PLOIESTI: Trei sefi ai POLITIEI PRAHOVA, adusi la DNA. SEFUL DJA si ofiterul BCCO Ploiesti, retinuti de DNA (surse). UPDATE

UPDATE 22:40: Seful Serviciului Judetean Anticoruptie (SJA) Prahova din cadrul Directiei Generale Anticoruptie (DGA), CONSTANTINS ISPAS, si EMANUEL SAGHEL, ofiter al BCCO Ploiesti, au fost retinuti, luni seara, de procurorii DNA Ploiesti dupa mai multe ore de audieri, au declarat surse judiciare, informeaza Agerpres. 

 UPDATE 13:40 Seful Serviciului Judetean Anticoruptie (SJA) Prahova din cadrul Directiei Generale Anticoruptie (DGA), CONSTANTIN ISPAS, ar fi primit bani IN MOD REPETAT pentru initierea unor ANCHETE impotriva unor lucratori din Politie implicati in solutionarea unui DOSAR DE EVAZIUNE FISCALA, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Potrivit surselor citate, din anul 2011 si pana in prezent Ispas a efectuat, in mod repetat, operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o indeplineste si in prezent, constand in administrarea si coordonarea efectiva a activitatilor derulate de o firma la care actionar unic si administrator figureaza fiul sau, Mihai Constantin Ispas.

Astfel, Constantin Ispas ar fi primit, in mod repetat, de la doua persoane, sume importante de bani pentru ca, prin exercitarea atributiilor de serviciu, sa initieze si sa deruleze anchete penale impotriva lucratorilor de Politie implicati in solutionarea unui dosar al Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, avand ca obiect savarsirea de catre cei doi a infractiunii de evaziune fiscala.

De asemenea, in vara anului 2012, in calitate de sef al SJA Prahova, Ispas i-a transmis unei persoane cercetate ca urmeaza sa aiba o perchezitie domiciliara dispusa intr-un dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti.

Totodata, in perioada 2010-2014, Ispas, folosindu-si influenta asupra unor functionari cu atributii de control din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Ploiesti — Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova si Garzii Nationale de Mediu — Comisariatul Judetean Prahova, a intervenit pentru protejarea activitatii comerciale prezumtiv ilicite derulate de administratorul unor firme, incasand periodic diverse sume de bani, prin intermediul unor societati controlate de fratele sau, Ion Ispas, si fiul sau, Mihai Constantin Ispas, mentioneaza sursele citate.

Pentru a da o aparenta legalitate platilor, au fost inregistrate in evidentele contabile documente reprezentand operatiuni comerciale fictive privind prestarea unor servicii intre parti, acte de comert care in realitate nu au avut loc.

De asemenea, seful SJA Prahova este acuzat ca, in calitate de sef al SJA Prahova, ar fi pretins si primit cate 10.000 euro, in doua transe, de la un denuntator, caruia i-a cerut si sa dea un ajutor financiar unei societati controlata de un apropiat al sau, constand in acordarea unui imprumut de 200.000 lei si incheierea unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil proprietatea denuntatorului, pentru care pretul de 400.000 euro nu a fost achitat in realitate de apropiatul sau.

Conform surselor citate, in schimbul acestor pretentii Ispas s-a angajat sa il determine pe ofiterul coordonator din cadrul BCCO Ploiesti, comisarul sef Saghel Emanuel, sa instrumenteze dosarul penal inregistrat la DIICOT Ploiesti, avand ca obiect activitatea desfasurata de societatea denuntatorului, astfel incat sa se creeze o situatie favorabila celui cercetat in cauza penala respectiva.

Totodata, in perioada anilor 2010 — 2013, Constantin Ispas l-ar fi determinat, in mod repetat, pe administratorul unei firme sa creeze avantaje materiale societatii comerciale administrata de o persoana din cercul sau relational, iar in schimbul acestor interventii, seful SAJ Prahova a primit diverse foloase materiale, intre care sume de bani, libertatea de alimentare a autoturismului sau cu motorina din parcul auto al firmei controlate de apropiatul sau, sau achitarea costurilor unui concediu pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, sustin sursele citate.

STIRE INITIALA

Seful directiei judetene anticoruptul (DJA) Prahova a DIRECITIEI GENERALE ANTICORUPTIE (serviciu secret al Ministerului de Interne) a fost adus luni dimineata la DNA Ploiesti, anunta Agerpres. CONSTANTIN ISPAS a fost escortat de trupe speciale. Alaturi de Ispas a mai fost adus si ADJUNCTUL POLITIEI PRAHOVA, transmite Digi 24.

Potrivit Digi 24, cei doi sunt suspectati ca au dat INFORMATII SECRETE unor interlopi din judet. Observatorul de Prahova scrie ca Ispas ar fi furnizat informatii secrete din dosarele instrumentate de politisti unor afaceristi cu probleme penale, asigurandu-i ca va face tot ce depinde de el ca acestea sa fie solutionate favorabil.

EMANUEL SAGHEL, ofiter in cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Ploiesti, a fost adus si el  luni dimineata, la sediul DNA Ploiesti, unde va fi audiat in aceasta cauza, informeaza Agerpres.

CITESTE SI: FOSTUL SEF AL POLITIEI LOCALE PLOIESTI, ARESTAT DUPA ADMITEREA CONTESTATIEI DNA

La intrarea in sediul DNA, Saghel a spus ca a fost ridicat de la serviciu. Intrebat daca s-au scurs informatii din anumite dosare sau daca a ajutat infractori sa scape de dosarele deschise pe numele lor, Saghel a raspuns ‘niciodata’.