PNL solicita AUDIEREA conducerii BNR in Parlament pe tema cursului FRANCULUI ELVETIAN

Deputatul ANDREEA PAUL, prim-vicepresedinte PNL, solicita audierea reprezentantilor BNR si a guvernatorului MUGUR ISARESCU in Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, pentru un punct de vedere si solutii concrete in sprijinul romanilor afectati de cresterea cursului leu – franc elvetian.

“Situatia financiara a numerosi romani care au contractat credite in franci elvetieni este grav amenintata dupa ce Banca Nationala de la Berna a decis sa renunte la plafonul cursului de schimb al monedei elvetiene. La Bucuresti, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvetian pana la nivelul record de 4,32 lei, in crestere cu 15% fata de ziua precedenta, 14 ianuarie 2014. Concret, la o rata de 100 de franci elvetieni, de pilda, romanul se vede nevoit sa scoata din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de paini sau a peste 11 litri de benzina, in urma unei miscari pur artificiale a cursului de schimb. Parlamentul Romaniei si BNR au datoria de a nu ramane indiferente fata de aceasta situatie si, mai ales, fata de pericolele financiare la care sunt expusi romanii indatorati in franci elvetieni”, afirma ANDREEA PAUL intr-un comunicat remis presei.

Citeste si: Monedele din Europa de Est s-au prabusit in fata francului elvetian

Deputatul PNL adauga ca “situatia impune un raspuns urgent pentru ca evolutia francului risca sa arunce debitorii cei mai vulnerabili in strada”.

“Conform datelor BNR, peste 4% din ratele romanilor sunt exprimate in franci elvetieni, in timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%. In aceasta situatie, cer audierea urgenta a reprezentantilor BNR si a guvernatorului Mugur Isarescu in Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, pentru un punct de vedere si solutii concrete in sprijinul romanilor afectati, in concordanta cu regulile europene si cu un sistem bancar sanatos”, adauga ANDREEA PAUL.

Deputatul PNL spune ca solicitarea se impune avand in vedere ca doua proiecte de lege care vizeaza completarea OUG nr. 50/ 2010 privind contractele pentru consumatori sunt tergiversate in dezbaterea parlamentara in urma pozitiei BNR.

Citeste si: FRANCUL ELVETIAN, la VALORI RECORD, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a renuntat la plafonul valutar

“Interpelarea din 27 noiembrie 2013, pe aceeasi tema, pe care am adresat-o in scris, din Parlament, guvernatorului Isarescu, a ramas fara raspuns. Acum 14 luni ceream conducerii Bancii Nationale sa prezinte situatia concreta a creditelor romanilor in franci elvetieni, precum si solutiile preconizate de BNR pentru sprijinirea celor puternic afectati de aprecierea monedei elvetiene”, afirma ANDREEA PAUL.

Deputatul PNL da ca exemplu Franta, tara care, pentru a sprijini debitorii, “a interzis creditele in franci elvetieni in 2013, iar Ungaria a stabilit un curs fix pentru forintul raportat la francul elvetian la care s-au rambursat ratele in perioada 2011-2014”.

“In Romania, Tribunalul Galati a dat castig de cauza debitorului, anul trecut, si a decis conversia creditului la cursul din data acordarii, la care se poate adauga o devalorizare de maximum 10%. Fara a sustine vreuna dintre aceste abordari, ma intreb daca putem agrea un mecanism de sprijin pentru cei afectati de calamitatile financiare, similar cu cele existente in agricultura”, mai afirma ANDREEA PAUL.

Sursa foto: presalocala.com