PNL sustine desfiintarea a trei servicii speciale: DGIPI, STS si SPP

PNL propune desfintarea a trei servicii speciale, respectiv Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Paza si Protectie. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, sustine ca Romania are prea multe astfel de structuri, completand ca nu vede de ce ar trebui pastrate aceste servicii.

De precizat ca Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Paza si Protectie sunt singurele care nu fac parte din Comunitatea Nationala de Informatii, aflata sub controlul presedintelui Romaniei. 

„Da, sunt prea multe si cu multi angajati. Genereaza oameni legati de servicii (…) greu de controlat. si nu-si indeplinesc obiectivele, ci tind sa se privatizeze. (…) Avem serviciul Ministerului de Interne nereglementat prin lege. (…) Nu vad nicio noima pentru care ai pastra STS si SPP”, a declarat Ludovic Orban, prim-vicepresedinte PNL, la Adevarul Live.

Citeste si: PNL acuza Guvernul PONTA ca incalca LEGEA blocand organizarea de ALEGERI PARTIALE

Procedura de desfiintare a unui serviciu de special trece prin Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT). in perioada postdecembrista a existat un singur precededent. In mai 1998 a fost desfiintata celebra unitate „Doi s-un sfert” din cadrul MAI, acuzata de incorporarea unor foste cadre de politie politica si de depasire a atributiilor in timpul mineriadelor.

„La nivelul CSAT, aceasta problema ar putea fi abordata, de asemenea si la nivelul Parlamentului. (…) Ar trebui o analiza si o discutie serioasa asupra eficientei, functionarii, rezultatelor”, a comentat pentru Digi24 Mihaita Calimente, presedintele comisiei parlamentare de control a SIE.

„Domnul Orban, una este sa cante cucul in Bucovina si alta este sa vorbesti despre serviciile secrete. Comasarea unor servicii poate genera efecte cu caracter ireversibil in domeniul sigurantei nationale”, spune Daniel Savu, membru al comisiei parlamentare de control a SRI.

DGIPI, STS si SPP sunt singurele servicii speciale care nu fac parte din Comunitatea Nationala de Informatii, institutie aflata sub control prezidential din 2005 incoace.