PNL ii cere lui Ponta sa adopte miercuri in Guvern lista de medicamente compensate

Eugen Nicolaescu

Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu ii cere premierului Victor Ponta sa aprobe hotararea privind actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite, act normativ finalizat si depus la Guvern.

Vicepresedintele PNL a prezentat un apel si o scrisoare deschisa adresata lui Victor Ponta pentru ca hotararea de Guvern pentru actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite sa fie adoptata in sedinta de miercuri a Executivului.

“PNL va solicita ferm sa aprobati HG privind actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite in sedinta de Guvern de maine si sa respectati angajamentul public de a da acces pacientilor din Romania la medicamentele noi, performante, cu efecte terapeutice mai eficace incepand cu data de 1 aprilie 2014, asa cum ne-am angajat politic de la sfarsitul anului 2013.

Toate procedurile legale in acest sens au fost indeplinite, cu toata scrupulozitatea, cu actualizarea si imbunatatirea listei. Este pentru prima oara cand se face aceasta actualizare dupa o metodologie complexa si riguroasa, dupa standarde recunoscute la nivel international si cu participarea specialistilor in domeniu si a asociatiilor de pacienti”, a sustinut, marti, Nicolaescu, intr-o scrisoare deschisa adresata lui Victor Ponta.

Citeste si: PNL CERE INTRODUCEREA NOII LISTE DE MEDICAMENTE COMPENSATE INCEPAND CU 1 APRILIE

El a mentionat ca subiectul actualizarii listei de medicamente a fost discutat cu organismele financiare internationale si au fost convenite solutiile financiare si tehnice.

In momentul in care a parasit Guvernul, proiectul de act normativ era transmis spre avizare si aprobare, fiind depasit termenul de consultare publica, a mai spus Nicolaescu.

“Nu aveti niciun temei legal si real pentru a amana acest demers si a-i priva pacientii din Romania de tratamentele pe care le asteapta si de care au nevoie (…) Va readucem in atentie faptul ca introducerea listei noi de medicamente cu data de 1 aprilie 2014 este o promisiune pe care ati facut-o ca prim-ministru si ca a existat un angajament politic in acest sens, convenit in cadrul fostei USL, despre al carei program ne spuneti permanent ca il veti indeplini. (…) Va cerem sa nu va jucati cu soarta a milioane de pacienti sub falsul pretext al lipsei de bani”, a mai afirmat Nicolaescu.

In cazul in care Guvernul nu va adopta actul normativ, PNL ia in calcul actiuni publice la finalul acestei saptamani, a mai spus vicepresedintele PNL, potrivit Mediafax.

Proiectul de hotarare de Guvern privind modificarea si completarea HG din 2008 a fost in dezbatere publica pana in 27 martie.

Noua lista de medicamente compensate si gratuite, care ar urma sa intre in vigoare in primul semestru, la sase ani de la ultima actualizare, cuprinde 1.320 de denumiri comune internationale (DCI – substante active), dintre care 140 sunt molecule noi sau la care a fost extinsa recomandarea terapeutica si pentru alte suferinte.

Proiectul prevede ca 157 de substante active sunt compensate cu 90 la suta, iar 241, cu 50 la suta.

Sursa foto: exploremedicinetv.ro