PICCJ: INVESTIGATIA procurorilor in cazul INCHISORII CIA din ROMANIA se afla in LUCRU

Investigatia autoritatilor romane privind plangerea sauditului Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care sustine ca a fost inchis intr-o inchisoare CIA din Romania, se afla in lucru la procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ.

Potrivit unui raspuns oficial al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), transmis la solicitarea MEDIAFAX, dosarul se afla in atentia procurorilor, ei continuand cercetarile care au debutat in 2012.

Alte informatii, arata sursa mentionata, nu pot fi furnizate la acest moment, “Intrucat publicitatea acestora ar putea periclita bunul mers al anchetei”.

Mentionam ca alte dosare cu un obiect similar nu se afla inregistrate la nivelul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie“, se arata in raspunsul oficial al Parchetului de pe langa instanta suprema.

CITESTE SI: ION ILIESCU a recunoscut: Am aprobat  cererea pentru un sediu CIA in ROMANIA

In 29 mai 2012, avocatul lui Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri a inaintat in numele acestuia o plangere penala procurorului general al Romaniei, in care reclama detentia secreta, rele tratamente aplicate clientului sau, precum si procedura de extradare.

In 20 iulie 2012, procurorul general informa ca plangerea a fost inregistrata, precum si faptul ca cercetarile sunt intr-un stadiu preliminar.

Al-Nashiri a reclamat, prin avocatii sai, incalcarea articolelor 3, 5 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, de catre catre Romania, care a ratificat documentul in 2004, fiind obligat sa respecte prevederile sale.

In 20 aprilie 2011, Departamentul de Aparare al SUA a anuntat ca Abd al-Rahim al-Nashiri a fost acuzat, in temeiul Legii comisiilor militare (Military Commissions Act) din 2009, printre altele pentru “omucidere cu incalcarea dreptului razboiului” si de “terorism” pe baza faptului ca ar fi fost unul dintre lideri in atacul impotriva navei USS Cole din Yemen din 12 octombrie 2000, atac in urma caruia au murit 17 marinari americani si alti 40 au fost raniti, si in atacul impotriva petrolierului francez MV Limburg din Golful Aden din 6 octombrie 2002, in urma caruia a murit un membru al echipajului.

Al-Nashiri a fost considerat unul dintre liderii gruparii Al-Qaeda.
Al-Nashiri spune ca locul unde a fost detinut la Bucuresti era subsolul unei cladiri guvernamentale, lucru pe care l-a aflat in 8 decembrie 2011.

Faptul ca Romania a gazduit o inchisoare secreta a CIA (black site) a fost facut public prima data de Human Rights Watch la 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat “ca existenta unei instalatii secrete de detentie poate fi presupusa in Romania” si a constatat ca Romania poate fi trasa la raspundere pentru complot cu programul CIA de detentie si extradari extraordinare, se arata un nou raport intitulat “Globalizing Torture” si dat publicitatii marti, 5 februarie 2013, de Open Society Justice Initiative.

Ion Iliescu a afirmat, intr-un interviu acordat Der Spiegel, ca el a aprobat “in principiu”, in perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale, scrie Der Spiegel.

CITESTE SI: Raportul privind practicile CIA confirma implicarea Romaniei, afirma avocatul lui Al-Nashiri 

In perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind gazduirea de catre Romania a unui centru al Agentiei Centrale de Informatii.

Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie“, afirma Ion Iliescu intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, explicand ca a aprobat solicitarea “in principiu”, detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese director al Serviciului de Informatii Externe, iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.

Ion Iliescu a precizat ca el a aprobat doar “o locatie” destinata CIA, fara a avea cunostinta ca era vorba de vreun centru special, pentru detentie. “Am considerat ca era un gest de acomodare inaintea aderarii noastre la NATO”, a explicat Iliescu, care a fost presedinte in perioada 22 decembrie 1989-1992, 1992-1996 si 2000-2004. “Noi nu am avut nicio interferenta asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in acea locatie”, a explicat fostul presedinte. “in acel moment, mie, ca presedinte, acea solicitare nu mi s-a parut mare lucru. Eram aliati (…), nu am intrat in detalii. Daca as fi stiut ce se putea face acolo, raspunsul nu ar fi fost pozitiv“, a subliniat Iliescu.

Sursa foto www.stirileprotv.ro