PNL si PDL au discutat cu FMI. IOHANNIS: Lucram la un program care sa imbunatateasca climatul economic – LIVE TEXT pe MONDO NEWS

Klaus Iohannis in Parlament

Liderii PNL si PDL KLAUS IOHANNIS si VASILE BLAGA, impreuna cu reprezentanti ai celor doua partide, s-au intalnit, miercuri, cu membrii delegatiei FMI pentru a discuta despre reducerea CAS cu 5%, dar si despre pachetul liberalilor de relansare a economiei.  

Intalnirea a inceput putin dupa ora 11.00, fiind prima discutie comuna PNL-PDL cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI). 

Mondo News a transmis in format LIVE TEXT declaratiile lui KLAUS IOHANNIS si VASILE BLAGA.

KLAUS IOHANNIS: Noi, cele doua partide, PNL – PDL, lucram impreuna la un program economic. Dorim sa venim cu o abordare comuna si la urmatoarea intalnire vom veni cu un concept care se adreseaza exact chestiunilor importante pentru partenerii nostri si vom veni cu un cadru mai larg care integreaza toate aceste abordari astfel incat sa duca la o imbunatatire neta a climatului economiei romanesti.

VASILE BLAGA: Le-am spus colegilor de la FMI, BM si CE un lucru simplu: ca in Romania toata lumea vorbeste despre tintele de deficit bugetar, nimeni nu mai discuta despre buget. Nu este vina troicii, ci a Guvernului ca nu face fata la capitolul venituri si sunt obligati sa ia masuri pompieristice care au dus la o lipsa totala de predictibilitate a politicii fiscale, cu un numar foarte mare de taxe si importante. Pierdem in permanenta locuri de munca si Guvernul recurge sa taie investitiile din fonduri publice. Noi cerem suspendarea liberalizarii pretului la gaze. Nu exista o piata unica a gazelor in Europa, exista doar doi furnizori in Romania de gaze si un singur importator, Rusia, dar acest Guvern nu are nicio strategie vizand dezvoltarea energetica a Romaniei. Nu stim daca vom merge mai departe pentru a dezvolta reactoarele de la Cernavoda, de aceea noi nu ne opunem privatizarilor, dar credem ca ar trebui suspendata si listarea la bursa a companiilor energetice. Nu vom sti care vor fi cele care vor avea evolutii pozitive. Noi dorim reducerea CAS fara alte masuri compensatorii, adica pe jocul simplu de suma nula. Este grav ca Guvernul nu a prezentrat nimic, nici macar o modelare in fata FMI pentru a arata ce inseamna impactul reducerii CAS. Degeaba continui ca pana acum, lipsa de predictibilitate fiscala, numar mare de taxe si impozite, pentru ca lucrurile au dus unde au dus in 2013. Puterea de cumparare e mai mica cu un sfert fata de 2011.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de Finante in Guvernul Boc, a precizat, pentru Mediafax, ca la intalnire va ridica problema ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale sa nu fie insotita de masuri compensatorii sau de taierea banilor pentru investitii.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS si VASILE BLAGA se vor intalni cu delegatia FMI

“La intalnire vom ridica problema ca la reducerea CAS cu cinci puncte procentuale sa nu se ceara masuri compensatorii sau taierea banilor pentru investitii, pentru ca, in Comisia de buget, FMI a spus ca e de acord cu reducerea CAS, dar Guvernul nu este pregatit, avand in vedere incasarile proaste pe primele 5 luni ale anului. Vom cere sa nu se ia masuri compensatorii, asa cum au fost introduse impozite si taxe care au sufocat economia”, a spus Ialomitianu.

El a adaugat ca PDL va propune si introducerea pachetului de masuri de relansare fiscala care este depus la Parlament si va ridica problema legata de investitii, de lipsa de transparenta a cheltuirii banului public, avand in vedere faptul ca, prin modificarea legii finantelor publice, banii se impart prin ordin al ministrului Dragnea si nu prin hotarare de Guvern, ca pana acum.

Si deputatul PDL Alexandru Nazare a precizat, intr-un comunicat transmis luni, ca PDL va ridica la intalnirea cu FMI de miercuri problema investitiilor la autostrada Comarnic-Brasov si le cere premierului Ponta si ministrului sova sa prezinte de urgenta stadiul negocierilor la autostrada Comarnic-Brasov pentru a nu repeta experienta Bechtel.

“PDL le cere premierului Ponta si ministrului sova sa prezinte de urgenta stadiul negocierilor la autostrada Comarnic-Brasov pentru a nu repeta experienta Bechtel. Vom ridica aceasta problema si in discutiile de miercuri cu delegatia FMI”, a aratat Nazare.

Citeste si: NOUL STATUT AL PNL SE VA DISCUTA JOI IN CADRUL BPN

Alexandru Nazare, vicepresedinte PDL, le solicita premierului Ponta si ministrului sova sa faca publice negocierile cu constructorii si finantatorii autostrazii Comarnic-Brasov, precum si corespondenta cu Eurostat in aceasta problema. “Conform declaratiilor reprezentantilor INS, exista unui punct de vedere preliminar din partea Eurostat care mentioneaza ca platile pe care le va face statul roman in cadrul acestui proiect nu vor fi contabilizate in afara deficitului bugetar agreat cu institutiile financiare internationale”, a mai aratat Nazare.

O misiune a Fondului Monetar International a venit, in 2 iunie, la Bucuresti, pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatiile vizand posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.

Misiunea va analiza in principal executia bugetara din primele cinci luni ale anului, precum si perspectivele privind cresterea economica si incasarile la bugetul de stat.

Delegatia FMI, BM si CE a avut in 3 iunie o intalnire cu parlamentarii din Comisiile de Buget-Finante reunite.

La finalul intrevederii, vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera, Viorel Stefan, a declarat ca institutiile financiare internationale nu au o problema cu masura reducerii CAS, si-au insusit-o 100%, ceea ce se va discuta cu Ministerul de Finante fiind legat de masurile care sa asigure sustenabilitatea adoptarii reducerii CAS.

“Reprezentantii FMI si CE au spus ca si-au insusit deja faptul ca aceasta masura este necesara in Romania, singura problema ce urmeaza a fi clarificata e legata de sustenabilitatea implementarii sale. in cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul in care urmeaza sa fie realizate veniturile bugetare si daca exista garantia ca prin reducerea incasarilor la bugetul de asigurari sociale prin aceasta masura de reducere a fiscalitatii nu se creeaza un gol de nesuportat”, a precizat Viorel stefan.

El a adaugat ca din punctul de vedere al necesitatii implementarii reducerii CAS si al efectului asupra mediului de afaceri exista consens cu institutiile internationale si ca subiectul privind modul in care va fi sustinuta in executia bugetara aceasta masura este un subiect deschis asupra caruia se va afla pozitia FMI la finalul misiunii sale in Romania.

Viorel Stefan a precizat ca prezentarea facuta de catre reprezentantii FMI a fost una pozitiva, care apreciaza corespunzator progresele pe care le-a facut Romania in materie de crestere economica, de atractivitate pentru pietele financiare, crestere a investitiilor straine directe, cursul puternic al leului, ratele de dobanzi scazute.