PNL propune ACORDUL pentru BUCURESTENI

Prim-vicepresedintii PNL ANCA BOAGIU si TEODOR ATANASIU au prezentat astazi, intr-o conferinta de presa, pozitia Partidului National Liberal (PNL) fata de situatia creata la PRIMARIA CAPITALEI, in urma suspendarii din functie a primarului general SORIN OPRESCU.

In conditiile in care niciun partid nu detine majoritatea in Consiliul General, PNL propune celorlalte forte politice un ACORD pentru BUCURESTENI, o intelegere pentru administrarea cu responsabilitate a orasului in urmatoarele noua luni pana la alegeri. 

DECLARATIE TEODOR ATANASIU:

”Astazi, in urma deciziei Inaltei Curti de continuare a arestului preventiv a primarului general SORIN OPRESCU, prefectul Capitalei a solicitat Consiliului General convocarea de indata pentru atribuirea atributiilor pe care le avea SORIN OPRESCU unuia dintre viceprimari. Noi am facut o analiza a situatiei din Consiliul General al Municipiului Bucuresti si am observat ca nu exista niciun partid care sa detina o majoritate in Consiliu. Astfel, Partidul National Liberal are 22 de consilieri, Partidul Social Democrat – 14, PMP – 4, ALDE – 4, PSRO – 3, PP-DD – 3, independenti – 3. Cu alte cuvinte, nu exista o solutie la indemana pentru ca unul dintre partide sa-si asume, pe majoritatea pe care o are, acest interimat la Primaria Generala a Bucurestiului.

CITESTE SI: CORNEL PIEPTEA A DEMISIONAT DIN FUNCTIA DE VICEPRIMAR AL PRIMARIEI CAPITALEI. UPDATE

Din acest motiv, Partidul National Liberal, care nu doreste sa preia mandatul lui SORIN OPRESCU, care nu doreste sa continue modul in care Sorin Oprescu a condus destinele PRIMARIE GENERALE a CAPITALEI, care nu doreste sa-si asume nimic din mandatul primarului OPRESCU, dar care este constient ca cetatenii Bucurestiului trebuie sa-si primeasca in continuare serviciile publice pe care Primaria Generala trebuie sa le ofere si, de asemenea, constient de faptul ca trebuie sa oprim furturile si ceea ce se intampla ilegal in cadrul Primariei Generale a Capitalei, propune consilierilor generali si partidelor componente care au reprezentanti in CGMB un Acord in interesul bucurestenilor.   Este o propunere cu care sa fie de acord si consilierii si partidele pe care le reprezinta, cu care sa fie de acord si societatea civila, prin ONG-urile care functioneaza pe langa PRIMARIA GENERALA a CAPITALEI si cu care, normal, sa fie de acord bucurestenii. Este un acord care, pentru aceasta perioada de interimat de noua luni de zile, sa rezolve problemele stringente ale bucurestenilor, pentru ca ei sa primeasca serviciile publice corect si functional.

Partidul National Liberal (PNL), care are 22 de consilieri din 53, nu doreste sa preia atributiile primarului general, in schimb propune tuturor un acord. Daca se va gasi o majoritate care sa imbratiseze acest acord pe care noi il propunem, atunci suntem dispusi sa discutam orice solutie pentru numirea unui primar interimar care sa respecte acest acord. ”

DECLARATIE ANCA BOAGIU:

”Dupa preambul politic facut de co-presedintele PNL Bucuresti, TEODOR ATANASIU, as dori sa va prezint pe scurt principalele probleme pe care noi le-am identificat si pe care le-am sintetizat in Acordul pentru bucuresteni, acord pe care PNL il propune tuturor fortelor politice care sunt reprezentate in Consiliul General al Capitalei.

Pe fond, discutam despre programul minimal de functionare a orasului pe perioada care a mai ramas pana la organizarea legala a alegerilor.

Prima masura pe care o propunem este auditarea in regim de urgenta a Primariei si a institutiilor din subordinea Consiliului General. Este nevoie de un audit extern, astfel incat sa aflam si sa vedem cu totii pe baza unor documente clare si transparente ce s-a intamplat sub conducerea lui SORIN OPRESCU in Primaria Generala.

Al doilea punct vizeaza transparentizarea actului administrativ. Aici propunem publicarea tuturor contractelor de achizitii publice de la nivelul CGMB si al Primariei. De asemenea, propunem sedinte deschise ale CGMB si publicarea votului fiecarui consilier exprimat pe fiecare proiect in parte si aplicarea riguroasa a tuturor prevederilor privind transparenta decizionala.

Un alt punct pe care noi il supunem dezbaterii si solicitam partidelor sa ni se alature este legat de salvarea de la dezastru a serviciilor publice din Bucuresti.

