PNL a sesizat CCR cu privire la OUG 86/2014 prin care se DESFIINTEAZA IINSPECTIA MUNCII si ANPIS

Grupul deputatilor PNL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constitutionala in privinta Legii de aprobare a OUG 86/2014, prin care se desfiinteaza Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si se infiinteaza Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala.

Ordonanta 86/2014 privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normativa fost adoptata, in 26 mai, de Senat.

Potrivit comunicatului PNL, sesizarea de neconstitutionalitate a fost semnata de 78 de deputati liberali care considera ca dispozitiile articolului 5 din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.86/2014 sunt neconstitutionale.

“Prin aceasta ordonanta de urgenta, Guvernul desfiinteaza Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, iar, in locul acestora, va fi formata, prin comasare, o structura unica, denumita Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, in subordinea Ministerului Muncii. Toate acestea fara a exista un aviz al Curtii de Conturi, ca garantie tehnica in luarea deciziilor politice. Desfiintarea Inspectiei Muncii nu are caracter de urgenta si, mai mult, in loc sa imbunatateasca activitatea din domeniile relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca si supravegherii pietei, o supune controlului guvernamental si schimbarilor politice”, se spune in sesizare.

in acest sens, PNL se adreseaza Curtii Constitutionale a Romaniei cu solicitarea de a constata ca “dispozitiile articolului 5 din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.86/2014 sunt neconstitutionale”, mentioneaza deputatii PNL.

in sesizare se arata ca articolul 5 al OUG nr. 86/2014, incalca “alin. (1), (4) si (6) al Art. 115 din Constitutia Romaniei”, potrivit carora delegarea legislativa catre Guvern este permisa doar in domenii ce nu constituie obiectul legilor organice, iar ordonantele de urgenta pot fi adoptate “numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, neputand afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie”.

Deputatii PNL considera ca Guvernul nu a respectat principiul separatiei si echilibrului puterilor, prevazut “in alin. (4) al Art. 1 din Constitutia Romaniei”, care spune ca “Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale”, incalcand si “alin. (2) al art. 117 din Constitutia Romaniei”, care spune ca “Guvernul si ministerele, cu avizul Curtii de Conturi, pot infiinta organe de specialitate, in subordinea lor, numai daca legea le recunoaste aceasta competenta”

“Asadar, in cazul OUG 86/2014, Guvernul si-a depasit limitele delegarii prevazute de Constitutie, fiind vorba de o imixtiune nepermisa in competenta legislativa a Parlamentului”, se mai mentioneaza in document.

Ordonanta de urgenta 86/2014 prevede ca se desfiinteaza Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si se infiinteaza Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, care face obiectul unei motiuni simple depuse de PNL.

Senatul a adoptat ordonanta in 26 mai, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat-o tacit in 18 februarie. Atunci. deputatii liberali au initiat o motiune simpla pe acesta tema la adresa ministrului muncii Rovana Plumb, intitulata “PSD guverneaza la negru, totul pentru PSD, nimic pentru cetateni”, care a fost respinsa.

Sursa foto www.caleaeuropeana.ro