PNL – ISTORIA de un SFERT de VEAC a unui PARTID……ISTORIC!

6 ianuarie 1990 este ziua in care Partidul National Liberal (PNL) a fost inscris la Tribunalul Bucuresti. Acest lucru a fost posibil datorita unui grup de 15 vechi si entuziasti membri ai PNL, intre care Nicolae Enescu, I.V. Sandulescu, Dan Amedeu Lazarescu, Virgil Manescu si Sorin Bottez, care, pe 22 decembrie 1989, au alcatuit un „comitet de initiativa“ pentru reinfiintarea PNL.

La primul Congres, 31 martie 1990, Radu Campeanu a fost ales presedinte, iar cei din Comitetul de Initiativa, vicepresedinti. Desi alegerile legislative din 20 mai 1990, au reprezentat o data prea apropiata de cea a reinfintarii formatiunii politice, PNL s-a situat pe locul al treilea, dupa FSN si UDMR, obtinand un procent de 6,41% in Camera, cu 29 de deputati, si 7,06% in Senat, cu 10 senatori. Candidatul PNL la alegerile prezidentiale, Radu Campeanu, s-a clasat pe locul doi, dupa Ion Iliescu, cu 10,64% din sufragii.

Framantarile in partid au aparut inca de la inceput, ele datorandu-se neintelegerilor survenite intre vechii liberali si grupul tinerilor liberali din conducere, care au fost exclusi in data de 12 iulie 1990. Ulterior, 23 iulie 1990, ei au format PNL-Aripa Tanara. Era prima scindare dintr-un lung sir de fracturari si regrupari. In octombrie 1990 PNL a fuzionat cu Partidul Social-Liberal (PSL).

Pe 15 decembrie 1990, PNL a participat la constituirea Conventiei Nationale pentru Instaurarea Democratiei (CNID), alaturi de PNTCD, PAC, PER, PSDR, UDMR, iar apoi la crearea CDR, in 26 noiembrie 1991. In 1991, PNL a intrat in Guvernul Stolojan cu trei posturi – Mircea Ionescu Quintus, la Justitie, George Danielescu, la Finante si I.V. Sandulescu – secretar de stat in MAE.

Pe 11 aprilie 1992 PNL s-a retras din CDR, ceea ce avea sa conduca la a doua scindare a partidului. Astfel, grupul disident condus de Niculae Cerveni, care dorea sa ramana in CDR, a infiintat PNL-CD. In primavara anului 1992, PNL-AT si PNL-CD au pus bazele Aliantei Liberale (AL), iar in iulie acelasi an, s-a infiintat Noul Partid Liberal, desprins din PNL-AT.

La alegerile generale din septembrie PNL nu a reusit sa obtina un scor care sa-i permita intrarea in Parlament (sub 3%) ceea ce a determinat aparitia „Grupului pentru Reforma Morala si Politica”, exclus ulterior din PNL.

Pe 20 februarie 1993, a aparut Partidul Liberal, ulterior PL ’93, care va fi format dintr-o aripa desprinsa din PNL-CD, PNL-AT si Grupul pentru Reforma Morala si Politica. Pe 27 februarie PNL a fuzionat cu Noul Partid Liberal (NPL), constuit in urma dsprinderii unui grup din PNL-AT. Tot atunci Campeanu a fost inlocuit cu Quintus la conducerea partidului. Din functia de vicepresedinte, Campeanu va incerca sa reia conducerea formatiunii.

Pe 5 februarie 1994 gruparile conduse de Quintus si Campeanu au organizat in paralel un Congres, unul la Bucuresti, altul la Brasov, care s-au declarat reciproc nestatutare. In conditiile in care Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza gruparii Quintus, sustinatorii lui Campeanu au format un alt partid – PNL-Campeanu.

Pe 13 septembrie 1993, PL 93 a devenit membru al Internationalei Liberale. Pe 20 decembrie 1994 PNL Quintus a intrat in CDR, participand pe listele CDR la alegerile locale si generale. La alegerile generale din 1996, PNL a obtinut, 25 de deputati si 17 senatori, fiind considerat al doilea partid ca importanta din CDR. Astfel, in Guvernul de coalitie CDR, USD, UDMR, condus de Victor Cirobea, PNL a avut cinci portofolii, iar in Guvernul Radu Vasile (din 16 aprilie 1998) trei ministere si Secretariatul General al Guvernului.

Ultima scindare s-a produs in vara anului 2006 cand, din PNL, din s-a desprins o noua formatiune politica structurata in jurul a doi fosti presedinti liberali, Teodor Stolojan si Valeriu Stoica, aceasta trecand de partea PD, formand PDL-ul de astazi.

Dupa 2001, conducerea PNL a fost asigurata de Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu si Klaus Iohannis din martie 2009 si pana in prezent. De-a lungul a 25 de ani de existenta post-decembrista, PNL a guvernat in trei randuri, de fiecare data aliantele si coalitiile formate – CDR, DA si USL – dovedindu-se mai mult sau mai putin inspirate.

Si in Caras-Severin a existat un grup fondator, in zilele care au urmat dupa fuga lui Ceausescu, iar la inceputul lunii ianuarie 1990 s-a infiintat prima organizatie judeteana post revolutionara. Cel dintai presedinte a fost Caius Petric. In ordine cronologica, i-au urmat la conducere Iosif Hilofsky, fost prefect – din pacate amandoi s-au stins din viata, Valentin Bosneag, Alexandru Caragea, si el disparut prematur, Gavril Soran si Marecel Vela, din ianuarie 2008 si pana acum.

Liberalii au fost parte a istoriei noastre, punand umarul la constructia Romaniei moderne. Pentru aceasta contributie comunistii le-au multumit trimitandu-i in inchisorile politice. Ianuarie 1990 a reinnodat o traditie ce va implini 140 de ani. Toata aceasta memorie ne obliga pe noi, cei de azi, care am avut si sansa de a respira valorile autentice de la cei care le-au trait si aparat, sa continuam munca, visurile si dorintele atator generatii si sa transmitem mai departe valorile partidului Marii Uniri.

Sursa foto: pnl.ro