PNL si PDL vor construi cel mai puternic partid din Romania si vor avea candidat unic la prezidentiale

PNL si PDL au avut, miercuri seara, o prima runda de negocieri pentru unificarea dreptei. La finalul discutiilor, cei doi lideri Crin Antonescu si Vasile Blaga au anuntat ca in cadrul intalnirii din aceasta seara s-a decis ca cele doua partide sa construiasca impreuna un partid puternic, constituit prin fuziune, probabil dupa alegerile prezidentiale. 

Cei doi lideri au explicat ca nu se pune problema unei aliante pe hartie. Grupurile parlamentare ale PNL si PDL vor lucra impreuna incepand de maine si se vor constitui majoritati. 

“Vrem sa construim un partid puternic, probabil nu pana in alegerile prezidentiale. Mergem pe incredere nu se va face o intelegere scrisa”, au precizat Antonescu si Blaga.  Cat despre o colaborare cu PMP, “daca si altii vor sa se alature, cu atat mai bine”, a spus Antonescu.

Intalnirea liderilor PDL si PNL s-a incheiat in jurul orei 18.40, Vasile Blaga si Crin Antonescu iesind de la discutii insotiti de Catalin Predoiu, George Scripcaru, Mircea Hava si Gheorghe Falca, precum si de Klaus Iohannis. 

“Este posibil ca, in 30 de zile, sa avem pasi foarte consistenti”, a spus Crin Antonescu, care a subliniat ca PDL si PNL urmeaza sa stabileasca in cel mai scurt timp numele celui care va fi candidat comun la alegerile prezidentiale, explicand insa ca fuziunea s-ar putea sa fie “inainte de alegerile prezidentiale sau dupa”. 

PNL s-a reunit, tot miercuri, in sedinta Delegatiei Permanente, miercuri dupa-amiaza, in care s-a stabilit ca reuniunea congresului extraordinar in care se va alege noua conducere a partidului sa aiba loc la sfarsitul lunii iunie (28-29 iunie). De la ora 17.00 este programata o intalnire cu PDL, in care se va discuta despre o alianta anti-PSD, denumita generic de catre jurnalisti “Dreapta Unita”. 

La Congresul care va avea loc in 28-29 iunie vor participa aproximativ 1.550 de delegati. Presedintele interimar al partidului, Crin Antonescu, a declarat dupa sedinta Delegatiei Permanente, ca o comisie formata din 17 oameni va redacta proiectul de statut pentru congres, iar in 24 iunie Delegatia Permanenta se va reuni pentru a pune in discutie proiectul de statut, cu toate amendamentele si pentru a-si da votul

In cadrul Delegatiei Permanente, KLAUS IOHANNIS si-a anuntat candidatura la presedintia PNL, in timp ce Ludovic Orban si-a retras candidatura. In cursa a ramas doar Ioan Ghise.

MONDO NEWS transmite in format LIVE TEXT cele mai noi informatii din sedinta Delegatiei Permanente, dar si de la intalnirea cu democrat-liberalii care va incepe la ora 17.00.

UPDATE ora 18.50: VASILE BLAGA: Am decis sa avem un candidat unic la presedintie pe care il vom stabili in baza unor cercetari pe care le vom face, de maine grupurile noastre vor lucra impreuna, de maine vor incepe colaborarile in teritoriu si ceilalti colegi vor cosntitui grupurile de lucru necesare pentru a lucra la acest proiect pentru Romania pentru a lucra judet cu judet pentru a aduna toate fortele si sa ajungem sa construim un foarte puternic partid de centru dreapta. Nu vorbim despre nicio alianta, incercam sa ajungem la un mare partid de centru-dreapta. Nu stim cand se va realiza, greu de crezut ca pana la alegerile prezidentiale. Nu vom ajunge la o alianta, doua partid nu pot decat sa fuzioneze ca sa ajunga la un mare partid de centru dreapta. Stiti care este propunerea PDL, domnul Antonescu va spune propunerea PNL. Discutiile au confirmat un lucru care a intrat in constiinta publica, aceea ca aliantele nu au avut viata lunga din varii motive. Chiar daca vom functiona ca o alianta pana vom fuziona, nu o vom inscrie. Am participat la aceasta deschidere deschisi si sinceri. Vom afce analize si cercetari si in acest fel. Am discutat noi, PDL si PNL, daca si altii vor vrea, foarte bine, dr noi discutam o alianta, consideram ca din seara asta suntem aliati.

