Guvernul Dăncilă pierde teren! Câți parlamentari vor vota moțiunea de cenzură

PNL va depune miercuri moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Liderul PNL, Ludovic Orban, anunţa săptămâna trecută că proiectul de moţiune de cenzură a fost adoptat de principiu de conducerea partidului şi au fost începute negocierile pentru susţinerea acestui demers.
 
Update: Guvernul Dăncilă, la un pas de demitere! Peste 200 de parlamentari vor vota moțiunea de cenzură. Viitorul guvernului Dăncilă atârnă de un fir de ață. Liberalii i-au convins pe cei din UDMR să susțină moțiunea de cenzură împotriva actualului Executiv.

Negocierile purtate în ultimele zile de liderii PNL cu UDMR se vor concretiza în susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. 30 de parlamentari are UDMR în această legislatură, ceea ce face Opoziţia să strângă aproximativ 215 voturi pentru moţiunea de cenzură.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi Viorica Dăncilă să fie demisă, Opoziţia trebuie să strângă cel puţin 233 de voturi. Astfel, Opoziţia mai are nevoie de aproximativ 20 de voturi. Moţiunea de cenzură va fi depusă astăzi, urmând ca Puterea să decidă calendarul pentru procedurile care ţin de parcursul moţiunii.

Știre inițială 

Moţiunea de cenzură este susţinută de PMP, UDMR, USR și Pro România. “Românii, în majoritate zdrobitoare, nu mai vor ca la putere să fie PSD. (…) Din acest motiv, PNL va face toate demersurile constituţionale, legale, posibile, pentru a pune punct acestei guvernări. Repetăm solicitarea noastră către Guvern: daţi-vă demisia, (…) românii nu vă mai vor în fruntea României. În cazul în care Guvernul nu îşi va da demisia, PNL va depune, până la sfârşitul sesiunii parlamentare, o moţiune împotriva acestui Guvern”, declara Orban.

Calculele pentru moțiunea de cenzură

Liderii PSD și ALDE discută despre strângerea rândurilor și fac calcule pentru a vedea pe ce parlamentari se pot baza. De altfel, PSD-ALDE are majoritate în Parlament, mai exact are 240 de voturi, cu șase mai mult de jumătate plus unu (234) din numărul de mandate de parlamentari.
 
Pentru a fi adoptată o moțiune de cenzură, opoziția are nevoie de 234 de voturi, iar în prezent PNL-USR-PMP au 150 de parlamentari. Dacă UDMR și Pro România se alătură demersului, așa cum au anunțat, ar strânge 207 voturi, insuficiente pentru căderea Guvernului. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că parlamentarii Uniunii sunt pregătiţi să susţină o moţiune de cenzură, însă în prezent nici cu senatorii şi deputaţii formaţiunii sale nu există majoritate pentru ca moţiunea să fie adoptată