PNL, despre dizolvarea CGMB: Avem nevoie de SOLUTII, nu de alte BLOCAJE

CGMB a alocat bani pentru reabilitarea a doua cladiri din Centrul Istoric

Reprezentantii PNL in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) spun, despre posibilitatea dizolvarii CGMB, ca sunt dispusi sa se “relegitimeze prin votul cetatenilor”, insa considera ca, in acest moment, este nevoie “de solutii, si nu de alte blocaje”.

Intr-o declaratie de presa facuta la finalul unei zile in care sedinta ordinara a CGMB a fost inchisa din lipsa de cvorum, iar prefectul Capitalei a invocat prevederile legale privind posibilitatea dizolvarii unui consiliu local, liberalii incep prin a-i cere primarului general, Sorin Oprescu, “sa ia act de noua majoritate stabila creata la nivelul CGMB”.

“Suntem convinsi ca, prin dialog institutional, proiectele pentru Bucuresti vor fi deblocate in cel mai scurt timp. Il asiguram inca o data pe domnul Sorin Oprescu de intregul sprijin al consilierilor generali apartinand Partidului National Liberal pentru proiectele fezabile si judicios bugetate”, mai spun liberalii din CGMB, in declaratia semnata de liderul lor de grup, Cornel Pieptea.

Pe de alta parte, reprezentantii PNL in CGMB fac referire la “propunerea formulata de catre prefectul Capitalei, domnul Nicolae Petrovan, privind organizarea unui referendum local pentru dizolvarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti”.

“Noi, consilierii generali ai Partidului National Liberal, suntem dispusi sa ne relegitimam prin votul cetatenilor, insa consideram ca in acest moment avem nevoie de SOLUTII si nu de alte BLOCAJE”, se arata in declaratie.

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a precizat miercuri, intr-o declaratie facuta dupa inchiderea sedintei CGMB din lipsa de cvorum, care sunt prevederilor legale privind dizolvarea unui consiliu local, dupa care a spus “Societate civila, trezeste-te!”.

Citeste si: SORIN OPRESCU: Se poate ajunge la un REFERENDUM pentru DIZOLVAREA CGMB

“Nu am sa fac decat sa dau citire unui text de lege din Legea Administratie Publice Locale, respectiv 215/2001, art. 55 alin. 3: «Consilul Local poate fi dizolvat prin referendum local organizat in conditiile legii. Referendumul se organizeaza ca urmare a cererii adresate, in acest sens, prefectului de cel putin 25% din randul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administratiei teritoriale»”, a spus prefectul Capitalei, dupa ce secretarul general al Primariei Capitalei a constatat ca prezenta celor 24 de consileri generali la sedinta de miercuri nu asigura covrumul legal si necesar desfasurarii acesteia.

Nicolae Petrovan a mai spus ca i s-a transmis ca are ghinion, avand in vedere ca situatia din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) nu a fost niciodata similara celei din prezent.

“Mi s-a spus ca am avut ghinion, ca inca de la inceputul mandatului meu asa ceva nu s-a mai intamplat. Vreau sa va spun ca a expirat si termenul, pentru ca am incercat sa imprim si eu un caracter gradual masurilor pe care le iau, a expirat si procedura prealabila pentru sedintele de indata din 30 aprilie, respectiv 30 mai, si intrucat CGMB nu a binevoit in acest termen sa repuna in discutie si sa analizeze legalitatea acestor hotarari, le voi ataca si pe acestea in instanta. Societate civila, trezeste-te”, a incheiat Petrovan.

Intrebat daca apelul din finalul declaratiei sale se refera la demersurile pentru dizolvarea CGMB, prefectul nu a dat niciun raspuns.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ulterior ca solutia cea mai buna pentru rezolvarea situatiei din CGMB este gasirea unui echilibru care sa asigure functionarea orasului in interesul cetatenilor, dar a aratat ca se poate ajunge la dizolvarea Consiliui, in cazul in care consilierii “o s-o tina asa”.

Citeste si: Sedinta CGMB, inchisa din lipsa de cvorum

In ultimele saptamani, sedintele CGMB au fost marcate de numeroase amanari si controverse. Acestea au inceput, practic, din 30 iunie, de cand Consiliul are o noua majoritate, formata din reprezentantii PNL si PDL, plus trei consilieri de la PPDD cu care, potrivit consilierului Mircea Raicu (PDL) s-a discutat “ca persoane fizice”.

Noua majoritate din CGMB a votat, in sedinte de indata, mai multe proiecte de hotarare, care au fost insa atacate de prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan.

Prefectura a precizat ca sedintele de indata ale CGMB sunt convocate in caz de forta majora si de maxima urgenta, conform prevederilor legale. Astfel, a explicat Prefectura, hotararile luate in sedintele de indata “abuziv convocate” au fost atacate in instanta, fapt ce va fi facut si pe viitor.

Sursa foto: adevarul.ro