CRIN ANTONESCU: Nu renunta nimeni la nimic. In acest moment nu avansam nici nume si ipoteze, doar va spunem ca cele doua partide vor sustine un candidat comun la presedintie si in timpul cel mai scurt vom face aceasta evaluare pe baza cercetarilor sociologice si vom anunta numele candidatului, nu are rost sa vorbim acum de numele partidului, va asigur nu se va petrece o fuziune fata sa stim numele. Am spus ca dorim un partid mare  cat mai curand, nu e un lucru simplu. Fuziunea intr-un mare partid a doua partide serioase este o constructie temeinica care necesita un timp. Ca va fi inainte de prezidentiale sau dupa, vom vedea. Incepand de azi, fara a constitui o alianta, functionam ca doi parteneri politici. Directiile de actiune pornesc imediat, am iesit cu lucruri concrete, colegii nostri vor incepe sa actioneze din seara asta si de maine demareaza acest proiect. In administratia publica locala intentia este sa se renunta la relatia cu PSD, in BPN care se va reuni curand vom propune aceasta decizie politica. Trebuie sa fim hotaratis a construim de jos in sus. Chiar daca asta va costa in anumite judete schimbarea unei majoritati, rtebuie sa ne comportam ca niste oameni seriosi din punct de vedere politic. Exista fuziuni si fuziuni, exista si fuziuni mai complicate, cand partidele sunt de marime egala si asta dureaza mai mult. O solutie posibila poate sa fie si asta. Nu am discutat principiul paritatii, dar tacit daca vreti pornim de la o discutie intre egali.

“Nu fuzionam fara presedinte, a glumit Antonesu, intrebat cine va fi presedintele acestui partid. 

UPDATE ora 18.00: Discutiile continua si la aceasta ora intre PNL si PDL privind unificarea dreptei. Se asteapta un proiect comun din partea partidelor de centru-dreapta, acesta fiind principalul obiectiv al discutiilor dintre PNL si PDL. Democrat-liberalii au declarat deja ca sunt dispusi sa sustina un candidat comun la alegerile prezidentiale din toamna.

UPDATE ora 17.00: La aceasta ora a inceput intalnirea dintre reprezentantii PNL si cei ai PDL, in care sa se discute unificarea dreptei. Comisiile de negociere ale PNL si PDL participa la prima discutie oficiala fata in fata in vederea proiectului comun pe care cele doua partide il pregatesc. Din partea PNL participa Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Romeo Stavarache.

UPDATE ora 16.15: DECLARATIILE LUI CRIN ANTONESCU: “Delegatia Permanenta a fost convocata la cererea BPN pentru stabilirea congresului generat de demisia conducerii in bloc. Delegatia de saptamana trecuta a luat act de aceste demisii, astazi s-au luat decizii privitoare la data locul si alte comisii pregatitoare necesare conrgesului. Congresul va avea loc in 28-29 iunie 2014 dupa Hristos. Locul va municipiul Bucuresti. Norma de reprezentare este calculata 90% ca pondere rezultatele fiecarei organizatii la ultimele doua alegeri, prezidentiale 2009 si 2014. Un congres cu circa 1.550 de delegati, poate un pic mai mare decat cea normala. Ultimul congres a avut circa 1.200 de delegati. O comisie de 17 oameni va redacta proiectul de statut pentru congres si in 24 iunie Delegatia Permanenta se va reuni, va pune in discutie proiectul de statut, cu toate amendamentele, si va da un vot transmitand congresului un proiect de statut. Domnul Klaus Iohannis a cerut derogare de la vechime pentru a candida la sefia partidului. Sustin candidatura lui Klaus Iohannis, suntem intr-un congres bine-venit, in situatia in care demisional Klaus Iohannis ca vicepresedinte prelua oricum prerogativele de presedinte. Sunt inca presedintele partidului, salut candidatura domnului Iohannis si candidatura domnului Ghise, PNL a fost mereu un partid al competitiei. La sefia partidului nu mai candidez, daca as fi intentionat nu as fi demisionat. Daca ieri am spus ca nu stiu daca voi candida, am facut-o pentru ca nu cunosteam candidatii. Intotdeauna eu n-am pus nici macar o secunda pozitia noastra fata de Traian Basescu, care se cunoaste. N-avem de ce sa dam o rezolutie de necolaborare cu Traian Basescu. Nu am avut nicio forma de colaborare cu Traian Basescu si nu avem pe agenda un dialog cu PMP. Doamna Udrea este un personaj de presa, nu are o calitate oficiala. Nu s-a discutat despre fuziune sau alianta, nu s-a dat un mandat. Eu sunt retinut fata de formulele de noi aliante, care s-au dovedit neviabile, e nevoie de o constructie durabila, de un mare partid de dreapta”.

