Ploaia torențială care s-a abătut, duminică seară, peste Capitală a dat, din nou, mari bătăi de cap autorităților. Circulația din mai multe cartiere bucureștene a fost blocată total după ce mai multe zeci de străzi au fost inundate.
În anumite zone ale Capitalei, cetățenii au rămas fără curent electric, iar unii dintre aceștia și-au găsit mașinile sub copacii smulși și aruncați de vijelie. Canalizarea nu a putut face față și, timp de zeci de minute, traficul pe mai multe străzi și bulevarde din București a fost pur și simplu paralizat.
Potrivit specialiștilor, în București a plouat în aproape 3 ore cât pentru o lună întreagă. ”Toată vara a anului 2020 ne-a adus în atenție astfel de situații. Dacă media lunii iulie este în jurul a 75-80 de litri/mp, în Capitală, deja la cele 3 stații meteorologice, în mai puțin de o oră, am avut confirmate valori de peste 40 l/mp la București Băneasa și 35 l/mp la celelalte două stații meteorologice. Sigur că așteptăm și confirmările de la alte puncte de măsurare a cantităților de precipitații în zona Capitalei și cu siguranță sunt cartiere unde am avut valori de peste 50 de l/mp”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, pentru Antena 3.
”Apa Nova a intervenit cu 18 hidrocurățătoare, a intervenit cu echipaje cu pompe în zonele unde au fost acumulări de apă și s-au inundat subsolurile și cu un număr de personal operațional de 110 persoane. Practic vorbim de o ploaie istorică!”, a declarat și Alexandru Moldovan, director tehnic Apa Nova, pentru sursa amintită.
Cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică
Din păcate, conform specialiștilor de la ANM, urmează o săptămână cu ploi torențiale atât în Capitală, cât și în țară. Dealtfel, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a lansat, luni dimineață, mai multe avertizări de tip Cod portocaliu și Cod galben valabile în următoarea perioadă. Astfel, pentru intervalul 20 iulie ora 12 – 20 iulie ora 21, ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate.
În vestul și sudul Moldovei, nordul Dobrogei, nordul și nord-estul Munteniei, precum și în estul și sud-estul Transilvaniei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Aversele vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.
Pentru intervalul 20 iulie ora 12 – 20 iulie ora 21, a fost emisă o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferită temporar accentuată. În intervalul menționat, în Maramureș și local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.
În intervalul 21 iulie ora 12 – 22 iulie ora 10, în regiunile nordice, centrale și în zona de munte instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.
Sursa foto: adevarul