PNL: ELEVII NAVETISTI vor primi decontul integral al ABONAMENTULUI SCOLAR

“Efortul Partidului National Liberal si al Asociatiilor de Elevi a dat roade: in aceasta toamna Guvernul va emite o Ordonanta de Urgenta pentru decontarea integrala a costurilor transportului pentru elevii navetisti”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Raluca Turcan, vicepresedinte al Partidului National Liberal.

In trecut, PNL a atras atentia asupra faptului ca abandonul scolar a crescut la o limita critica dupa ce Guvernul Ponta a plafonat costul abonamentelor prin OUG nr. 29/2013. Potrivit comunicatului, “in ultimii ani, 160.000 de elevi navetisti au fost nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru un drept gratuit si garantat prin Costitutie. Pana acum, statul a decontat in jur de 25% din costul real al abonamentului pentru naveta scolara.

CITESTE SI: PNL SUSTINE MASURILE DIN EDUCATIE LUATE DE GUVERNUL CIOLOS

Astfel, doar in ultimul an, abandonul scolar a ajuns la 19%. Romania inregistreaza acest procent rusinos in conditiile in care s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, sa ajunga in urmatorii patru ani la cifra de 11,3%”. De asemenea, vicepresedintele PNL precizeaza ca “statul roman trebuie sa asigure sanse reale la o educatie de calitate fiecarui copil, indiferent de mediul din care provine si de scoala la care invata.

Astfel, Guvernul Romaniei este obligat sa abroge art. 15 din OUG nr. 29/2013 pentru a nu discrimina unul din cinci elevi navetisti care renunta la studii din cauza costului aferent navetei scolare. In plus, toti elevii trebuie sa beneficieze si de reducerea de 50% la abonamentul pentru transportul in comun”.

PNL solicita si decontarea integrala si fara intarzieri a abonamentelor profesorilor navetisti din finantarea de baza, nu din bugetele locale care, in foarte multe cazuri, nu pot suporta aceste costuri.

Sursa foto: pnl