VARUJAN VOSGANIAN: Membrii Comisiei juridice din Senat sa JURE PE BIBLIE si CONSTITUTIE in cazul meu

Plenul Senatului a aprobat miercuri, cu 103 voturi pentru si doua abtineri, ca senatorul VARUJAN VOSGANIAN sa sustina joi, odata cu votul final, PLEDOARIA cu privire la solicitarea Parchetului General pentru inceperea URMARIRII PENALE in cazul sau.

“Va rog sa acceptati ca PLEDOARIA mea sa fie tinuta maine (joi – n.r.), in acelasi timp cu votul. Pentru ca mi se pare normal ca cei care voteaza sa fie si cei care audiaza PLEDOARIA mea, asa a fost tot timpul cutuma parlamentara, si va rog sa acceptati aceasta mica amanare pana maine. Sedinta Comisiei juridice a fost ieri si au aparut elemente foarte interesante in aceasta dezbatere si vreau sa le includ in PLEDOARIA mea. Va rog sa-mi faceti aceasta mica favoare de a permite ca PLEDOARIA mea sa fie tinuta maine, odata cu votul in legatura cu solicitarea Parchetului General”, a spus VARUJAN VOSGANIAN.

“Va marturisesc, sunt socat. Ier am avut audieri in comisia juridica. Acolo mi-am intrebat colegii daca au gasit vreun indiciu nou. Unul dintre senatori mi-a spus ca a citit ambele referate si ca nu exista niciun indiciu nou. Niciunul dintre senatorii juristi nu au contestat aceasta declaratie, jur pe cruce. 40 de minute am stat in comisia juridica, va rog sa aduceti Biblia, jur pe Biblie. Fiecare senator din comisia juridica sa vina sa jure, cu mana pe Biblie si pe Constitutie, ca in prezenta mea a spus ceva de indicii noi. Nu vreau sa fiu comediant intr-un spectacol mediatic al carui scenariu pe care nu stiu cine-l scrie. Nu permit nimanui ca dupa 25 de ani sa-si bata joc de mine in Senatul Romaniei. Nu admit simulacre. Pana cineva nu-mi spune ce este nou, consider ca ceea ce se face acum cu mine nu este justitie, ci vanatoare”, a mai spus VARUJAN VOSGANIAN.

“In mod normal, comisia juridica trebuia ori sa insire indiciile noi, ori, daca nu sunt, sa returneze Parchetului aceasta solicitare. Ce se intampla cu mine este impotriva drepturilor omului. Am fost hartuit ca cetatean roman. M-am pronuntat si inainte. Sunt dezamagit. Procurorii nu sunt descurajati si continua investigatiile. Dosarul s-a intors, dupa un an si jumatate, fara sa aiba un cap de ata in plus. Pana nu-mi arata cineva care sunt indiciile noi, eu o sa consider ca sunt vanat”, a mai declarat senatorul.

”Sa fim la inaltimea pozitie de senator pe care o avem. Cand faci o audiere faci o audiere. Nu barfesti dupa aceea, nu clevetesti, abia asteptand ca cel audiat sa iasa pe usa. Sa nu mai spuneti niciodata ca au aparut indicii noi in clipa in care eu am iesit pe usa, pentru ca asa ceva nu este permis. Este vorba despre destinul unui om. Sunt singurul roman care a fost propus pentru premiul Nobel de mai multe asociatii din strainatate. Am o biografie care nu e doar a mea. Intr-un fel sau altul sunt util acestei tari si in alt fel decat lustruind clantele Parchetului. Daca sunt nevinovat sa fiu lasat in pace. Daca erau indicii noi apareau pana acum. Au trecut sapte ani. Vreti sa gasiti indicii noi in 24 de ore. Nu ati gasit timp de sapte ani si o sa le gasiti pana maine. Unde sunt daca nu sunt in referat?”, a mai declarat VARUJAN VOSGANIAN.

Citeste si: Ariton si Vosganian au primit aviz pozitiv pentru ridicarea imunitatii

VARUJAN VOSGANIAN a prezentat o serie de foi despre care a sustinut ca este referatul DIICOT inaintat Senatului, fiind subliniate cu culoarea galbena pasajele reluate din referatul anterior, aferent solicitarii respinse de Senat.

In discutii a intervenit liderul senatorilor PSD, ILIE SARBU, care a sustinut in plen faptul ca senatori din Comisia juridica i-au comunicat ca ar exista 13 dosare noi in cazul lui VARUJAN VOSGANIAN, plus o declaratie a actualului presedinte al Senatului, fostul premier CALIN POPESCU TARICEANU.

ILIE SARBU a solicitat ca joi, inaintea votului din plenul Senatului fata de dosarul lui VARUJAN VOSGANIAN, presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc sa clarifice daca si ce elemente noi sunt continute in solicitarea DIICOT.

VARUJAN VOSGANIAN si fostul ministru al Agriculturii au avut in plenul Senatului si un schimb de replici pe marginea dosarului DIICOT ”gaze ieftine” in care procurorii cer inceperea urmaririi penale.

Cei doi fosti ministri s-au contrazis pe subiectul avizarii si sustinerii ordonantei de urgenta in urma careia Interagro a beneficiat de gaze ieftine de la Romgaz, pentru productia de ingrasaminte chimice.

Vosganian i-a transmis lui Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii in 2009, ca aceasta ar fi comunicat printr-o scrisoare adresata Ministerului Economiei ca sustine reducerea pretului la gaze pentru producatorii de ingrasaminte.

