PNL va depune motiune de cenzura, dupa ce va prezenta programul de guvernare pana la 28 februarie

Motiune de cenzura

PNL va depune in noua sesiune parlamentara o motiune de cenzura, dupa prezentarea programului de guvernare, care are ca termen limita data de 28 februarie, a anuntat, luni, copresedintele PNL Alina Gorghiu.

“Ne dorim un stat care sa aiba o guvernare care sa puna deasupra interesului individual interesul colectiv si agenda publica sa fie cea care dicteaza proiectele de anvergura ale Guvernului PNL. in momentul acesta, ca urmare a dialogului pe care l-am avut si cu premierul desemnat Catalin Predoiu, suntem in etapa in care se merge spre finalizarea proiectului de viziune guvernamentala, care are termen pentru a fi depus intr-o prima forma 28 februarie. In momentul in care pe 28, data limita de prezentare a acestui program de guvernare, vom avea materialul, il vom pune in dezbaterea atat interna a PNL, cat si a societatii civile. Vrem o dezbatere reala pe acest program”, a declarat Gorghiu, intr-o conferinta comuna cu copresedintele PNL Vasile Blaga.

Ea a subliniat ca, in ceea ce priveste preluarea exercitiului guvernarii, PNL isi doreste alegeri anticipate.

Citeste si: PNL cere alegeri anticipate si o noua lege a partidelor politice

“Opinia noastra (…) nu s-a schimbat, ne dorim, in primul rand, alegeri anticipate, desigur nu suntem copii, stim ca este un lucru care se poate indeplini extrem de dificil, aceasta este Constitutia, cu ea defilam si noi, acelorasi dispozitii din Constitutie ne vom supune”, a spus Gorghiu.

Liderul PNL a precizat ca, dupa prezentarea programului de guvernare, va fi depusa o motiune de cenzura.

“in afara de faptul ca stim ca este dificil sa ajungem la o guvernare legitima prin alegeri anticipate, vom avea in decursul sesiunii parlamentare care incepe in mod oficial la 1 februarie o motiune de cenzura pe care o vom stabili ca tema si ca data in urmatoarea sedinta imediat dupa ce programul de guvernare va fi prezentat”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a fost intrebata daca, in aceste conditii, motiunea de cenzura va fi depusa in martie-aprilie.

“Decizia a fost unanima in interiorul acestei sedinte privitoare la momentul la care vom face aceasta motiune de cenzura si toata lumea a ajuns la aceasta concluzie: ca in mod categoric o guvernare pregatita, ori o guvernare pregatita inseamna sa ai disponibil, lucrat in interiorul partidului, acea viziune de guvernare cu care tu vrei sa exerciti guvernarea in Romania. Nu cred ca ne mai putem permite sa facem exercitii guvernamentale peste noapte sau sa credem ca putem sa ne ducem nepregatiti la Palatul Victoria asa cum s-a intamplat de foarte multe ori cu guvernele Romaniei. Programul de guvernare la care Catalin Predoiu lucreaza, impreuna cu colegii din comisia de specialitate, este aproape de finalizare, trebuie insa multe, multe aspecte pus la punct. Dansul a considerat ca termenul de 28 februarie ca termen limita este extrem de rezonabil, motiv pentru care putem sa avem acel program de guvernare chiar si mai devreme”, a spus Gorghiu.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: ACEST AN VA INSEMNA PENTRU ROMANI O MAI BUNA INTELEGERE A DREPTURILOR LOR

La randul sau, Vasile Blaga a precizat ca PNL va initia discutii cu toate partidele parlamentare, cu exceptia PSD, cu privire la motiunea de cenzura.

El a fost intrebat daca o data cu programul de guvernare va fi stabilit si Guvernul din umbra si daca exista criterii pentru alegerea celor care ar putea face parte din Executiv.

“Am decis sa largim aceste comisii cu membri si nemembri, cu specialisti din teritoriu, fiindca vin foarte multi specialisti care nu sunt implicati politic. (…) Vor lucra echipe complexe din care ne vom alege oamenii, dar sa inteleaga fiecare coleg care este in aceasta comisie (…) daca lucreaza in aceste comisii si daca au fost ministri sau secretari de stat nu inseamna ca vor fi automat din nou ministri sau secretari de stat”, a aratat Blaga.