UPDATE ora 16.10: Mircea Ionescu Quintus a declarat ca “Klaus IOHANNIS este o inalta personalitate care a dovedit ca este pe deplin liberal”.

UPDATE ora 16.05: Sedinta Delegatiei Permanente a PNL s-a incheiat.

UPDATE ora 15.10: Ludovic Orban a declarat ca “Iohannis este cea mai buna solutie pentru PNL. Decizia domniei sale de a-si asuma raspunderesa de a conduce PNL este una buna pentru Romania, buna pentru PNL. Ii acord intreg sprijinul lui Klaus Iohannis in demersul de a transforma PNL in bine, de a-l construi in asa fel incat sa aiba forta de a conduce si sa constitutie coloana vertebrala a dreptei romanesti. Ii rog pe toti cei care m-au sustinut sa-l sprijine pe domnul Iohannis”. VEZI DECLARATIA INTEGRALA A LUI ORBAN

UPDATE ora 14.40: Congresul extraordinar al PNL va avea loc pe 28-29 iunie, la acesta urmand a participa 900 de delegati.

UPDATE ora 14.30: Prim-vicepresedintele demisionar al PNL, KLAUS IOHANNIS, candideaza la presedintia PNL. De precizat ca Ludovic Orban si-a retras candidatura anuntata pentru sefia PNL, in cursa aflandu-se doar Ioan Ghise. VEZI AICI DECLARATIILE LUI KLAUS IOHANNIS

UPDATE ora 13.55: Liberalii au inceput sa vina la sala de sedinta a Delegatiei Permanente. Crin Antonescu si Klaus Iohannis au ajuns deja in sala.

Citeste si: Sorin Frunzaverde sustine fuziunea PNL cu PDL, mai ales in conditiile unui candidat comun la prezidentiale

UPDATE ora 13.15: Presedintele PDL, Vasile Blaga, a  anuntat ca alianta PNL-PDL va avea un singur candidat la alegerile prezidentiale, respectiv persoana cu cele mai mari sanse sa invinga candidatul PSD.  Afla aici detalii

UPDATE ora 12.48: Toti membrii conducerii PDL au votat, in urma cu putin timp, pentru alianta cu PNL. In sedinta conducerii PDL s-a hotarat mandatul dat echipei care urmeaza a discuta diseara cu PNL. De precizat ca pretentia PDL este sa se mearga cu candidatul cel mai bine cotat. Totodata, au fost voci care au declarat ca este nevoie de o fuziune intre cele doua partide. Vasile Blaga va face declaratii de presa la ora 13.00.

In cadrul Delegatiei Permanente, PNL va stabili data congresului partidului la care se va alege noua conducere liberala, dupa demisia lui Crin Antonescu si a vicepresedintilor partidului.

Citeste si: Antonescu a avut o prima discutie pentru unificarea dreptei

Spre seara, conducerea interimata a PNL se va intalni cu reprezentantii PDL pentru a discuta despre unificarea dreptei. Asta dupa ce Crin Antonescu s-a intalnit, ieri, cu Mihai Razvan Ungureanu, liderul Fortei Civice, care a declarat ca nu au fost discutii despre fuziuni sau despre o alianta politica, ci despre o alianta electorala.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, ca va fi nevoie pe partea dreapta a politicii de un singur mare partid, precizand ca reprezentantii democrat-liberali se vor intalni, miercuri, la Parlament, de la ora 17.00, cu cei ai PNL, pentru o prima runda de negocieri.

Citeste si: Blaga considera ca este nevoie de un singur mare partid de centru dreapta

Presedintele PDL a precizat ca alaturi de el la intalnirea cu liberalii se vor afla Gheorghe Flutur, Catalin Predoiu, Mircea Hava, Gheorghe Falca si George Scripcaru. PDL va avea tot miercuri, inainte de intalnirea cu liberalii, o sedinta a Biroului Permanent National. 

“Am purtat si trebuie sa avem discutii cu PNL, PNL si PDL fiind primele partide de dreapta. Maine la ora 17 vom avea o prima discutie la Parlament,voi fi insotit de domnul Flutur in prima etapa, de Catalin Predoiu, de trei vicepresedinti ai PDL cu foarte bune rezultate la alegeri”, a spus Blaga.