Piesa “REFUGIATA AFGANA, CALUL LUI STEFAN SI ROMANII”, in regia functionarilor statului

KARIHA KAHIS KLAW este o REFUGIATA din AFGANISTAN stabilita la TIMISOARA. Ajunsa in 2007 in Romania, Kariha a lucrat ca muncitor necalificat intr-o fabrica, apoi a facut un curs de cosmetica si s-a angajat la un salon de infrumusetare. Cu timpul a terminat Facultatea de Stiinte Economice si in prezent este masteranda. Faptul ca romanii au asimilat-o foarte repede si familia ei s-a integrat foarte bine au facut-o pe refugiata sa doreasca sa obtina cetatenia romana.

„LA TREI LUNI DUPA CE AM CERUT, AM PRIMIT AZIL. România este foarte prietenoasă şi nu m-am simţit niciodată ca un străin. Mă bucur să fiu în România şi DORESC SA FIU AICI IN CONTINUARE. Am fost recent plecată din ţară şi abia aşteptam să mă întorc în Timişoara”, a spus Kariha, la un eveniment din Timisoara dedicat Zilei Mondiale a Refugiatilor, ce este sarbatorit anual pe 20 iunie.

Planurile sale au fost insa date peste cap la testul pentru obtinerea CETATENIEI ROMANE. Desi stapaneste bine limba, Kariha a picat testul. Acest fapt s-a produs din pricina a doua intrebari capcana. Una dintre ele, inspirata din istorie, ar fi pus probleme chiar si unui OLIMPIC NATIONAL la aceasta disciplina: “CUM SE NUMESTE CALUL LUI STEFAN CEL MARE?”.

A doua intrebare primita de solicitanta cetateniei a fost  „CE SE GASESTE LA DUNARE?”. “Putem să găsim nisip, pești, păsări, dar răspunsul corect era Delta Dunării”, a spus Kariha, la conferinta din Timisoara, potrivit tion.ro.

“În final, nu am primit cetățenia română pentru că mi s-a spus că nu vorbesc limba română suficient de bine, ceea ce nu este adevărat”, a declarant refugiata afgana.

E evident chiar si prin faptul ca, daca vom iesi pe strada sa intrebam aleatoriu persoanele “cum il cheama e calul lui Stefan cel Mare” sunt sanse extrem de mici ca cineva sa stie raspunsul. Si asta pentru ca raspunsul nu exista. CUM POTI STI NUMELE CALULUI UNUI DOMNITOR CARE A CONDUS MOLDOVA TIMP DE 47 DE ANI? “CATALAN” sau “VOITIS” sunt doua nume ce apar in literatura romana. Dar e o intrebare atat de dificila incat pare pusa intentionat pentru a pica testul.

Ceea ce pune problema si altfel. De ce o tara care are o emigratie atat de mare in Occident (si nu numai) primeste atat de greu refugiati? Cum putem noi sa asimilam cota de refugiati pe care o vom primi de la Uniunea Europeana in urma planului de actiune votat in luna mai de Bruxelles, cand noi nici macar o fata care IUBESTE ROMANIA nu o putem accepta? Si responsabilul cu testele pentru cetatenie este cumva vreun NEAGU DJUVARA sau LUCIAN BOIA, ca sa numesc doi dintre marii istorici romani contemporani, ca sa isi permita sa faca asemenea examinari?

Latram la portile Europei ca sunt rasisti, dar si noi avem acelasi grad de (ne)toleranta. E ca in fabula aceea cu “VREM EGALITATE, DAR NU SI PENTRU CATEI”.