PIEPTEA: Capitala rateaza startul pentru atragerea fondurilor europene dedicate sistemului de termoficare

Viceprimarul Capitalei CORNEL PIEPTEA acuza conducerea Primariei Municipiului Bucuresti, intr-un comunicat postat pe blogul personal, de lipsa unui Master Plan Energetic, motiv pentru care institutia rateaza startul pentru atragerea fondurilor europene de 150 milioane euro dedicate sistemului de termoficare

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) reprezinta unul dintre instrumentele prin care pot fi accesate fondurile europene alocate Romaniei in perioada 2014-2020. Axa prioritara 7.2 ofera municipiului Bucuresti posibilitatea de a obtine finantare nerambursabila pentru proiecte de investitii si asistenta tehnica in domeniul cresterii eficientei energetice a sistemului centralizat de termoficare, mai arata in comunicat. 

Desi din exercitiul financiar 2014-2020 al Comisiei Europene au trecut circa 2 ani, municipiul Bucuresti a ratat startul pentru accesarea unei finantari externe nerambursabile de circa 150 milioane euro pentru acest domeniu.

CITESTE SI: CORNEL PIEPTEA se RETRAGE din cursa pentru postul de PRIMAR INTERIMAR al CAPITALEI

Conform sursei citate, cauza ar fi lipsa de viziune a conducerii Primariei Capitalei face ca in acest moment municipiul Bucuresti sa nu aiba un Master Plan Energetic, document fara de care niciun proiect nu poate fi eligibil.

Experienta exercitiului financiar 2007-2013 a aratat ca pentru orice domeniu de interventie trebuie sa existe un master plan, o viziune integratoare. Asadar, necesitatea realizarii acestui document era mai mult decat evidenta.

Prin axa de interventie 7.2, sistemul de termoficare din Bucuresti poate fi modernizat pe urmatoarele componente:

Pentru proiectele finantate prin Axa Prioritara 7, se asigura finantarea integrala a cheltuielilor eligibile astfel: 85% Fondul de Coeziune, 13% buget de stat si 2% buget local. Bugetul total reprezentand contributia publica la cheltuielile eligibile (inclusiv cofinantarea locala de 2%) alocat acestui obiectiv specific este de 176.470.588 euro, spune PIEPTEA. 

Pentru ca Municipalitatea Bucuresti sa beneficieze de aceasta linie de finantare trebuie sa elaboreze sau sa obtina urgent urmatoarele documente cerute de Comisia Europeana: Master Planul pentru servicii de termoficare, studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, analiza institutionala, evaluarea impactului asupra mediului si declaratia de conformitate privind gestionarea apelor.

Conform manualului de operare al acestei linii de finantare, master planul pentru servicii de termoficare are ca scop stabilirea si prioritizarea nevoilor si investitiilor pentru a realiza – cu cele mai mici costuri – deplina conformare cu directivele relevante ale Comisiei Europene, tinand cont de suportabilitatea investitiei pentru populatie si de capacitatea locala de implementare.

CITESTE SI: PIEPTEA: CGMB SE VA INTRUNI ULTERIOR EMITERII ORDINULUI DE CONSTATARE A SUSPENDARII DIN FUNCTIE A LUI OPRESCU

Master Planul trebuie sa furnizeze date privind planurile de dezvoltare urbana si regionala, precum si date socio-economice cu privire la zona proiectului, situatia actuala in sistemul de termoficare, nevoia de reabilitare si estimarea costurilor, propuneri de parametri fundamentali de proiectare, dezvoltarea unui model al macro-suportabilitatii, stabilirea prioritatilor de investitii si concluziile evaluarii macro-suportabilitatii si prefezabilitatii proiectului.

Procedural, dupa elaborarea de catre Primaria Generala, master planul pentru servicii de termoficare va intra in dezbaterea Consiliului General pentru a fi adoptat.

Totodata, CORNEL PIEPTEA anunta ca grupul consilierilor PNL va sustine urgentarea procedurilor de elaborare a acestui document.

 Sursa foto agerpres