PNL CONDAMNA actiunea militara ruseasca din UCRAINA si SUSTINE cererea NATO privind RETRAGEREA trupelor

Partidul National Liberal CONDAMNA actiunea militara ruseasca din UCRAINA si SUSTINE cererea NATO de RETRAGERE imediata a rusilor de pe teritoriul ucrainean, potrivit unui comunicat remis sambata presei.

Astfel, PNL isi declara “profunda ingrijorare” fata de situatia din UCRAINA, “care a atins noi limite ale conflictului prin patrunderea pe teritoriul ucrainean a unui convoi militar rusesc”, si “isi exprima fara echivoc sustinerea fata de solicitarile NATO de retragere neintarziata a rusilor de pe teritoriul ucrainean”, dupa cum se arata in comunicat.

Referitor la aceasta situatie, europarlamentarul PNL Cristian Busoi, membru al Delegatiei la Comisia Parlamentara de Cooperare Uniunea Europeana — Ucraina din Parlamentul European, a declarat ca “ceea ce se intampla acum in UCRAINA este extrem de grav”.

Citeste si: TRAIAN BASESCU si JOE BIDEN au avut o DISCUTIE TELEFONICA despre situatia din UCRAINA

“Asa cum spunea presedintele PNL, KLAUS IOHANNIS, exista riscul transformarii zonei de est a UCRAINEI intr-o noua Transnistrie, ceea ce ar afecta pe termen lung securitatea in regiune. Din pacate, Rusia pare sa respinga orice conformare a sa fata de obligatiile si responsabilitatile in relatiile cu Uniunea Europeana (UE) si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Urmatoarele sale actiuni sunt imprevizibile, insa istoria recenta ne indeamna sa credem ca acestea vor continua pe linia agresivitatii, inclusiv militare”, a mai spus Busoi.

Partidul National Liberal saluta concluziile reuniunii extraordinare a ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE — Consiliul Afaceri Externe — care a avut loc vineri la Bruxelles, referitoare la situatia din UCRAINA. Printre acestea se numara: respingerea oricarei incursiuni militare rusesti in Ucraina, acordul unanim ca orice actiune umanitara trebuie autorizata de autoritatile din Ucraina si aprecierea pozitiva pentru asistenta umanitara ONU, solicitarea adresata Rusiei de a opri imediat fluxul de material si personal militar inspre Ucraina. De asemenea, oficialii europeni au constatat ca “motivele aflate la baza regimului sanctionator la adresa Federatiei Ruse — legate de incalcarea grava a legislatiei internationale prin anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea si destabilizarea Ucrainei — sunt inca valide”, conform unui comunicat al diplomatiei romane.

Citeste si: UCRAINA: Militarii ucraineni au ATACAT CONVOIUL MILITAR rus care a patruns pe teritoriul tarii. Rusia NEAGA trimiterea convoiului

“Continuarea sanctiunilor economice impuse Rusiei si, mai mult, inasprirea acestora, va avea repercusiuni si asupra economiilor statelor din zona, inclusiv a Romaniei. Insa acest lucru nu trebuie sa diminueze fermitatea statelor UE in aplicarea sanctiunilor, ci sa le conduca pe acestea spre identificarea unor noi modalitati de cooperare economica”, a mai spus europarlamentarul PNL Cristian Busoi.

UCRAINA a denuntat vineri dimineata incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul sau, pe la un post de frontiera aflat sub controlul separatistilor prorusi, in zona Donetk. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a confirmat incursiunea militara ruseasca in estul UCRAINEI, indemnand Moscova sa retraga imediat vehiculele militare si trupele stationate in apropierea frontierei ucrainene.

Sursa foto: infocs.ro