PNL va face recurs la ICCJ privind alegerea primarilor dupa ce CAB refuza transmiterea catre CCR a sesizarii de neconstitutionalitate

PNL ia act de decizia Curtii de Apel Bucuresti de a refuza transmiterea catre Curtea Constitutionala a sesizarii de neconstitutionalitate depusa cu privire la organizarea alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin si anunta ca in acest caz va folosi instrumentul recursului la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termenul prevazut de lege, informeaza Agerpres.

“Speram ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor in doua tururi de scrutin sa fie atins cat mai curand si sa ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societatii romanesti. Actuala norma, pe care o apreciem nedreapta, trebuie corectata cat mai curand de actualul Parlament sau in viitorul mandat legislativ”, sustin liberalii intr-un comunicat remis vineri.

Potrivit sursei citate, demersul PNL a vizat obtinerea unui raspuns clar din partea singurei institutii din stat care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constitutionala, cu privire la situatia permisa in acest moment de legea electorala.

“Un primar poate obtine mandatul cu votul unei minoritati si sa-l exercite in pofida neincrederii exprimate, prin vot, de o majoritate a celor care si-au exprimat optiunea. Astfel, situatia in care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiaza de sprijinul a mai putin de jumatate plus unu dintre alegatorii care s-au prezentat la urne ridica semne de intrebare indreptatite asupra legitimitatii si reprezentativitatii acelui primar. Din acest punct de vedere, ne exprimam regretul cu privire la imposibilitatea de a obtine un raspuns indreptatit asupra constitutionalitatii ori a neconstitutionalitatii modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie ramane o urma de indoiala justificata”, se arata in comunicatul PNL.

CITESTE SI: CONTESTATIA PNL referitoare la ALEGEREA PRIMARILOR intr-un singur tur, RESPINSA. UPDATE

PNL mentioneaza ca a avut la baza atat argumentele constitutionale mentionate, dar si cele procedurale folosite si cu alte ocazii similare, cum a fost cazul sesizarii adresate Curtii Constitutionale privitoare la o ordonanta de modificare a Legii alegerilor prezidentiale. Cu acel prilej, sesizarea PNL a ajuns pe masa judecatorilor Curtii Constitutionale.

Liberalii sustin ca PNL este singurul actor politic de calibru care se contrapune cu sanse PSD, iar orice vot irosit pentru un tert candidat este un vot favorabil in mod indirect PSD.

 Sursa foto: pnl