FINAL de PLAY-OFF in LIGA I: VIITORUL CONSTANTA ESTE NOUA CAMPIOANA

FINAL INCINS de PLAY-OFF. LIGA 1 isi va afla, sambata seara, noua campioana a Romaniei, FC VIITORUL CONSTANTA, FCSB si DINAMO BUCURESTI luptandu-se pentru cucerirea trofeului. Singura care depinde doar de rezultatul ei este formatia pregatita de Gica Hagi.

UPDATE: Formatia FC Viitorul a invins CFR Cluj, scor 1-0, in ultima etapa a play-off-ului Ligii I si, conform LPF, care sustine ca, la egalitate de puncte, departajarea se face la rezultatele directe din play-off, este noua campioana a Romaniei. Formatia FCSB a invins, cu scorul de 3-0, echipa CS Universitatea Craiova si a incheiat campionatul pe locul doi, iar Dinamo Bucuresti a terminat la egalitate, scor 1-1, cu formatia Astra Giurgiu, campioana en-titre, si a terminat sezonul pe locul trei, informeaza News.ro. 

FCSB a invins CSU Craiova cu 3-0 si a terminat la egalitate de puncte cu FC Viitorul, 44. Insa, potrivit parerii oficialilor FCSB si potrivit interpretarii regulamentului de catre ei, la egalitate de puncte trebuie sa se tina cont de toate rezultatele directe, si din sezonul regulat si din play-off. In aceasta situatie, FCSB, care a invins CS Universitatea Craiova, scor 3-0, ar trebui sa fie campioana Romaniei. Inainte de acest meci, patronul bucurestenilor, Gigi Becali, a spus ca se va adresa TAS pentru a primi dreptate.

Gabi Iancu a marcat unicul gol al meciului, din penalti in minutul 65, el transformand lovitura de la 11 metri acordata dupa un fault al lui Larie asupra lui Coman.

FC Viitorul: Rimniceanu – Benzar, Tiru, Boli, Ganea – N. Rosu (Iancu ’52), Mladen (S. Radoi ’61), Casap – Chitu, Tucudean, Morar (Coman ’46). Antrenor: Gheorghe Hagi

CFR Cluj: Vitca – Rus, Larie, Horj, Peteleu – A. Muresan, Deac – Sarbu (Roman ’69), Paun (Antal ’66), Nouvier – Omrani (Sorsa ’83). Antrenor: Vasile Miriuta

Cartonase galbene: Benzar ’51, Tucudean ’85 / Vitca ’63, Deac ’79

Arbitri: George Catalin Gaman – Vasile Marinescu, Ciprian Florin Dansa – George Radulescu

Observatori: Adrian Vidan, Bogdan Buhus

Acesta este primul titlu de campioana a Romaniei pentru FC Viitorul.

FCSB a incheiat editia 2016/2017 a Ligii I cu o victorie, scor 3-0 cu CSU Craiova, dar termina campionatul pe locul 2

Formatia FCSB a invins, sambata, pe Arena Nationala, cu scorul de 3-0 (3-0), echipa CS Universitatea Craiova, in ultima etapa a play-off-ului Ligii I, si a incheiat campionatul pe locul doi, scrie News.ro.

Golurile au fost marcate de Alibec ’18, ’42 si Jakolis ’44.

1-0: Alibec a inscris din opt metri, trimitand in poarta mingea respinsa de Calancea la un sut al lui De Amorim.

2-0: Acelasi Alibec a inscris din 11 metri, dupa o pasa de la Pintilii.

3-0: Jakolis a marcat cu un sut din afara careului.

FCSB: Nita – Enache, Balasa, Moke, Momcilovici – Boldrin, Pintilii (Achim ’69) – Jakolis, Tanase, De Amorim (Ov. Popescu ’52) – Alibec (Gnohere ’75). Antrenor: Laurentiu Reghecampf

CSU Craiova: Calancea – Dimitrov, Kelic, Barthe (Jazvici ’12, Burlacu ’72), Briceag – Mateiu, Screciu, Zlatinski – Baluta, A. Ivan, Bancu (Gustavo ’82). Antrenor: Gheorghe Multescu

Cartonase galbene: Jakolis ’48, Balasa ’61, Ov. Popescu ’77 / Bancu ’23, Dimitrov ’39, Jazvici ’59

Arbitri: Horatiu Fesnic – Ovidiu Artene, Vladimir Urzica – Marcel Birsan

Observatori: Dan Victor Berbecaru, Ion Craiu

Echipa FCSB a fost condusa de pe banca de antrenorul secund Anton Petrea, tehnicianul Laurentiu Reghecampf fiind suspendat. Reghecampf a urmarit partida in picioare de la o gura de acces in tribuna 0, alaturi de el fiind in repriza secunda si Mihai Stoica.

