PNL aniverseaza 138 de ani de la infiintare. Vezi mesajul lui Crin Antonescu

Partidul National Liberal (PNL), unul dintre cele mai mari partide politice din Romania, aniverseaza, vineri, 138 de ani de la infiintare. PNL a fost infiintat sub acest nume in data de 24 mai 1875, iar din cele 87 de guverne ale Romaniei, 30 au fost conduse de premieri ai PNL. Cu acest prilej, presedintele PNL, Crin Antonescu, a transmis un mesaj, in care afirma ca PNL este singurul partid autentic de dreapta pe scena politica romaneasca, iar responsabilitatea majora pe care o are este pe masura fortei sale.

“Partid al valorilor democratice si pluralismului, PNL a luat fiinta in 1875, in Piata Universitatii, care, un secol mai tarziu, in 1989, a devenit pentru romani simbolul contemporan al libertatii. Printre fondatori s-au aflat marii liberali si oameni de stat Ion C. Bratianu, A. G. Golescu si Mihail Kogalniceanu”, scrie Antonescu.

Antonescu a mai aratat ca PNL este cel mai vechi partid din familia liberalilor europeni, fiind singurul partid care nu si-a schimbat numele. “Este singurul partid care nu si-a schimbat numele, care nu si-a schimbat culorile, care nu si-a schimbat doctrina, programul, valorile si conduita politica. PNL este singurul partid autentic de dreapta de pe scena politica romaneasca actuala”, sustine Antonescu.

PNL este mai puternic decat oricand dupa 1989, iar responsabilitatea majora pe care o are este pe masura fortei sale, mai sustine Crin Antonescu, in mesajul sau.

“PNL s-a angajat sa readuca economia pe un trend ascendent, sa combata efectele crizei si ale guvernarilor defectuoase din perioada precedenta, alaturi de partenerii sai actuali”, scrie presedintele PNL.

“Romania are acum o stabilitate politica incontestabila, un guvern solid si legitim, in care PNL este o componenta esentiala (…) Am sa inchei cu vorbele marelui Ion C. Bratianu, care calauzesc si astazi pasii si destinul liberalilor: «in chestiunile mari, in acelea de ordin moral care stapanesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare si nationalitate, nu pot fi preturi de tocmeala, nu pot fi motive de oportunitate care sa te hotarasca a te compromite, coborandu-te de pe taramul inalt si sigur al principiilor»”, scrie Antonescu.

PNL sarbatoreste vineri, pe 24 mai, 138 de ani de la infiintarea partidului, fiind organizate in judetul Arges o serie de evenimente dedicate acestui moment la care este anuntata participarea mai multor lideri PNL, a presedintelui PC, Daniel Constantin, dar nu si a presedintelui PNL, Crin Antonescu.

PNL a anuntat pentru vineri o serie de evenimente dedicate implinirii a 138 de ani de la infiintarea Partidului National Liberal, transmite Mediafax. De la ora 12.30, la Capela Vila Florica, din Stefanesti, vor fi comemorati fondatorii PNL si vor fi depuse coroane de flori la mormantul Bratienilor.

“Ulterior, incepand cu ora 13.30, urmeaza sa se desfasoare o conferinta de presa, care va avea loc la Vila Florica si la care vor participa vicepresedintii PNL Mihai Voicu si Varujan Vosganian, presedintele TNL, Florin Alexe, presedintele PC Daniel Constantin, precum si presedintele PNL Arges, Ion Popa, presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu (PSD) si liderul deputatilor PNL, Andrei Gerea. La ora 15.00, la Conacul Golesti, vor fi tinute scurte alocutiuni si acordate «Premiile Ion I.C. Bratianu pentru excelenta in cariera». incepand cu ora 15.30, va avea loc un banchet, la care sunt invitati presedintii organizatiilor locale ale PNL, consilieri judeteni si consilieri locali liberali, precum si alti membri marcanti locali ai partidului, primari si viceprimari PNL, PSD si PC, personalitati ale culturii argesene”, se arata intr-un comunicat al PNL.

Partidul National Liberal (PNL), este unul din principalele partide politice din Romania, cu rol insemnat in modernizarea tarii. A fost infiintat sub acest nume in data de 24 mai 1875. Din cele 87 de cabinete ale Romaniei, 30 au fost conduse de premieri liberali. Din martie 2009 presedintele partidului este Crin Antonescu.

Partidul Liberal din Principatele Romane Unite a aparut ca formatiune politica in 1875, condus fiind de Dumitru si Ion C. Bratianu, C.A. Rosetti si fratii Golescu, participanti activi la Revolutia de la 1848 din tara Romaneasca.

Ion C. Bratianu a fost primul presedinte al PNL, pana la moartea sa in 1891, urmat de Dumitru Bratianu (1891 – 1892), Dimitrie Sturdza (1892 – 1908), Ion I. C. Bratianu (1908 – 1927), Vintila Bratianu (1927 – 1930), Ion G. Duca (1930 – 1933), care a fost asasinat de legionari, si Constantin I. C. Bratianu (1933 – 1950).

Liberalii au avut relativ o perioada lunga de conducere intre 1867 si 1937, guvernare intrerupta in principal de Partidul Conservator, pana in 1918 iar apoi de Partidul National taranesc.

Dupa Revolutia din 1989, PNL a fost reinfiintat de Dan Amedeo Lazarescu, Nicolae Enescu, I.V. Sandulescu, Sorin Bottez s.a., primul sau presedinte fiind Radu Campeanu. La alegerile din 20 mai 1990, PNL a obtinut 39 de mandate parlamentare. La inceputul anilor ’90 partidul a cunoscut mai multe sciziuni. Prima s-a produs la 23 iulie 1990, cand s-a creat Partidul National Liberal – Aripa Tanara (PNL-AT), din comitetul de initiativa facand parte Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, Dinu Patriciu etc.

In martie 2009 Partidul National Liberal si-a schimbat conducerea in cadrul Congresului Extraordinar, presedintele ales al PNL fiind Crin Antonescu. Prioritatea noii conduceri a PNL a devenit apoi constituirea unei alternative politice puternice la guvernarile Boc si Ungureanu, care sa poata castiga alegerile pentru Parlament din 2012.

Alianta a fost concretizata in Februarie 2011 cand PNL formeaza Alianta de Centru-Dreapta (ACD) impreuna cu Partidul Conservator iar aceasta alaturi de PSD (partid roman de orientare socialista, Centru-Stanga) formeaza Uniunea Social-Liberala – USL, devenind in scurt timp cea mai puternica constructie politica curent.