Ploaia de meteoriti din Rusia, detalii de dupa incident

Meteoritul ce a stralucit in dimineata de vineri pe cerul orasului siberian Chelyabinsk, in care traiesc un milion de persoane, a explodat cu forta a 20 de bombe atomice, afirma specialistii.

NASA estimeaza ca meteoritul avea dimensiunile unui autobuz si cantarea aproximativ 7.000 de tone, fiind cel mai mare impact inregistrat in mai bine de un secol.

Meteoritul a intrat in atmosfera Pamantului la ora 09:20, ora locala, cu o viteza hipersonica de cel putin 54.000 de km/ora si s-a faramitat la 30-50 de kilometri deasupra solului, au estimat specialistii rusi.

NASA a estimat o viteza mai mare si o distanta mai mica de sol in momentul fragmentarii. Unda de soc a distrus 100.000 de metri patrati de sticla, peste 3.000 de cladiri din Chelyabinsk fiind afectate. Aproximativ 1.100 de persoane au solicitat ingrijiri medicale, 48 fiind spitalizate. Cele mai multe vatamari au fost provocate de cioburile de sticla.

Oamenii de stiinta estimeaza ca meteoritul a generat o forta de 20 de ori mai mare decat bomba de la Hiroshima, insa roca spatiala a explodat la o altitudine mult mai mare. Amy Mainzer, un specialist din cadrul NASA, afirma ca atmosfera a jucat rolul de scut.

Chiar daca unda de soc a distrus ferestre, „atmosfera a absorbit vasta majoritate a energiei exploziei”, a explicat Mainzer.Vladimir Purgin, purtator de cuvant al Ministerului de Urgente, afirma ca multe persoane au fost ranite atunci cand s-au grabit la ferestre sa vada care este cauza exploziei de lumina, ce a fost pe moment mai luminoasa decat soarele.Unele fragmente de meteoriti au cazut intr-un lac de acumulare aflat in apropiere de orasul Chebarkul, au relatat autoritatile locale.

Impactul a produs un crater cu diametrul de 8 metri in gheata lacului.Ferestrele distruse fac ca locuitorii din Chelyabinsk sa fie expusi la frigul cumplit, meteorologii prognozand temperaturi de -20 de grade Celsius peste noapte. Guvernatorul regiunii a cerut tuturor geamgiilor din regiune sa ajute la repararea ferestrelor.

Citeste detalii pe site-ul descopera.ro