PNL propune legi pentru eficientizarea interventiilor in situatii de urgenta

Membrii Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor  au prezentat doua initiative legislative referitoare la eficientizarea interventiilor in situatii de urgent. Este vorba despre includerea Serviciului Public Salvamont in sistemul national de urgenta 112 si dotarea masinilor Salvamont cu semnalizare luminoasa si Sonora.

“Astfel, una dintre initiative vizeaza modificarea si completarea lit. b) a art. 3 din Ordonanta de Urgenta nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, in sensul integrarii Serviciului Public Salvamont in sistemul national de urgenta 112, iar cea de-a doua propunere modifica si completeaza lit b), alin (2) a art. 32 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prin includerea Serviciilor Publice Salvamont / Salvaspeo, in randul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasa si sonora, cu lumina albastra, in cazul interventiilor de urgent”, se noteaza intr-un comunicat de presa al Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputatilor.

Liberalii explica de ce legislatia privind Serviciul Public Salvamont trebuie modificata.

“Realitatea a demonstrat ca Serviciul Public Salvamont, un serviciu finantat din fonduri publice, cu un evident caracter de utilitate publica, nu beneficiaza de un cadru legislativ coerent care sa-l plaseze in randul institutiilor specializate in interventii, cu toate atributiile si responsabilitatile ce decurg din acest statut.

Prin includerea Serviciului Public Salvamont in indexul apelurilor de urgenta 112 se intareste rolul acestui serviciu si se intregeste mix-ul institutional la nivel national, menit sa acorde cetatenilor protectie in situatii limita.

Pe de alta parte, dotarea masinilor Salvamont cu mijloacele de semnalizare acustica si luminoasa, similar celor de pompieri sau ambulanta, va asigura promptitudine in interventiile derulate si va creste sansele de supravietuire si de recuperare a victimelor accidentelor in care aceste servicii sunt abilitate sa intervina”, se mai precizeaza in respectivul comunicat.

“Acest demers al parlamentarilor liberali repara o carenta legislativa fata de care institutiile statului nu au luat atitudine, iar ceea ce propun deputatii PNL reprezinta un pachet legislativ prin care interventiile in situatii de urgenta sa castige la capitolul eficienta si rezultate pozitive in actiunile de salvare de vieti omenesti. Prin noile reglementari, Serviciul Public Salvamont are ocazia sa-si foloseasca intr-un cadru unitar expertiza de necontestat in materie de interventii in situatii de urgenta, alaturi de celelalte institutii abilitate.

Printre co-initiatorii acestei initiative legislative de imbunatatire a cadrului legislativ referitor la gestionarea situatiilor de urgenta se numara si domnul Deputat PNL Mircea Cazan si domnul Deputat PNL Ioan Tamaian”, se incheie comunicatul.