata a TVA este de 3.954.555.400 lei. Facilitatea a fost acordata incepand cu anul 2008, astfel ca valoarea TVA-ului amanat la plata pentru perioada 2008 — noiembrie 2014 este de 6.167.477.838 lei”, se arata in rechizitoriu.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au dispus, luni, trimiterea in judecata a SC Petrotel Lukoil Ploiesti si a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spalare de bani, folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani. De asemenea, au fost deferite justitiei mai multe persoane din conducerea Petrotel Lukoil Ploiesti, intre care se afla si cetateni rusi.