PNL va depune la CCR sesizarea privind reluarea votului asupra unui pachet de opt legi, printre care si Legea Dafaimarii

PNL va depune in urmatoarele doua zile o sesizare la CCR, prin care va contesta reluarea votului asupra celor 8 proiecte de lege, discutate in sedinta in care a avut loc si controversatul vot asupra Legii defaimarii, a declarat, luni, deputatul liberal Gabriel Andronache, informeaza Agerpres.

“Nu am depus sesizarea pentru ca am asteptat depunerea celor opt legi votate de doua ori (in plenul Camerei Deputatilor-n.r.) la Secretarul General. Ele au fost depuse doar astazi. Si de aceea nu am putut face sesizarea pana acum la CCR. Doua motive sunt esentiale si le veti gasi in sesizarea pe care o vom depune in urmatoarele doua zile. Eventual chiar maine (marti-n.r.)”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Liberalii sustin ca „BP nu avea posibilitatea si nici Comitetul liderilor de a dispune de facto suspendarea procedurii de vot electronic”.

„Practic, noi spunem ca s-a procedat in mod nelegal deoarece suspendarea unei norme aflate in vigoare, respectiv, dispozitiile cuprinse in articolul 123, alineatul 1 din Regulament trebuiau suspendate printr-un act normativ, respectiv printr-o hotarare a Camerei Deputatilor. Ori, nici Biroul permanent, nici Comisia de Regulament nu au adus in plenul Parlamentului un proiect de hotarare prin care dispozitiile referitoare la votul electronic sa fie suspendate pe o perioada determinata”, a explicat Andronache.

CITESTE SI: SCANDAL MONSTRU la CAMERA DEPUTATILOR: MARUL DISCORDIEI – LEGEA lui DRAGNEA

In sesizarea pe care o vor depune la CCR, liberalii mai sustin si ca „practic, nici BP, nici Comitetul liderilor si nimeni altcineva nu putea sa dispuna reluarea votului printr-o alta procedura decat cea a votului electronic, decat presedintele de sedinta”.

„In data de 17 februarie, presedintele de sedinta nu a cerut reluarea votului, ci a continuat votarea dupa cele noua voturi exprimate prin vot electronic prin ridicare de mana. Consecinta este ca votul care a fost reluat intr-o alta sedinta, respectiv, in sedinta din 24 februarie este neregulamentar si nelegal. Pe cale de consecinta, reluarea votului trebuia sa se intample in aceeasi sedinta si la propunerea acelui presedinte de sedinta care a fost domnul Florin Iordache, a explicat Gabriel Andronache, citand pasaje din stenograma sedintei de plen pe care o invoca.

PNL va ataca la CRR o singura lege dintre cele opt asupra carora s-a reluat procesul de vot, respectiv legea privind receptia cladirii Palatului Parlamentului.

„Sunt motive de procedura, extrinseci, care nu au legatura cu continutul proiectului de lege pe care il contestam, insa, dorim sa depunem aceasta sesizare la CCR, deoarece noi consideram ca este inadmisibil sa se voteze de doua ori asupra unor proiecte de legi, este o premiera in 25 de ani de parlamentarism in Romania. Am ales aceasta lege pentru ca este singura care nu afecteaza drepturi sau beneficii ale cetatenilor si priveste strict chestiuni de administrare ale Palatului Parlamentului”, a spus Andronache.

CITESTE SI: DEPUTATII PSD, UNPR SI ALDE VOR VOTA LEGEA DEFAIMARII SOCIALE, INITIATA DE LIVIU DRAGNEA

Deputatul PNL a afirmat ca daca sesizarea va fi acceptata de CCR, PNL va urma aceeasi cale de atac si in privinita Legii Defaimarii, atunci cand aceasta va trece de votul final al Parlamentului.

“Vom arata ca, in mod cert, procedura a fost nelegala, iar in masura in care CCR ne va admite aceasta contestatie vom folosi aceasta situatie si atunci cand vom contesta celebra Lege a defaimarii, dupa ce ea va fi din nou adusa la votul final si votata de colegii din PSD si celelalte partide care sustin PSD”, a conchis liberalul.

 Sursa foto: avocatura