Dupa ce a fost inlocuit, in minutul 75, Denis Alibec s-a dus la peluza ca sa ii salute pe fani. El s-a urcat pe gardul care desparte peluza de teren si a trecut alaturi de suporteri pentru cateva minute, la un moment dat luand si portavocea unui fan.

La meci au asistat aproximativ 27.000 de spectatori. 

Dinamo Bucuresti a remizat cu Astra Giurgiu, scor 1-1, si a incheiat sezonul pe locul 3

Echipa Dinamo Bucuresti a terminat la egalitate, sambata, pe teren propriu, scor 1-1 (1-1), cu formatia Astra Giurgiu, campioana en-titre, in ultima etapa a play-off-ului si a terminat sezonul pe locul trei in Liga I, noteaza News.ro.

Astra a deschis scorul prin Ionita, in minutul 32, Dinamo reusind egalarea prin Nemec, in minutul 40.

In minutul 14, Ionita a sutat din interiorul careului, Penedo a respins mingea in transversala, apoi balonul a lovit bara laterala si a fost retinut de portarul dinamovist.

0-1: Budescu a patruns in partea stanga, a centrat cu exteriorul si Ionita a inscris cu latul de la 6 metri.

1-1: Romera a centrat din partea dreapta si Nemec a restabilit egalitatea cu o lovitura de cap de la 5 metri.

Dinamo Bucuresti: Penedo – Romera, Nedelcearu, Dielna, St. Filip (Oliva ’79) – Busuladzici (P. Petre ’86) – Bumba (Rivaldinho ’52), Mahlangu, Nistor, Palici – Nemec. Antrenor: Cosmin Contra.

Astra Giurgiu: Lung – Al. Stan, Oros, Lovin (Nicoara ’45), Pitian, Junior Morais – Al. Ionita (Balaure ’72), Seto, Boubacar, Budescu – S. Bus (Florea ’83). Antrenor: Marius Sumudica.

Cartonase galbene: Romera ’60 / Pitian ’58, Junior Morais ’71, Lung ’87, Oros ’90+3.

Arbitri: Istvan Kovacs (central) – Alexandru Cerei, Marius Nicoara (asistenti) – Andrei Florin Chivulete (rezerva).

Observatori: Aron Huzu, Viorel Anghelinei.

La partida din Soseaua Stefan cel Mare au asistat 8.762 de spectatori..

STIRE INITIALA

MIZA FINANCIARA URIASA

FC Viitorul, FCSB si Dinamo se lupta pentru castigarea titlului in ultima etapa a playoff-ului Ligii 1. Pe langa trofeu, miza financiara a acestei dispute e de asemenea uriasa. Astfel, echipa clasata pe primul loc va primi 3.8 milioane de euro din drepturile TV ale Ligii 1. Apoi, a doua clasata va fi recompensata cu 3.6 milioane de euro, in timp ce ultima pozitie de pe podium primeste 3.4 milioane de euro, dezvaluie editia tiparita a cotidianului Gazeta Sporturilor.

Apoi, primele doua clasate vor obtine calificarea in preliminariile Ligii Campionilor, unde pot strage milioane bune de euro, pe cand echipa clasata pe locul 3 va merge in preliminariile Europa League. Spre exemplu, Astra si Steaua, eliminate in acest sezon din preliminariile Ligii Campionilor, dar calificate in grupele Europa League, vor primi fiecare peste 5 milioane de euro de la UEFA.

MASURI EXTRAORDINARE LUATE DE LPF

Liga Profesionista de Fotbal a pregatit in detaliu festivitatea de premiere a campioanei editiei 2016-2017 a Ligii 1. Astfel, pe toate cele trei stadioane pe care se vor disputa meciurile decisive sunt pregatite cate un trofeu, medaliile si tricourile galbene pentru campioni, anunta site-ul oficial al LPF.

In cazul in care FC Viitorul va fi campioana, primarul Constantei, Decebal Fagadau va inmana trofeul pe stadionul ‘Central’ din Ovidiu, alaturi de reprezentantii LPF.

In cazul in care FCSB va triumfa, Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, va fi cel care va da cupa jucatorilor antrenati de Laurentiu Reghecampf. Nu in ultimul rand, pe stadionul Dinamo, legendarul fotbalist si actualul conducator al “alb-rosilor”, Adrian Mutu va fi pregatit sa conduca festivitatea de premiere.

De altfel, Liga Profesionista de Fotbal va organiza ceremonia de premiere prin reprezentantii sai special desemnati pe cele trei stadioane. Astfel, pe stadionul “Central” din Ovidiu, vor fi prezenti vicepresedintele LPF Robert Pongracz si directorul de Imagine si Comunicare, Marius Mitran.

