PNL cere introducerea noii liste de medicamente compensate incepand cu 1 aprilie

Partidul National Liberal cere Guvernului Ponta 3 sa introduca noua lista de medicamente compensate, conform intelegerii din timpul guvernarii USL. Astfel, noua lista ar trebui sa intre in vigoare incepand cu data de 1 aprilie.

In mandatul ministrului liberal Eugen Nicolaescu a fost finalizata procedura de actualizare a listei de medicamente compensate cu molecule si indicatii noi, iar Hotararea de Guvern de aprobare a acesteia a fost trimisa spre avizare si aprobare.

“In urma acestui demers, lista a fost completata cu peste 100 de medicamente sau indicatii noi, destinate in principal tratarii afectiunilor oncologice, diabetului, afectiunilor cardiovasculare, afectiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virala, precum si bolilor rare, fara a se limita doar la aceste patologii. Asociatiile de pacienti au fost parte activa la elaborarea listei, care raspunde asteptarilor populatiei. Un asemenea proces nu a mai fusese realizat din anul 2008, tot in mandatul PNL si pentru prima data el s-a facut dupa o metodologie de evaluare complexa si riguroasa, agreata la nivel international”, se arata intr-un comunicat PNL.

Citeste si: Romanii cumpara multe medicamente. Uite cat au cheltuit pe acestea doar in 2013

Liberalii sustin ca toate conditiile necesare introducerii listei de medicamente au fost create si acceptate de catre organismele international, FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, incluzand si studiul de impact financiar care a fost agreat cu finantatorii internationali.

“Pornind de la nevoia ca pacientii din Romania sa beneficieze de cele mai noi tratamente, pe principiul medicinei bazate pe dovezi, PNL considera neprincipial si nejustificat orice demers de amanare a introducerii noii liste. Daca actualul Guvern doreste in mod real respectarea programului asumat in 2012 si a angajamentelor publice, va trebui sa adopte imediat Hotararea de Guvern de actualizarea a listei de medicamente, astfel incat pana la 1 aprilie sa existe si timpul de pregatire necesar”, arata PNL.