PNL cere DEMISIA ministrului Culturii, VLAD ALEXANDRESCU

Vicepresedintele Radu F. Alexandru cere in numele PNL demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, pe care il acuza ca submineaza interesul national si drepturile legitime ale statului roman, incalcand Constitutia si legile tarii.

“Cu ocazia vizitei facute la Vatican, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, s-a intalnit cu cardinalul Gianfranco Ravasi (foto), presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura. In cadrul discutiilor, la care a fost prezent si ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun, Alexandrescu a propus inaltului prelat o administrare comuna a Vaticanului si a Statului roman asupra cladirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia si a patrimoniului pe care aceasta il detine.

Initiativa ii apartine in exclusivitate ministrului Culturii, nu a fost discutata in prealabil la Bucuresti, ministrul nu a fost imputernicit de nicio autoritate a Statului roman sa lanseze o asemenea propunere”, a subliniat Radu F.Alexandru intr-o conferinta de presa sustinuta luni, se arata intr-un comunicat remis presei.

CITESTE SI: MOTIUNEA SIMPLA “DREPTURILE OMULUI NU SUNT UN LUX”, INITIATA DE ALDE, DEZBATUTA IN CAMERA DEPUTATILOR

Vicepresedintele PNL considera ca initiativa ministrului Culturii este de o gravitate “cu totul iesita din comun” si face cateva precizari necesare pentru intelegerea contextului.

Astfel, Biblioteca Batthyaneum, cu tot fondul de carte pe care il detinea, a intrat in proprietatea statului roman dupa Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, in baza Tratatului de la Trianon, semnat in iunie 1920, conform caruia “Transilvania revenea Romaniei, impreuna cu toate bunurile publice si private ale provinciei”, reaminteste Radu F. Alexandru.

De asemenea, acesta a subliniat faptul ca “valoarea istorica, culturala si financiara a patrimoniului Batthyaneum este inestimabila”.

“Biblioteca detine in prezent 64.000 de unitati bibliografice, scrise in 30 de limbi si dialecte; 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea; 609 – cca.70% din incunabulele existente in tara noastra. ‘Codex Aureus’, cu siguranta cel mai celebru exponat, este apreciat, alaturi de ‘Tezaurul Pietroasele’, printre cele mai scumpe pe care le detine Romania.

Toate bunurile si toate colectiile pe care Biblioteca Batthyaneum le administreaza, filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei, sunt proprietate publica a Statului, sub incidenta Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil”, se mai arata in comunicatul citat.

Sursa foto: adevarul