Pe “Arena Nationala” vor fi directorul Economic Ionut Calancia si directorul Departamentului competitii, Eduard Alexandru. Pe stadionul “Dinamo”, Liga Profesionista va fi reprezentata de secretarul general al LPF, Justin Stefan si de Mircea Calin. In ceea ce priveste arbitrii, George Gaman va conduce la centru intalnirea FC Viitorul – CFR Cluj, Horatiu Fesnic va fi la FCSB – CSU Craiova, iar Istvan Kovacs a fost repartizat la Dinamo cu Astra Giurgiu.

CALCULE

Pentru a castiga titlul (conform regulamentului Ligii Profesioniste de Fotbal), FC Viitorul trebuie sa castige meciul cu CFR Cluj (celelalte rezultate nu vor mai conta). 

Pentru a castiga titlul, FCSB trebuie sa castige disputa cu CS U Craiova, in timp ce FC Viitorul nu trebuie sa treaca de CFR Cluj. De asemenea, mai exista varianta unei remize, Viitorul sa piarda cu formatia din Gruia, iar Dinamo sa nu castige cu Astra Giurgiu. 

Pentru a lua titlul, Dinamo trebuie sa castige disputa cu Astra Giurgiu, iar Viitorul si FCSB sa nu treaca de CFR Cluj, respectiv CS U Craiova.  

DIVERSIUNE SAU ADEVAR: BECALI SUSTINE CA-I POATE LUA TITLUL VIITORULUI, LPF IL CONTRAZICE! REACTIA VIITORULUI

Gigi Becali sustine ca a fost “luminat” de un avocat cu o zi inainte de ultimele meciuri din play-off si ca echipa sa, FCSB, va castiga titlul in fata Viitorului lui Hagi in caz de egalitate de puncte. Concret, latifundiarul sustine ca avocatul respectiv, amic de-al lui Denis Alibec, i-a transmis ca in Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF) nu se specifica faptul ca departajarea la rezultate directe ia in considerare numai partidele din play-off.

“Va dau eu o bomba acum! La egalitate de puncte, FCSB este campioana. Nimeni nu a studiat regulamentele. Am studiat regulamentele. Prima data se ia rotunjirea. Dupa aceea, te trimite la ROAF. Se ia clasament dupa ROAF. Acolo scrie: meciurile directe jucate in campionat. Nu spune nimic de play-off sau de play-out. Suntem noi pe primul loc, suntem in avantaj cu cele patru meciuri. Luati regulamentul si o se vedeti ce scrie. Nu stia nimeni. O sa se faca de ras Liga ca ii da titlul Viitorului.

Care sunt meciurile? Sunt 4 meciuri, avem avantaj. M-a desteptat Alibec, i-a spus un avocat. Nu am nevoie de confirmare de la Liga”, a spus Gigi Becali la DigiSport. Ulterior, pe pagina de Facebook a FCSB a aparut o captura cu articolul invocat de patronul clubului.

Totusi, Liga Profesionista de Fotbal il contrazice pe Becali cat se poate de oficial. Intr-un material denumit “Calcule pentru titlu”, oficialii LPF anunta clar ca Viitorul este echipa care depinde numai de ea. “FC Viitorul Constanta devine campioana daca invinge pe CFR Cluj, nedepinzand de niciun alt rezultat, avand avantajul meciurilor directe cu FCSB in play-off. FCSB poate deveni campioana daca invinge pe CS U Craiova si FC Viitorul nu reuseste sa castige cu CFR Cluj”, arata LPF.

Explicatia este una destul de simpla. Chiar daca ROAF-ul nu face referire la meciurile din play-off, vorbind despre partidele jucate in campionat, din momentul injumatatirii punctelor campionatul s-a restartat, acum aflandu-ne in etapa cu numarul 10. Practic, rezultatele din sezonul regulat au fost anulate, singurele luate in considerare fiind cele din play-off. In sezonul regulat, Viitorul a pierdut ambele meciuri cu FCSB, in timp ce in play-off, echipa lui Hagi are o victorie si o remiza.

La randul ei, FC Viitorul, echipa lui Gica Hagi, a reactionat oficial dupa ce Gigi Becali a anuntat ca a “descoperit” in regulamente un articol care ar permite FCSB sa castige titlul la egalitate de puncte. Cristian Bivolaru, managerul general al dobrogenilor, sustine ca anuntul lui Becali este un “fonfleu ordinar” si anunta ca LPF va clarifica aceasta problema. “E un fonfleu ordinar. Ma bazez pe regulament. Liga va publica in urmatoarele minute un nou comunicat care va intari sistemul de departajare.

Nu vreau sa comentez reactiile altora. Nu exista regulamente perfecte, dar de acolo la ce se intampla e cale lunga. E vorba si despre respectul fata de competitie, de adversari si de suporteri”, a declarat Bivolaru sambata dimineata la Digi Sport.

