PNL va completa proiectul PREVENTIEI in SANATATE cu capitole despre mediu, sport si alimentatie

PNL va completa proiectul legii privind PREVENTIA in SANATATE cu capitole care tin de mediul sanatos, de incurajarea sportului si alimentatiei sanatoase, a anuntat vineri deputatul liberal LUCIA VARGA, unul dintre initiatorii proiectului, la finalul unei dezbateri.

“Concluzia desprinsa din dezbaterea de azi este ca dumneavoastra considerati ca e bine-venita o lege a PREVENTIEI in SANATATE, dar care trebuie completata cu capitole care tin de mediu sanatos, sport, incurajarea sportului si a miscarii si de alimentatie sanatoasa. Noi am enuntat ca principii aceste teme, insa trebuie detaliate mecanismele care apoi sa faca posibile infrastructurile necesare pentru a trai sanatos. De asemenea, am extras urmatoarea concluzie: educatia pentru mediu este extrem de importanta si o detaliem si in lege, cooperarea multi-sectoriala, ea este enuntata, insa fiecare minister cred ca ar trebui sa asume programe multianuale de realizare, spre exemplu de realizare a suprafetei minime de spatiu verde pe cap de locuitor” a spus LUCIA VARGA, la finalul unei dezbateri privind proiectul de lege al liberalilor de preventie in sanatate, care a avut loc la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

CITESTE SI:  RARES MANESCU: PREVENTIA ESTE CEA MAI EFICIENTA METODA PENTRU ASIGURAREA SANATATII

Deputatul PNL LUCIA VARGA a adaugat ca in Romania este nevoie de o politica speciala de reducere a poluarii in orase, iar in aceasta privinta Primaria Capitalei a anuntat ca va demara o serie de programe cu privire la calitatea aerului.

“Toate propunerile din aceasta dezbatere si din celelalte dezbateri pe care le-am avut vor fi introduse in proiectul de lege, o parte direct in actul normativ, alta parte vor fi prevazute in normele de aplicare. Incercam ca luni, in cadrul Comisiei de sanatate a PNL, sa facem primele completari si modificari la legea PREVENTIEI in SANATATE, apoi, la finalul perioadei de dezbateri sa venim cu forma finala pe care PNL o va sustine. O vom inainta tuturor grupurilor parlamentare cerandu-le sa stam la masa dialogului, sa avem o continuitate in aceste politici. Sper sa inteleaga si PSD si celelalte partide ca nu conteaza daca doua partide se cearta sau nu, important este sa gasim o modalitate de a face politici publice pentru cetateni, care sa le aduca o calitate a vietii mai buna”, a declarat LUCIA VARGA.

PSD a cerut liberalilor sa retraga proiectul si a amenintat cu contestarea la Curtea Constitutionala.

De la lansarea proiectului de lege a preventiei, care a fost criticat in special pentru capitolul referitor la sanctiuni, liberalii au organizat o serie de dezbateri. In cadurl acestora s-a discutat inclusiv posibilitatea eliminarii acestor sanctiuni pentru pacientii care refuza, in scris, masurile de preventie.

Proiectul se afla in dezbatere publica pana pe 1 martie.

Sursa foto: ADEVARUL