Planurile RUSIEI dupa acordul-mamut de livrare de gaz: Refacerea CSI si alianta cu China

Dupa acordul-mamut pe 30 de ani de livrare de gaz catre China, incheiat recent, Rusia asteapta o noua oportunitate in domeniul energiei: un proiect de constructie a unui gazoduct intre Japonia si insula Sahalin, care ar putea costa 6 mld. dolari si sa fie finalizat in cinci ani.

Planul, care va fi inaintat in iunie premierului Shinzo Abe, inainte de vizita de la toamna a liderului rus Vladimir Putin in Japonia, dateaza de aproape zece ani, insa a fost resuscitat de un grup de parlamentari niponi ca solutie alternativa de procurare a energiei, dupa ce industria nucleara a tarii a fost paralizata in urma dezastrului de la Fukushima.

Citeste si: RUSIA a pus bazele UNIUNII ECONOMICE EURASIATICE impreuna cu Belarus si Kazahstan

Pana atunci, Moscova si-a implinit un alt vis vechi, acela de a oficializa proiectul Uniunii Economice Eurasiatice, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015. Uniunea, care da unda verde integrarii economice si uniunii vamale intre tarile participante, cuprinde Rusia, Belarus si Kazahstan, cu perspectiva ca Armenia si Kirgizstanul sa se alature in curand – pana la 15 iunie Armenia, iar pana la finele anului, Kirgizstanul.

Proiectul nu este nou, fiind format pe structura Comunitatii Economice Eurasiatice, creata de state ale Comunitatii Statelor Independente (CSI, mostenitoarea URSS) in anii ’90, insa acum integrarea economica va trece la un nivel superior.

Citeste siVladimir Putin: Rusia nu vrea sa impuna nimic, nimanui