STATISTICA

Ultima data cand trei echipe aveau sanse de a castiga campionatul inainte de ultima etapa a fost in urma cu 39 de ani, atunci cand Steaua, FC Arges si Poli Timisoara s-au luptat pentru trofeu. Castig de cauza a avut formatia din Capitala.

Ultima formatie care a pierdut titlul in ultima etapa (desi depindea doar de rezultatul sau) a fost FC National, in stagiunea 2001-2002. Formatia din Parcul cu Platani a pierdut cu U Craiova, in timp ce Dinamo a castigat cu FC Brasov, “cainii” cucerind trofeul. 

SCANDAL

FCSB a reclamat Universitatea Craiova la Comisia de Disciplina a FRF dupa meciul oltenilor cu Viitorul. Echipa lui Becali sustine ca cei de la CSU nu au respectat Statutul si Regulamentele Federatiei pentru ca au “folosit jucatori tineri, neexperimentati, ca titulari, jucatori care nu au mai fost folositi in meciurile anterioare din acest sezon competitional”.

In replica, dupa ce s-au menajat si au folosit mai multi juniori in partida cu Viitorul Constanta, cei de la CSU Craiova anunta ca vor baga tot ce au mai bun la dispozitie in confruntarea cu FCSB. Desi in urma cu cateva zile spuneau ca se vor menaja si cu FCSB si vor folosi mai multi juniori, oltenii s-au razgandit. “La ora meciului cu FCSB vom alinia cea mai competitiva echipa pe care o putem alinia. Vom face acest lucru din respect pentru competitie”, a spus presedintele Marcel Popescu la Digi Sport.

In aceeasi ordine de idei, antrenorul celor de la CS “U” Craiova, Gheorghe Multescu, sustine ca Laurentiu Reghecampf a transmis un mesaj de amenintare. Conform acestuia, tehnicianul FCSB, suparat ca Multescu a folosit mai multi juniori la meciul cu Viitorul (scor 0-1), din etapa trecuta, ar fi transmis ca “va pune un jucator sa le rupa picioarele lui Ivan si Baluta”.

“Sunt ingrijorat in privinta duritatilor care ar putea exista, fiindca gazdele isi joaca sansele la titlu. Antrenorul lor a transmis un mesaj ca va pune un jucator sa le rupa picioarele lui Ivan si Baluta”, a declarat Multescu in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Dolce Sport.

CELE TREI MECIURI DIN ULTIMA ETAPA A PLAY-OFF-ULUI LIGII I incep, sambata seara de la ORA 20.00, dupa urmatorul PROGRAM:

DINAMO BUCURESTI v ASTRA GIURGIU (echipe probabile)
DINAMO: Penedo – Romera, Nedelcearu, Dielna, St. Filip – Bušuladžić, Mahlangu – Hanca, Palić, Nistor – Nemec. Antrenor: Cosmin Contra.
Accidentaţi: Brănescu, Corbu

ASTRA: S. Lung jr. – Oros, Geraldo Alves, Ricardo Alves – Belu, Pițian, Lovin, Moise, Júnior Morais – S. Buș, D. Florea. Antrenor: Marius Şumudică.
Accidentat: Boudjemaa

FC VIITORUL CONSTANTA v CFR CLUJ (echipe probabile)
FC VIITORUL: Râmniceanu – Benzar, Ţâru, Mladen, K. Boli – N. Roșu, D. Dumitrescu, Casap – A. Chițu, Ţucudean, Fl. Coman. Antrenor: Gica Hagi
Accidentati: Hodorogea,  Cr. Ganea, Nedelcu, Purece
Incert: Purece

CFR CLUJ: T. Marc – L. Rus, Larie, Horj, Peteleu – A. Mureșan, Filipe Nascimento – Deac, Ad. Păun, Nouvier – Bud. Antrenor: Vasile Miriuta
Accidentati sau menajati: Mincă, Camora, Gomelt, Juan Carlos
Incert: Omrani
Suspendat: Tiago Lopes

FCSB – CSU CRAIOVA (echipe probabile)
FCSB: Fl. Niţă – Pleașcă, Bălașa, Moke, Momčilović – Ov. Popescu, Boldrin – Enache, Alibec, Fl. Tănase – Gnohéré. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
Accidentat: L. Flilip
Incert: Pintilii
Suspendat: Reghecampf

CSU: Calancea – Dimitrov, Screciu, Kelić, Briceag – Mateiu, Zlatinski, Bancu – Băluţă, A. Ivan, Măzărache. Antrenor: Gheorghe Mulţescu.
Accidentaţi: Barthe, Popov, Marković

Cele trei partide vor putea fi urmarite in direct pe posturile de televiziune Digisport, Dolcesport si Look TV.

Sursa foto: prosport.ro