PLANUL PENTAGONULUI pentru NEUTRALIZAREA STATULUI ISLAMIC

Pentagonul pregateste o serie de optiuni pentru accelerarea campaniei militare impotriva gruparii STATUL ISLAMIC, una dintre ele fiind trimiterea de efective militare suplimentare in Siria. Planurile ii vor fi prezentate lui Donald Trump dupa preluarea mandatului de presedinte, informeaza AFP, conform Agerpres.

In campania electorala, Trump a promis ca “va bombarda pana la exterminare” STATUL ISLAMIC si a facut referire la un plan secret pentru neutralizarea rapida a jihadistilor. El a mai spus ca la scurt timp dupa ce va prelua mandatul ii va convoca pe cei mai importanti generali ai armatei SUA si le va da un termen limita de 30 de zile pentru a concepe “strategia pentru a invinge STATUL ISLAMIC“.

Viitorul sef al Pentagonului, generalul James Mattis, a confirmat, in cadrul audierilor din Senat, dorinta administratiei Trump de a accelera ofensiva antijihadista. Surse din cadrul Departamentului Apararii au declarat, pentru AFP, ca nu este exclus ca SUA sa decida trimiterea unui numar suplimentar de militari in Siria.

“Daca aliatilor nostri de pe teren din zona Raqqa nu li se pot acorda resurse suficiente, in special arme, o varianta este sa plasam in zona forte ale coalitiei sau forte speciale americane”, a explicat oficialul american.

Pe teritoriul sirian se afla deja in jur de 500 de membri ai fortelor speciale americane, care pregatesc diverse grupari armate, in special Fortele Democrate Siriene (FSD), o coalitie arabo-kurda. In schimb, Turcia, stat care face parte din coalitia internationala care desfasoara operatiuni militare in Siria, considera FSD un paravan pentru militiile kurde YPG, calificate de Ankara drept “o grupare terorista”.

Sursa foto: BBC