PNL va depune plangere penala, daca Parlamentul nu numeste un nou CA al SRR

PNL

Deputatul liberal Costel Alexe solicita majoritatii parlamentare ca miercuri sa numeasca un nou Consiliu de Administratie (CA) al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), precizand ca, in caz contrar, PNL “va depune plangere penala pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave”.

“Parlamentul Romaniei prin birourile permanente, comisiile de cultura de la Camera Deputatilor si Senat trebuie sa investeasca miercuri, in plenul reunit un nou Consiliu de Administratie pentru Societatea Romana de Radiodifuziune. Dupa informatiile noastre, toate partile implicate au formulat propuneri si procedura se poate desfasura incepand cu audierile din Comisiile reunite de cultura si apoi cu votul final de miercuri, din plen. (…) Solicitam public Executivului Romaniei si majoritatii PSD din Senat si din Camera Deputatilor sa respecte decizia Curtii Constitutionale si numeasca miercuri un nou Consiliu de Administratie la Radioul Public pentru a scoate institutia din ilegalitate. in caz contrar, PNL va depune plangere penala pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave”, spune Costel Alexe, intr-un comunicat transmis presei.

El subliniaza ca, daca pana la sfarsitul anului SRR nu va avea un Consiliu de Administratie, institutia va intra in blocaj, pentru ca fara Consiliu, institutia nu poate aproba noul buget si cheltuielile care decurg de aici.

Mondo News iti recomanda si: VALERIU ZGONEA: SUNT DE ACORD CU SOLICITAREA ACL DE A DEZBATE IN REGIM DE URGENTA FORMAREA CA AL SRR SI CARTEA ALBA A APARARII

“In momentul de fata, Radioul Public functioneaza de aproape 6 luni fara Consiliu de Administratie, organism menit sa asigure conducerea Societatii Romane de Radio (SRR), alaturi de presedinte si de colegiul director. Majoritatea parlamentara incalca in mod grav legea si o decizie a Curtii Constitutionale”, completeaza Alexe.

Deputatul PNL arata ca atributiile CA al SRR in ceea ce priveste bugetul si fondurile de care dispune institutia sunt “aproape exclusive”.

“In acest sens, lipsa unui consiliu de administratie a SRR blocheaza practic toata activitatea Radioului public deoarece, conform legii (art. 27), CA al SRR este singurul organism care aproba bilantul, investitiile, volumul de credite, relatiile cu alte organisme internationale, deciziile comitetului director, precum si multe alte activitati care fac in acest moment imposibila functionarea in conditii bune si de legalitate a SRR. Inclusiv prezentarea de rapoarte in fata Parlamentului trebuie sa fie aprobata de CA al SRR. Ori neexistand un CA, practic toata activitatea institutiei este pusa sub semnul ilegalitatii”, mentioneaza el.

Costel Alexe indica faptul ca, in luna iunie, conform calendarului, Societatea Romana de Radiodifuziune trebuia sa aiba un nou Consiliu de Administratie, investit pentru urmatorii patru ani, afirmand ca PSD “nu a respectat algoritmul parlamentar si a numit, pe locurile partidelor de opozitie, reprezentanti proprii, interpretand abuziv si discretionar legislatia in vigoare”.

“Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala aceasta hotarare a Parlamentului si a avut castig de cauza, astfel incat, Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului trebuiau sa puna imediat in aplicare decizia Curtii si sa investeasca un nou consiliu de administratie, respectand cu strictete algoritmul parlamentar. insa, PSD a incalcat, iarasi, in mod grav legea si refuz sa puna in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale”, mai spune deputatul PNL.