PMB a anuntat cate CLADIRI din Capitala sunt incadrate in CLASA I de RISC SEISMIC

In Capitala, 366 de cladiri sunt incadrate in clasa I de RISC SEISMIC, dintre care 183 cu PERICOL PUBLIC, iar 306 imobile sunt in clasa II de risc seismic, din 2002 pana in prezent fiind CONSOLIDATE 18 CLADIRI prin PROGRAMUL GUVERNAMENTAL si 35 din BANII PROPRIETARILOR, potrivit informatiilor furnizate Agerpres de PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI (PMB).

”In prezent, in Bucuresti exista un numar de 366 de cladiri expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, dintre care 183 cu pericol public, iar in clasa II de risc seismic sunt incadrate un numar de 306 cladiri. Prin programul prevazut de OG nr. 20/1994, in perioada 2002-2012 au fost executate si finalizate lucrarile de consolidare la un numar de 14 cladiri si in anii 2013-2015 au fost finalizate si alte 4 cladiri. Restul cladirilor consolidate existente pe site-ul pmb, in numar de 35, au fost consolidate din sursele proprii ale proprietarilor. In prezent sunt santiere deschise la 3 imobile”, precizeaza reprezentantii Primariei Capitalei la solicitarea Agerpres.

Totodata, Primaria Municipiului Bucuresti anunta ca a consolidat, in cadrul programului “Reabilitarea Infrastructurii Educationale din Bucuresti”, confinantat de BEI, 100 de scoli. De asemenea, a consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public, precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primariei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta si sunt in derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic “Vasile Urseanu”, precum si la Muzeul “Nicolae Minovici”.

CITESTE SI: PROTECTIA CONSUMATORILOR: LEGEA DE INTERZICERE DE ACTIVITATI IN SALI CARE NECESITA CONSOLIDARE ESTE BUNA

“In Centrul Istoric, pe baza documentelor prevazute de lege ale proprietarilor, institutia noastra are in program contractarea executiei lucrarilor de consolidare a trei cladiri, pentru alte doua cladiri proiectele de consolidare sunt in curs de elaborare; urmeaza contractarea proiectarii lucrarilor de consolidare pentru inca o cladire. Pentru alte zece cladiri din Centrul Istoric, ce necesita consolidare si care se afla in proprietatea statului, s-au elaborat studii si expertize, urmand a se decide in Consiliu daca finantarea se va face din bugetul local sau in parteneriat public privat”, mai precizeaza oficialii Municipalitatii.

Teatrul Constantin Tanase, aflat pe Calea Victoriei, nr.33-35, a fost consolidat numai cu acordul si impreuna cu proprietarii locuintelor situate deasupra spatiului aferent teatrului.

“Din punct de vedere tehnic si juridic, in aceeasi situatie se afla si alte teatre si spatii publice si fara acordul tuturor proprietarilor, in conditiile legale actuale, nu se pot intreprinde actiuni de consolidare. Exemplu: Teatrul Constantin Nottara de pe B-dul Gheorghe Magheru nr. 20, unde proprietarii refuza in mod categoric consolidarea”, spun cei din primarie.

Potrivit acestora, decizia de interventie ce revine fiecarui proprietar conduce la dificultati in luarea masurilor de punere in siguranta.

“Institutia noastra a actionat conform legislatiei, insa toate actiunile noastre au avut ca raspuns refuzul categoric al acestor proprietari. Primaria Municipiului Bucuresti are in prezent in executie lucrari de consolidare la Teatrul Ion Creanga si la Teatrul Evreiesc, teatre aflate in cladiri care au numai aceasta destinatie”, au mentionat reprezentantii Municipalitatii.

