PNL face primul pas spre ALEGERI INTERNE! DECLARATII de la Consiliul National de Coordonare

Consiliul National de Coordonare al PNL se intruneste la 4 martie 2017, pentru a stabili calendarul alegerilor interne si modificarile la statutul partidului, potrivit unui anunt al presedintelui interimar al liberalilor, Raluca Turcan, din 27 februarie 2017, informeaza Agerpres.

UPDATE 2: Presedintele unic al noului PNL, rezultat din fuziunea formatiunii liberale cu PDL, va fi ales intr-un congres convocat in 17 iunie, la care vor participa 5.000 de delegati, transmite News.ro. Decizia a fost luata sambataConsiliul National de Coordonare al PNL a aprobat convocarea congresului partidului in 17 iunie, la Bucuresti.

 Conform anuntului facut de catre presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, presedintele unic al partidului nu va putea fi ales de toti membrii PNL, insa la congres vor fi convocati 5.000 de delegati. De asemenea, liderii partidului au decis, sambata, ca forul suprem de decizie al partidului sa nu se mai numeasca Conventie Nationala, ci Congres.
 
Pana acum, Ludovic Orban si Catalin Predoiu si-au anuntat intentia de a candida la sefia PNL. Secretarul general interimar al PNL, Cristian Busoi, a afirmat, sambata, in Consiliul National de Coordonare, ca, daca era un Ionel Bratianu acum in PNL s-ar fi vazut, el sustinand ca liberalii trebuie sa se bazeze pe ceea ce au in partid, nu sa astepte liderul providential. In discursul rostit dupa validarea sa in functia de secretar general al formatiunii, Busoi a spus ca forta PNL va reveni din recastigarea procentelor de incredere ale electoratului si din organizatia interna. El a spus ca principala sa prioritate este sa inceapa sa discute cu organizatiile partidului pentru a discuta solutiile de recastigare a increderii electoratului. 

“Daca exista un Ionel Bratianu in acest moment in PNL s-ar fi vazut. Sunt insa politicieni cu experienta si capacitate de organizare in partid si trebuie sa ne bazam pe ce avem. Sa asteptam un lider providential nu face bine”, a sustinut Cristian Busoi. El a aratat ca “PNL are nevoie de mai putin orgoliu”, iar in spatele liderului partidului trebuie coagulata o echipa care sa reuneasca si oameni cu experienta cu oameni cu mai putina experienta, oameni care vorbesc mai bine cu oameni care se pricep mai bine la organizare. Busoi a sustinut ca toti acestia trebuie sa fie oameni din partid, pentru ca, desi dezchiderea spre exterior nu trebuie sa lipseasca, s-a vazut ca solutiile din exterior nu au fost bune.

UPDATE 1: Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat, sambata, ca membrii Biroului Politic National au respins in unanimitate propunerea de modificare a Statutului astfel incat sprijinul politic sa fie retras doar in cazul unei condamnari definitive.

“As dori sa fac o precizare pentru ca am vazut o dezbatere in spatiul public legata de o propunere de relaxare a criteriilor de integritate care a venit din partea unor membri ai PNL. Aceasta a fost respinsa in unanimitate in Comisia pentru statut si, de asemenea, a fost respinsa in unanimitate in Biroul Permanent National, ceea ce inseamna ca nu se va lua in discutie in Consiliul National de Coordonare”, a afirmat Raluca Turcan.

Intrebata de ce s-a respins aceasta propunere, in conditiile in care, la inceputul sedintei BPN, mai multi lideri PNL pareau decisi sa mearga mai departe cu modificarea Statutului, astfel incat condamnarea definitiva sa fie cea care decide retragerea sprijinului politic, liderul PNL a spus: “S-a luat aceasta decizie tocmai pentru ca PNL si-a asumat sa respecte criteriile de integritate”.

In ceea ce priveste incompatibilitatile cu privire la detinerea de functii, Raluca Turcan a afirmat ca “modificarile la statut vor fi prezentate in CNC”.  Surse liberale declarau la inceputul sedintei BPN ca se discuta modificarea Statutului partidului astfel incat persoanele cu functii publice sa isi piarda sprijinul politic doar in cazul unei condamnari definitive, si nu in momentul in care se incepe urmarirea penala, asa cum prevede in prezent Statutul.

STIRE INITIALA

Raluca Turcan a adaugat ca liberalii preconizeaza incheierea alegerilor interne din partid pana la data de 17 iunie si a alegerilor la nivelul judetelor pana la 2 mai 2017. Intrebata cand ar putea avea loc Conventia Nationala a PNL, in cadrul careia se alege conducerea partidului, Raluca Turcan a precizat, la 25 ianuarie 2017: “Din punctul meu de vedere, daca ar fi sa facem lucrurile temeinic, undeva in lunile mai-iunie”.

Astfel, sambata incepe pentru liberali la ora 10:00, la sala grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, cu reuniunea Biroului Politic National. Apoi, la ora 12:00, Consiliul National al Partidului National Liberal se va reuni la Palatul Parlamentului, sala C.A. Rosetti.

Raluca Turcan a preluat functia interimar al PNL la 13 decembrie 2016, in urma demisiei fostei presedinte interimare, Alina Gorghiu. Pana in octombrie 2016, cand s-a decis ca PNL sa aiba o presedintie unica, partidul avea doi copresedinti: Alina Gorghiu (din partea fostului PNL) si Vasile Blaga (din partea fostului PDL).

Alina Gorghiu a devenit presedinte interimar al PNL, in cadrul BPN al partidului, din 18 decembrie 2014, preluand aceasta functie de la Klaus Iohannis care a fost ales presedinte al Romaniei, la alegerile prezidentiale din 2/16 noiembrie 2014. La randul sau, Vasile Blaga a fost presedinte al PDL in perioada 30 iunie 2012 – 26 iulie 2014.

Sursa foto: pnl