Platforma de CROWDFUNDING lansata de UBB. “SANGELE ARTIFICIAL”, printre proiectele care pot fi sustinute

Universitatea Babes-Bolyai este prima universitate din Romania care va folosi o platforma de CROWDFUNDING pentru finantarea proiectelor sale universitare, au anuntat miercuri reprezentantii institutiei de invatamant superior.

Potrivit sursei citate, acest tip de actiune este o forma evoluata de fundraising (colectare de fonduri) care inlocuieste sistemul clasic de donatie cu unul practicat pe scara larga in Statele Unite si in Uniunea Europeana. Initiatorii unui proiect creeaza in jurul lor o retea ai carei membri finanteaza servicii sau produse propuse sau promovate de o persoana, o organizatie sau o institutie.

“Forma alternativa de finantare imbraca o haina noua datorita evolutiei tehnologiei. Modelul romanesc, transpus in contemporaneitate, il reprezinta actiunea de la sfarsitul secolului al XIX – lea prin care sub indemnul «dati un leu pentru Ateneu» societatea a contribuit la constructia Ateneului roman. Internetul schimba modul de interactiune dintre oameni, schimba modelele de business şi face mai uşoara, rapida şi transparenta, orice actiune”, a declarat Mirel Borodi, fondator al primei platforme de CROWDFUNDING din Romania.

Citeste si: MEDICI de la Spitalul Colentina, medaliati cu AUR la Geneva, pentru un simulator de inlaturare a litiazei renale

Prin intermediul acestui demers, Universitatea Babes-Bolyai va strange fonduri pentru finantarea unor proiecte de interes pentru comunitatea academica clujeana. Sunt acceptate donatii atat de la persoane fizice, cat şi de la persoane juridice. In cadrul platformei de crowdfunding sunt propuse spre finantare o serie de  proiecte printre care se numara reconditionarea frescei din Auditorium Maximum, amenajarea unui complex muzeistic al UBB, inlocuirea calculatoarelor din bibliotecile UBB, rezidente de creatie pentru scriitori romani si substitut de sange (proiectul „sangele artificial”).

Citeste si: GALA UMANITARA “Daruim din suflet!”, la editia a IV-a

Cei care vor dori sa sustina aceste proiecte, trebuie sa efectueze, in prealabil, o inregistrare online prin care se va crea un cont de pe care vor putea, apoi, opera tranzactiile dorite (plata cu cardul, internet banking sau ordin de plata). Astfel, orice actiune va fi mai usoara, mai rapida si transparenta.

Universitati de prestigiu din lume utilizeaza astfel de platforme pentru a-şi finanta proiectele. Sunt implicate totodata şi in cercetarea fenomenului şi masurarea impactului pe care-l are acest fenomen in dezvoltarea economiilor statelor, mai spun sursele citate.

Pentru mai multe detalii despre proiecte sau despre termenii si conditiile de desfasurare a acestora, poate fi accesat link-ul http://crowdfunding.alumni.ubbcluj.ro/ sau poate fi trimis un e-mail la adresa fundraising@ubbcluj.ro.

Sursa foto: jurnalul.ro