PNL: Contributiile la pensii ar putea fi reduse cu 3 puncte procentuale la angajator

contributii-pensii-angajator

Contributiile la pensii ar putea fi reduse cu 3 puncte procentuale la angajator, incepand din 2014, prevederea urmand a fi inclusa in proiectul de buget pe anul viitor, a anuntat ministrul Finantelor Daniel Chitoiu.

Ministrul a mai precizat, intr-o conferinta de presa organizata la Mamaia, ca golul creat la bugetul de pensii, cifrat la 3,3 miliarde lei in 2014, va fi acoperit prin cresterea redeventelor pentru companiile din industria extractiva. 

“Am primit mandat pentru trei masuri prioritate pentru bugetul pe 2014. Prima este reducerea contributiilor la pensii la angajator cu 3 puncte procentuale. A doua masura fiscala este revizuirea sistemului de redevente. Dupa cum stiti, Romania se afla pe ultimul loc in ce priveste sistemul de redevente. Noi colectam redevente cu pondere in PIB undeva la 4 pp, iar media in UE este undeva intre 8-11 pp din PIB. Trebuie facuta aceasta revizuire la un nivel optim, nu neaparat trebuie sa majoram in mod substantial nivelul acestora. Revizuirea va avea la baza un studiu comparativ, care pina la finalul acestei luni sa fie comandat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Studiul comparativ va fi facut la nivel global, si din revizuirea trebuie sa cistige atit statul, cit si companiile”, a explicat Chitoiu.

Contributiile pentru pensii platite in acest moment de angajatori reprezinta 20,8% din venitul brut pentru conditii normale de munca, angajatii platind 10,5%.