CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justitiei privind GRATIEREA COLECTIVA

Opinia Directiei Legislatie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) referitoare la proiectul de lege al PSD privind gratierea colectiva a unor pedepse, cererea de pensionare a fostului secretar de stat Constantin Sima si demisia din magistratura a procurorului Mircea Negulescu sunt trei dintre punctele de pe ordinea de zi a sedintei de marti a plenului CSM, informeaza News.ro.

UPDATE:Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, marti, aviz favorabil proiectului de lege privind gratierea colectiva a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justitiei, a anuntat presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea. Avizul pozitiv este insotit de doua obiectii, vizand scaderea duratei pedepselor care ar urma sa fie gratiate, de la cinci la trei ani, respectiv ca printre beneficiari sa fie si minorii, condamnati in regim special, scrie news.ro. Initial, documentul a fost criticat de Directia Legislatie din CSM, el fiind ulterior modificat de Ministerul Justitiei.

Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, in urma modificarilor aduse de Ministerul Justitiei. Dupa discutiile din plen au fost aprobate si propunerile ca durata pedepselor care sunt gratiate sa fie scazuta de la cinci ani la trei ani. De prevederile legii ar urma sa beneficieze si minorii condamnati in regim special. Initial, Directia Legislatie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a criticat proiectul de lege, aratand ca este insuficient explicat, iar o gratiere colectiva este de natura sa “creeze un sentiment de insecuritate sociala”.

STIRE INITIALA

Sedinta este programata sa inceapa la ora 10.00.Directia Legislatie din cadrul CSM critica proiectul de lege al PSD privind gratierea colectiva a unor pedepse si arata ca proiectul de act normativ este insuficient explicat, iar o gratiere colectiva este de natura sa “creeze un sentiment de insecuritate sociala”. Pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a transmis CSM, spre avizare, un proiect de lege privind gratierea unor pedepse, motivand ca penitenciarele din tara sunt supraaglomerate.

Directia Legislatie din cadrul CSM arata ca propunerea Ministerului Justitiei de gratiere a pedepselor de pana la cinci ani de inchisoare este de natura sa “creeze un sentiment de insecuritate sociala”. O alta critica a magistratilor priveste sintagma “persoane care sunt unic intretinator de familie”.

“Aceasta va genera serioase disfunctionalitati in aplicarea actului normativ, in lipsa indicarii oricarui criteriu care sa circumstantieze clar sensul acesteia”, se arata in punctul de vedere elaborat de Directia Legislatie a CSM. Nici gratierea pedepselor cu suspendare nu este inteleasa de specialistii din CSM.

Astfel, “proiectul de lege nu cuprinde nicio dispozitie referitoare la efectele gratierii asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat sau sub supraveghere”, potrivit sursei citate. Pe ordinea de zi a plenului CSM se afla si cererea de pensionare a presedintelui Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei in mandatul lui Florin Iordache.

Sima a fost audiat, in 6 februarie, la DNA, aproximativ trei ore si jumatate, in calitate de martor, in dosarul in care se fac cercetari legate de modul de elaborare a ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale. La intrarea in sediul DNA, el a spus ca nu a contribuit la elaborarea Ordonantei de Urgenta nr. 13/2017 privind codurile penale, abrogata de Guvern, la cinci zile dupa adoptare.

Un alt punct de pe ordinea de zi a plenului CSM este Nota Directiei resurse umane si organizare privind solicitarea de eliberare din functie, prin demisie, a procurorului Mircea Negulescu. Inainte ca Negulescu sa-si dea demisia, Inspectia Judiciara propusese CSM suspendarea din functie a procurorului. Inspectia Judiciara a fost sesizata dupa ce postul Romania TV a difuzat, in 14 februarie, o inregistrare audio in care este redata o discutie intre doua persoane, una dintre acestea fiind prezentata drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti.

In inregistrare, procurorul Mircea Negulescu ar vorbi la telefon cu sotia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat intr-un dosar. Procurorul Mircea Negulescu ii dezvaluie sotiei lui Vlad Constantin date si amanunte din dosare penale. Dupa ce au fost difuzate inregistrarile, Vlad Constantin a confirmat ca discutia este intre sotia sa si procurorul Negulescu.

Sursa foto: realitatea