”La Ministerul Economiei exista o scrisoare de a dumneavoastra in care se solicita sustinerea pentru productia de ingrasaminte chimice. Daca doriti eu v-o pun la dispozitie ca sa vedeti si dumneavoastra ca intr-un fel sau altul ati fost si dumneavoastra parte a acestei uriase conspiratii de a sustine 9000 de oameni in zone monoindustriale. Aveti timp pana maine sa va mai ganditi o data si va rog eu, eliberati-va de teama. Oameni ca noi care au albit in politica trebuie sa dam exemplu ca suntem oameni curajosi”, i-a transmis Vosganian lui Sarbu.

In replica, liderul senatorilor PSD ILIE SARBU a sustinut ca nu a transmis nicio scrisoare la Ministerul Economiei, solicitand ca Vosganian sa o faca public documentul.

”Nu exista nicio scrisoare, alt ministru a adresat-o, nu-i pronunt numele ca nu e cazul. Sunt stenogramele pe care le-ati vazut si dumneavoastra in presa, cand eram acuzat de unii dintre colegii nostri ca nu vreau sa semnez Ordonanta, pe care nu am semnat-o. Pentru un motiv simplu, nu ca nu as fi vrut sa incurajez productia de ingrasaminte chimice romaneasca, nu ca nu as fi vrut sa ajut, stiu bine ce situatie era atunci cu grevele, cu 6000 de oameni, cu cati oameni ramaneau in strada, nu, ci fiindca am fost la Bruxelles si mi-a spus ca e ajutor de stat, si ca in niciun caz sa nu fac acest gest, sa semnez ordonanta (…) Nu am facut parte la lucrul asta, cand eu am ajuns la minister lucrurile erau mai intarziate”, a afirmat Sarbu.

Senatorul PSD a mai declarat ca pana la urma Senatul nu decide vinovatia cuiva, ci se face o ”incuviintare”.

”In rest, instanta e cea care decide. Nu noi, pana la urma, nu noi am tot clamat statul de drept, justitia si celelalte. Acuma, sigur ca daca unii sau altii ajungem sa ne lovim si de duritatea masurilor pe care le are justitia, justitia nu-i mai buna, si vedem cazul de ieri, de alaltaieri. Va cer, tot in aceeasi idee sa aduceti aceasta scrisoare, daca exista, maine, ca sa nu ramana colegii cu ideea ca am ceva de ascuns. E semnata de celalalt ministru, eu am venit dupa (…) Eu nici nu m-am mai referit acum la faptul ca ingrasimintele respective au fost exportate si ca nu au beneficiat, de fapt, agricultorii din Romania”, a mai afirmat Sarbu.

El a mentionat ca Tariceanu i-a spus lui Vosganian in sedinta de Guvern de la vremea respectiva: ”lasa vrajeala ca nu incurajezi tu exportul”.

Senatorul PNL Sebastian Grapa a anuntat ca personal va vota impotriva solicitarii procurorilor impotriva lui VARUJAN VOSGANIAN, acelasi punct de vedere fiind invocat si de senatorul PC Cristiana Anghel.

Citeste si: Comisia juridica a Senatului va rediscuta avizele de urmarire penala pentru Ion Ariton si Varujan Vosganian

De asemenea, viceliderul senatorilor PNL, Dorin Dobra, a sustinut ca nu cunoaste pe deplin acuzatiile si elementele noi care l-ar viza pe Vosganian, mentionand ca prezenta sa in Senat i se datoreaza fostului ministru al Economiei.

Presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc, a afirmat ca raportul asupra dosarului lui Vosganian a fost votat de majoritatea membrilor acestui for si nu a fost o opinie unanima.

Referitor la solicitarile unor senatori de a consulta dosarele transmise de DIICOT si referatul procurorilor, Boboc a aratat disponibilitatea de oferi posibilitatea studierii acestora.

”Pana la maine la vot ( votul din plenul Senatului asupra solicitarii DIICOT, n.r.) la Comisia juridica toti cei care pot sa verifice, sa se uite, sa-si faca o ideea in dosare, sunt invitati. Maine va promit ca informez cati colegi au venit, colegi care astazi fac teoria chibritului. Dar va spun sincer ca maine am sa va informez si am sa consemnez ca numar doar cati colegi au avut curiozitatea sa vada cu adevarat acele dosare”, a afirmat presedintele Comisiei juridice.

El a mentionat ca nici Comisia juridica si nici plenul Senatului ”nu da verdicte, nu da descarcari de vinovatie sau de nevinovatie”.

”Teoria ca printr-un vot in Senat, cu avizul sau fara a Comisiei juridice, ar inchide acest subiect, e o teorie gresita. Faza in care se afla astazi acest dosar este o faza care nu se incheie, adica daca urmarirea penala nu a inceput, ea nici nu inceteaza, decat dupa ce incepe. Se afla azi intr-o alta stare”, a mai afirmat Boboc.

Senatorii din Comisia juridica au avizat favorabil, marti, cu majoritate de voturi, cererile pentru inceperea urmaririi penale a fostilor ministri ai Economiei ION ARITON si VARUJAN VOSGANIAN.

Solicitarile procurorilor de incuviintare a inceperii urmaririi penale pentru senatorul ION ARITON, acuzat in dosarul Gala Bute, si pentru VARUJAN VOSGANIAN, acuzat in dosarul Romagaz, sunt dezbatute, miercuri, in plenul Senatului.

Procurorul general TIBERIU NITU a trimis Senatului cererea DIICOT de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de VARUJAN VOSGANIAN, fost ministru al Economiei, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz.