PLANOR DISPARUT BRASOV: In Sibiu si Dambovita se opresc cautarile. Se reverifica zona Postavarului. UPDATE

La cinci zile distanta de la disparitie, epava PLANORULUI DISPARUT in Bucegi nu a fost localizata. 1.350 de persoane au fost mobilizate, insa nimeni nu stie unde a picat PLANORUL pilotat de MIRCEA CRACIUN. CAUTARILE au fost EXTINSE in opt judete.

UPDATE 19:08: RAED ARAFAT anunta ca incepand de marti cautarile aeriene pentru pilotul disparut cu planorul se vor opri, fiind accesibile 1-2 aernova, la cerere.

In ceea ce priveste cautarile terestre, exista doua zone care au anuntat ca au acoperit zonele cerute – Sibiu si Dambovita, continuand in judetele Brasov, Arges, Prahova, Buzau, Bacau, Covasna, Harghita. Astfel, numarul salvatorilor va fi redus la 800-900 de persoane.

Arafat mentioneaza ca au existat diferite sesizari la numarul de urgenta 112, dar nimic nu a fost concretizat. Oficialul puncteaza ca o femeie a sunat pentru a anunta ca intr-o anumita zona sunt multi corbi, zona fiind cercetata ulterior si descoperindu-se un animal mort.

“Cautarile sunt foarte grele in zonele montane din cauza traseelor. O parte din echipe nu sunt obisnuite cu muntele, ca pompierii”, precizeaza Arafat.

Una dintre deciziile recente este reverificarea zonei Postavarului din cauza faptului ca padurea e deasa si exista posibilitatea sa nu fi fost vazuta aeronava.

Referitor la anumite cheltuieli, secretarul de stat a spus ca “sunt cheltuieli pe care statul si le asuma. Orice stat l-ar face, indiferent de zona accidentului. Sunt cheltuieli pe care statul si le asuma pentru ca asta e datoria lui fata de cetateni”.

Arafat spune ca ultima etapa a cautarilor, daca nu se va gasi nicio urma in aceasta perioada, este ca jandarmeria sau salvamontul vor fi nevoie sa verifice, sa caute planorul cand pleaca in orice alta misiune.

Secretarul de stat spune ca a discutat cu familia, infirmand zona Poiana Tapului.

Intrebat cine se face vinovat de aceasta situatie, Arafat a spus ca “treaba mea si a celor care sunt cu mine nu e sa cautam vinovati. Sunt autoritati care investigheaza sa vada daca e vreo vina undeva. Datoria noastra e sa cautam si sa incercam sa salvam daca se poate”.

Stire initiala

Cautarile pilotului PLANORULUI DISPARUT joi au ajuns la cea de-a patra zi. GHEORGHE HAIDUC, sef Salvamont Busteni, a anuntat, luni dimineata, ca aria cautarilor s-a extins.

CITESTE SI:  MIRCEA CRACIUN, PILOTUL PLANORULUI DISPARUT, SE ANTRENA PENTRU A REALIZA UN NOU RECORD MONDIAL

“Putine informatii de ultima ora. Echipa noastra este divizata in mai multe parti pentru a participa la astfel de actiuni de salvare. Tot ce stim e ca incepand de la ora 07:00 s-a extins aria cautarilor si s-a inceput ACTIUNEA de SALVARE”, a declarat GHEORGHE HAIDUC, pentru postul B1 TV, acelasi lucru fiind sustinut si de secretarul de stat RAED ARAFAT.

Peste 950 de persoane – jandarmi, militari, salvamontisti, pompieri si voluntari – si 180 de mijloace au fost implicate, duminica, in misiunile de cautare ale pilotului planorului. La operatiuni au fost folosite si trei parapante cu motor si drone.

Cautarile au fost facute pe 34 de trasee montane din judetele Prahova, Arges, Brasov, Dambovita si Buzau, iar de la amiaza operatiunile au fost extinse si in judetul Sibiu, in zona Arpasu de Jos. Fiul pilotului a declarat ca traseele sunt cele pe care le folosea de obicei tatal sau.

Autoritatile au stat de vorba si cu localnicii in incercarea de afla date importante pentru cautari. Secretarul de stat in Ministerul de Interne, Raed Arafat, a spus, duminica dimineata, ca au primit o fotografie de la o turista, si ca in imagine aparea un planor.

CITESTE SI: PLANOR DISPARUT BRASOV: CAUTARILE CONTINUA DUMINICA SI AU FOST EXTINSE SI IN BUZAU

“Nu stiu daca e exact acelasi PLANOR, dar noi luam in serios aceste informatii. Nu putem sa zicem ca sunt informatii false, pentru ca oamenii vin cu ele cu buna credinta”, a precizat RAED ARAFAT.

Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor investigheaza de ce DISPARITIA PLANORULU a fost anuntata cu intarziere. PILOTUL MIRCEA CRACIUN, in varsta de 56 de ani, a fost dat DISPARUT, joi, in judetul Brasov. Acesta decolase la ora 12:00. In jurul pranzului PLANORUL a DISPARUT de pe radar, iar barbatul nu a mai raspuns la telefon.

Sursa foto: realitatea