Plenul Comitetul Social si Economic European a adoptat raportul TRANSPARENTA TAXARII

Plenul Comitetul Social si Economic European (CSEE) a adoptat, joi, cu 204 voturi pentru 7 impotriva si 11 abtineri raportul “Transparenta taxarii (Country by Country Reporting)”. Adoptarea acestui raport reprezinta un mesaj clar de transparenta in practicile de optimizare fiscala agresiva a companiilor multinationale.

Victor Alistar, Directorul Executiv Transparency Internatioanal Romania este unul din cei cinci reprezentanti ai Societatii Civile in cadrul CSEE si a avut calitatea de raportor.

Reactia oficiala a CSEE: 

“CSEE saluta si sprijina propunerea Comisiei. Transparenta fiscala asigura recunoasterea contributiei aduse de intreprinderile multinationale la venituri publice in locul in care isi desfasoara activitatea. Asigurarea unor conditii echitabile este garantata atunci cand toti operatorii activi pe piata unica au o sarcina fiscala echitabila profiturilor realizate pe piata unica europeana.

CSEE considera ca setul de date care trebuie furnizate trebuie sa fie cea stabilita de standardele BEPS pe care UE si majoritatea statelor membre le-au adoptat deja. De asemenea, CSEE recomanda ca datele sa fie dezvaluite intr-una dintre limbile utilizate la nivel international, inclusiv printre limbile oficiale ale Uniunii Europene si sub forma unui sistem deschis, care sa permita societatii civile si de afaceri sa acceseze si sa utilizeze datele cu usurinta. Statele membre ar trebui sa fie obligate sa stabileasca un registru public pentru raportarea de la tara la tara.

In cele din urma, CSEE solicita Comisiei sa elaboreze un pachet mai ambitios – si  sa fie pentru reducerea pragului de 750 de milioane de euro sau pentru o scadere treptata a acesteia”.

Sursa foto: politico.eu