PNL a stabilit cine va face parte din echipa de consultari care va merge la palatul Cotroceni

Liderii Partidului National Liberal (PNL) s-au intalnit la sediul din Modrogan, luni, intr-o sedinta in care a fost stabilita, printre altele, componenta delegatiei liberale care va merge, miercuri, la Palatul Cotroceni pentru a participa la negocierile cu presedintele Romaniei KLAUS IOHANNIS.

Surse din interiorul partidului au declarat pentru Mondo News ca la discutiile cu seful statului PNL va trimite o delegatie condusa de co-presedintii liberali ALINA GORGHIU si VASILE BLAGA, alaturi de care se vor regasi CATALIN PREDOIU, GHEORGHE FLUTUR, MIHAI VOICU si GHEORGHE DOBRE.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: Cel mai important este sa nu ramanem cu actualul SISTEM de ALEGERI

MIHAI VOICU a anuntat ca PNL sustine revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, “un lucru care tine de reprezentarea democratica si de legitimitatea alesului local”, acelasi mod de alegere fiind sustinut si pentru presedintii consiliilor judetene.

In privinta alegerilor parlamentare, vicepresedintele PNL a afirmat ca liberalii sustin reducerea semnificativa a numarului de parlamentari si “impiedicarea ca pe cale artificiala, din cauza efectelor legii electorale, acest numar de parlamentari sa creasca in urma alegerilor”.

“Dorim introducerea votului prin corespondenta pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei”, a mai spus Voicu.

El a reiterat necesitatea ca legile electorale sa fie adoptate in Parlament pana pe 5 mai, astfel incat sa poata fi aplicate conform deciziei Curtii Constitutionale.

Totodata, in cazul finantarii campaniilor electorale, vicepresedintele PNL a mentionat ca este sustina varianta finantarii de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie, cu impunerea unor praguri in lege.

“A sosit in opinia noastra momentul unor reforme radicale in sensul scaderii coruptiei politice care se manifesta inclusiv prin finantarea campaniilor electorale. In opinia noastra, atat plafoanele de cheltuieli, cat si tipul de campanie care se poate face trebuie coborate radical. Credem ca o campanie electorala care sa se refere exclusiv la informarea cetatenilor cu privire la idei si proiecte trebuie sa acopere doar parte de mijloace de informare in masa, cheltuielile cu presa, parte de identitate vizuala, afisaj panotaj, si exclusiv materiale tiparite. Ne dorim eliminarea din campaniile electorale a oricarui fel de obiect, fie el si simbolic, care poate insemna implicit, chiar si la scara mica orice fel de coruptie politica”, a explicat Voicu.

Vicepresedintele PNL a precizat ca sustine eliminarea posibilitatii distribuirii de obiecte promotionale, indiferent de valoare, in campaniile electorale.

CITESTE SI: FLUTUR: Consiliul National al PNL se reuneste in 31 ianuarie la PALATUL PARLAMENTULUI

“Pentru a elimina complet orice fel de finantare care poate veni din interese politice sau pe cai mai putin legate strict de doctrina politica a partidului respectiv, o astfel de metoda poate insemna, in paralel cu coborarea dramatica a acestor plafoane, aplicarea modelelor din numeroase tari occidentale, daca vreti inclusiv Germania, care sa insemne finantarea acestui tip de campanie electorala, extrem de restrans, exclusiv de la bugetul de stat, sa nu mai poata fi permisa niciun fel de finantare din partea unei persoane interesate, evident cu conditii care pot fi trecute, care tin de decontarea ulterioara numai pentru cazul obtinerii unui anumit scor, conditii egale pentru toti participantii la competitia electorala”, a declarat Voicu.

El a mentionat ca daca se opteaza pentru finantarea cheltuielilor de campanie electorala de la bugetul de stat, conditia este ca partidele sa nu mai beneficieze de donatii pentru cheltuieli pentru alegeri.

Voicu a afirmat ca, in opinia liberalilor, se poate opta pentru eliminarea finantarii partidelor prin donatii si plafonarea cotizatiilor membrilor de partid in cazul cheltuielilor care nu vizeaza campaniile.

In plus, vicepresedintele PNL a precizat ca partidul pe care il reprezinta sustine accelerarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor sau a inceperii urmaririi penale pentru actuali sau fosti ministri.

Voicu a afirmat ca PNL a depus deja un proiect de lege in acest sens, care se afla in dezbaterea Parlamentului.

Sursa foto: adevarul.ro