CITESTE SI: GUVERNUL CIOLOS VREA CONSOLIDAREA CLADIRILOR CU RISC SEISMIC

Potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, finantarea, in cota parte indiviza din proprietatea comuna a cheltuielilor privind executia lucrarilor de interventie, este asigurata din alocatii de la bugetul statului pentru locuintele aflate in proprietatea persoanelor fizice, cu recuperarea, in 25 de ani de la terminarea lucrarilor, rata fixa fara dobanda, pentru spatiile aflate in proprietatea/administrarea primariei, de la bugetul local, din sursele proprii ale proprietarilor spatiilor cu alta destinatie decat locuinta.

Proprietarii persoane fizice ai locuintelor pot beneficia de scutire de la plata ratelor pe perioada in care veniturile, pe membru de familie, sunt sub salariul mediu net pe economie. Pentru a incepe lucrarile de consolidare este necesar acordul tuturor proprietarilor. Pe perioada executiei, locatarii din imobilele la care se executa lucrari de consolidare pot fi mutati in locuintele de necesitate, la solicitarea acestora.

Actiunile privind masuri pentru reducerea riscului seismic al cladirilor existente, potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, republicata, sunt intreprinse de proprietari, persoane fizice/juridice, asociatiile de proprietari. Proprietarii, indiferent de forma de proprietate, din orice tip de cladire, au obligatia de a actiona pentru expertizarea tehnica.

”Dintre acestia, proprietarii care nu isi permit sa suporte cheltuielile unei expertize tehnice si detin cladiri mai mari de P+3 etaje si care adapostesc aglomerari de persoane (mai mult de 10 apartamente si/sau spatii publice mai mari de 50 m) pot solicita institutiei noastre contractarea expertizarii tehnice, in baza documentelor prevazute in aceste norme. Precizam ca persoanele juridice care detin spatii in aceste cladiri vor asigura finantarea cheltuielilor din sursa lor proprie”, precizeaza Serviciul pentru Relatia cu Mass-Media al Municipalitatii.

In conformitate cu legislatia in vigoare, orice cladire expertizata tehnic si incadrata in clasa I de risc seismic trebuie semnalizata cu panou de avertizare — ”bulina rosie”. Aceasta semnalizare obligatorie intra in atributiile proprietarilor cladirii respective, precum si ale primariilor de sector.
In 1998 a fost aprobat pentru prima data Programul de actiuni privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare pentru constructiile existente, incadrate in clasa I de risc seismic, cu peste P+4 etaje, construite inainte de 1940 si cuprindea un numar de opt cladiri, pentru care au fost contractate servicii de proiectare.

CITESTE SI: TEATRUL NOTTARA, IN PERICOL SA FIE INCHIS. SE CERE O NOUA EXPERTIZARE SEISMICA A CLADIRII

”In anii urmatori, 1999 si 2000 au fost incluse alte opt cladiri in programe anuale pentru proiectarea lucrarilor de consolidare. Proiectele de consolidare au fost elaborate, avizate si aprobate pana in 2000 doar pentru o serie de cladiri, intrucat proprietarii s-au razgandit pe parcurs din cauza solutiei propuse sau a altor motive. In 2001, OG nr. 20/1994 a fost modificata si completata prin Legea nr. 460/2001 si corespunzator au fost aprobate noi norme metodologice de aplicare a acesteia, care prevedeau depunerea de catre proprietari a declaratiilor privind acordul pentru consolidare in forma notariala, precum si instituirea ipotecii legale a statului, ceea ce a condus la refuzul si altor proprietari cu privire la continuarea actiunilor, respectiv executia lucrarilor de consolidare, norme valabile si in prezent”, arata sursa citata.

Abia in 2001 s-a trecut la organizarea primelor licitatii pentru contractarea executiei lucrarilor de consolidare.

“Dintre cele 16 proiecte, contractarea executiei lucrarilor de consolidare a fost posibila doar pentru cinci cladiri in 2002, celelalte cladiri fiind in diferite faze de proiectare sau proprietarii au refuzat continuarea actiunilor sau depunerea declaratiilor in forma notariala”, adauga reprezentantii Primariei Generale.

Sursa foto: evz