PNL sustine introducerea sistemului de vot mixt si votul prin corespondenta pentru diaspora

PNL

PNL sustine, la modificarea legilor electorale, alegerea parlamentarilor prin sistemul de vot mixt, pe liste si colegii uninominale si reducerea numarului de parlamentari, au declarat, joi, pentru Mediafax, deputatii Tinel Gheorghe si Victor Paul Dobre, aratand ca trebuie facute calcule. 

“Suntem de acord cu reducerea numarului de parlamentari, dar sa vedem sub ce forma astfel incat sa nu ne trezim din lac in put. Trebuie facute calcule”, a spus Tinel Gheorghe, aratand vor fi negocieri si calcule.

El a aratat ca, din discutiile de pina acum, a rezultat ca cel mai potrivit sistem de vot ar fi cel mixt german, adica si pe liste si unimominal.

Victor Paul Dobre, membru al comisiei de cod electoral, a spus, la randul sau, ca ii este greu sa faca o evaluare in privinta numarului de parlamentari, dar ca trebuie sa fie mult mai putini parlamentari ca pana acum.

Citeste si: Legile Big Brother si cartelelor pre-pay trebuie armonizate inainte de adoptare, sustine deputatul Tinel Gheorghe

“Imi este greu sa fac o evaluare in privinta numarului de parlamentari si nici nu am ajuns la aceasta faza. Conform Constitutiei, numarul de parlamentari este proportional cu numarul cetatenilor, trebuie sa stabilim un raport de reprezentativitate. Cert este ca va trebui sa avem mult mai putini parlamentari decat in actualul Parlament”, a spus Dobre.

El a mai aratat ca, in privinta sistemului de vot, PNL sustine “sistemul uninominal cu lista de compensare”, adica sa fie si pe lista si pe colegii.

Dobre a precizat ca PNL mai sustine si alegerea primarilor si presedintilor Consiliilor judetene in doua tururi de scrutin si asigurarea conditiilor ca toti cetatenii sa poata vota.

El a adaugat ca PNL doreste introducerea votul prin corespondenta pentru diaspora, la modificarea legilor alegerilor parlamentare si prezidentiale.

Comisia comuna pentru elaborarea Codului electoral s-a reunit, miercuri, in prima sedinta din anul 2015, in conditiile in care termenul fixat pentru finalizarea noilor legi electorale, decis de plenul comun al Parlamentului, expira pe 30 iunie.

sedinta comisiei s-a desfasurat in absenta presei.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, dupa sedinta, ca din punctul sau de vedere, care este sustinut si de o parte a social-democratilor, viitorul Parlament ar trebui sa aiba 300 de deputati si 100 de senatori, la care s-ar adauga si reprezentantii minoritatilor nationale.