PNL initiaza doua proiecte de lege privind REPREZENTAREA DE GEN la ALEGERI

Liberalii vor depune joi in Parlament doua PROIECTE DE LEGE pentru modificarea legislatiei referitoare ALEGERILE LOCALE si PARLAMENTARE prin introducerea REPREZENTARII DE GEN la cele doua scrutine, a anuntat copresedintele PNL ALINA GORGHIU.

Cele doua proiecte prevad o reprezentare a ambelor sexe la alegerile locale si parlamentare in proportie de cel putin 30% din candidaturile inscrise pe fiecare lista.

“Noi o sa-l depunem astazi (…). imbunatatiri oricum trebuie sa mai existe. Nu as vrea sa pierdem timpul sa il depunem in februarie, pentru ca intre timp poate obtinem niste avize. (…) in februarie am promisiunea ca vor incepe discutiile pe proiecte in COMISIA DE COD ELECTORAL”, a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu, la dezbaterea organizata la Parlament privind REPREZENTAREA DE GEN LA ALEGERI.

Ea a mai aratat ca este posibil ca la inceputul saptamanii viitoare sa fie initiata o petitie pentru sustinerea acestor proiecte.

“Am decis sa propun colegelor sa initiem o petitie. (…) Pacat ca un numar mare de semnaturi nu obliga Guvernul sau Parlamentul sa initieze un proiect, dar un numar atat de mare nu poate fi ignorat. Probabil ca la inceputul saptamanii viitoare vom genera aceasta petitie”, a spus Gorghiu.

Deputatii PNL CRISTINA POCORA si ANDREEA PAUL au subliniat motivele pentru care cele doua proiecte ar trebui sustinute.

“Cum ar fi ca in Parlament sa avem 11% barbati si 89% femei — ar fi o monstruozitate nedemocratica, dar oare e mai putin nedemocratic si incalca principiul egalitatii de gen aceasta situatie pe care o avem astazi cand sunt 11% femei si restul sunt domni?”, a spus Cristina Pocora, aratand ca proiectele privind reprezentarea de gen la alegeri sunt sustinute de toate partidele.

Andreea Paul a precizat ca cele doua proiecte vor stimula participarea femeilor si implicarea lor in decizia publica. “Nu reprezinta un act de discriminare”, a punctat ea.

La dezbateri, consilierul prezidential SIMINA TANASESCU a salutat pachetul de legi propus pentru reprezentarea femeilor in politica.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 115/2015 pentru alegerea administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali prevede ca listele de candidati pentru alegerea consiliilor locale si a consiliilor judetene trebuie intocmite astfel incat sa asigure reprezentarea ambelor sexe in proportie de cel putin 30% din candidaturile inscrise pe fiecare lista in parte pentru fiecare dintre acestea, cu exceptia acelora care contin un singur candidat.

De asemenea, proiectul referitor la modificarea si completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente stipuleaza ca listele de candidati pentru alegerea senatorilor si deputatilor trebuie intocmite astfel incat sa asigure reprezentarea ambelor sexe in proportie de cel putin 30% din candidaturile inscrise, cu exceptia acelora care contin un singur candidat, precum si pentru candidaturile organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care depun candidaturi si care vor asigura reprezentarea a cel putin unui reprezentant al ambelor sexe.

Cele doua initiative prevad ca in cazul in care listele de candidati intocmite nu respecta aceste conditii se resping de catre biroul electoral de circumscriptie.

Sursa foto: Mediafax