PLAN DE AJUTORARE A UCRAINEI, aprobat de FMI

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat miercuri un PLAN DE AJUTORARE pe doi ani a UCRAINEI in valoare de 17 miliarde de dolari, relateaza AFP.

Consiliul de Adminitratie al FMI, care reprezinta toate cele 188 de state membre, a aprobat deblocarea “cat mai curand” pentru UCRAINA, amenintata cu falimentul si fragilizata de o insurectie prorusa in estul tarii, a unui prim imprumut in valoare de 3,2 miliarde de dolari. Acest imprumut ar trebui sa acopere datoria la gaze a UCRAINEI fata de Rusia.

Citeste si: UNIUNEA EUROPEANA imprumuta UCRAINA cu UN MILIARD DE EURO

Totodata, acest demers ofera si altor donatori, precum Uniunea Europeana si Banca Mondiala, posibilitatea de a contribui la planul de salvare, estimat sa ajunga la 27 de miliarde de dolari.

Urmatoarele imprumuturi ale FMI vor fi acordate in etape si cu conditia aplicarii de catre Kiev a unui program de austeritate.

Autoritatile interimare de la Kiev, care au solicitat imprumutul la inceputul lunii martie, au castigat deja increderea FMI anuntand scaderea subventiilor la energie, o masura ceruta de aceasta institutie si care va duce, de fapt, la cresterea cu 50 la suta a pretului la gaze.

Citeste si: CE va crea un “GRUP DE SUSTINERE” pentru UCRAINA, care poate fi extins si la Republica Moldova

Sarcina asumata de UCRAINA se anunta a fi dificila, in conditiile in care economia acestei tari ar trebui sa se contracteze cu 5 la suta in acest an, potrivit unor estimari ale FMI. O crestere de 2 la suta ar urma sa fie ingregistrata in 2015, potrivit institutiei.

PLANUL DE AJUTORARE, al treilea acordat UCRAINEI incepand din 2008, ar trebui sa permita de asemenea ameliorarea climatului de afaceri.