Este de notorietate ca la nivelul Capitalei avem probleme atat in ceea ce priveste RADET, cat si RATB. Solutiile au fost identificate, insa, fara vointa ele nu pot fi puse in practica. In ceea ce priveste RADET, este imperios necesar ca in perioada imediat urmatoare sa fie gasita formula de redresare a acestei institutii astfel incat noi, bucurestenii, sa nu fim confruntati cu situatii neplacute in timpul iernii. In ceea ce priveste RATB, este foarte clar ca avem nevoie de servicii care sa asigure ritmicitatea mijloacelor de transport si, de ce nu, putem sa vorbim despre un proiect mai vechi, Autoritatea Metropolitana, cea care aducea laolalta toate serviciile de transport din Bucuresti si le punea sub o singura coordonare.

Urmatorul punct se refera la eficientizarea activitatii Politiei Locale si, evident, buna colaborare a acesteia cu Politia Nationala astfel incat siguranta cetateanului sa sporeasca in Municipiul Bucuresti.

De asemenea, un subiect care foarte curand va fi de maxim interes este legat de pregatirea comandamentului pentru interventiile pentru deszapezire. Vine iarna si nu ne permitem sa avem un oras blocat din cauza unor non-decizii.

Punctul 4 al acordului se refera la continuarea si finalizarea investitiilor care au fost demarate si care, spre surprinderea mea, ca om care a lucrat cu investitii foarte mari, intarzie de ani de zile din motive pe care lesne le putem intelege si pe care chiar le cunoastem, dar pe care sunt convinsa ca auditul le va scoate la iveala.

CITESTE SI: ATANASIU, DESPRE SUSTINEREA UNUI CONSILIER UNPR LA INTERIMATUL PMB: DACA E DE ACORD CU PNL, CU PLACERE

Investitiile pe care noi le-am inclus in programul nostru sunt legate de:

Lucrarile de reabilitare a Spitalelor Victor Gomoiu si Foisor;

Realizarea soselei Prelungirea Ghencea conexare cu pasaj Domnesti;

Realizarea pasajului subteran Calea Vacaresti – Piata Sudului;

Reluarea lucrarilor si finalizarea liniei de tramvai Liviu Rebreanu;

Finalizarea lucrarilor pe Bulevardul Pantelimon si pe strada Fabrica de Glucoza;

Masuri pentru imbunatatirea traficului rutier din cartierele Rahova, Alexandrei, Magurele, in special realizarea legaturii Soseaua Alexandriei cu Drumul Taberei, proiect adoptat de Consiliul General inca din februarie 2010.

Punctul 5 se refera la stoparea risipei din banul public. Primul pas nu este ceva nou si vizeaza introducerea standardelor de cost pentru toate lucrarile de servicii si constructii, renuntarea la evenimentele publice festiviste si redirectionarea banilor catre serviciile publice si, evident, rezolvarea si scoaterea la lumina a problemelor cu care se confrunta sediul Primariei Generale a Capitalei. Nu in ultimul rand, auditarea si clarificarea situatiei de la Administratia Parcuri si Agrement din Bucuresti.

Avem si o solicitare care e adresata Guvernului. Chiar daca, in toata aceasta perioada, Guvernul incearca sa se prefaca ca nu exista Capitala Romaniei pe harta, sunt in derulare lucrari care asteapta sa fie finalizate, lucrari care sunt in mana executivului. Solicitam imperativ rezolvarea obligatiilor restante fata de locuitorii Bucurestiului in ceea ce priveste:

CITESTE SI: SORIN OPRESCU A FOST SUSPENDAT DIN FUNCTIA DE PRIMAR GENERAL. UPDATE

Metroul

Magistrala 5  – Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon si Magistrala 6 – Gara de Nord – 1 Mai – Otopeni trebuie sa primeasca atentie sporita din partea Guvernului;

Pentru aceste obiective deja s-a pierdut finantarea din fonduri europene nerambursabile (POST 2007-2013), iar intarzierea cu care se emit avizele, desi documentatia este depusa, duce la cresterea costurilor si la prelungirea dincolo de limite a termenelor de executie.

Centura Bucurestiului – o prioritate nationala

Adoptarea actului normativ de transferare a ELCEN in patrimoniul Municipiului Bucuresti, pentru a putea fuziona cu RADET, in vederea realizarii unui sistem integrat de alimentare centralizata cu energie  termica si, implicit, pentru eficientizarea si cresterea calitatii acestui serviciu, ca parte finala a Memorandumului Guvernului Romaniei, incheiat inca din 27 martie 2013.

Prelungirea PUG-ului ca solutie de avarie

Acestea sunt, pe scurt,propunerile pe care le facem reprezentantilor partidelor politice din Consiliul General al Capitalei. Speram ca la nivelul acestora si al partidelor din care fac parte sa fie luata decizia inteleapta de a nu lasa Bucurestiul intr-un blocaj si de a merge mai departe sustinand un pact care este pentru bucuresteni si nu un pact pentru partidele politice.”

Sursa foto: pnl