POCORA(PNL): PSD ar trebui sa MAJOREZE ALOCATIILE COPIILOR, nu PENSIILE PARLAMENTARILOR

Deputatul PNL Cristina Pocora le-a transmis marti social-democratilor ca ar trebui sa majoreze in primul rand alocatiile copiilor, nu pensiile parlamentarilor.

Pocora anunta totodata ca liberalii nu sustin proiectul de lege privind reintroducerea pensiilor speciale pentru deputati si senatori.

PSD doreste reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, pensii al caror cuantum va fi intre 1.200 si 4.400 de lei si care vor fi cumulate cu pensiile normale. Este foarte adevarat ca indemnizatiile si pensiile parlamentarilor romani sunt cele mai mici din Uniunea Europeana. in acelasi timp, insa, trebuie spus ca la nivelul Uniunii Europene media alocatiei de stat pentru copii este de 210 euro, in vreme ce in Romania alocatia unui copil este de doar 9 euro, cifra care plaseaza tara noastra in coada listei la nivel mondial. Daca tema pensiilor parlamentarilor este necesara si impune o rezolvare, atunci cel putin la fel de necesara, dar mai urgenta este marirea alocatiei pentru copii“, a precizat Pocora intr-un comunicat de presa remis presei. 

CITESTE SI: PARLAMENTARII isi PREGATESC PENSII SPECIALE: Venituri intre 1400 si 4000 lei in functie de numarul de MANDATE

Ea a adaugat ca PNL nu sustine propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari si considera ca majorarea alocatiilor este ceea ce ar trebui sa-i preocupe intai pe alesi, inainte de propriile beneficii.

Prin urmare, cer majoritatii controlate de PSD ca, pe langa legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, sa promoveze si cresterea alocatiei pentru toti copiii la 200 de lei. Victor Ponta si PSD dau inca o data dovada de duplicitate. Dupa ce anul trecut, prim-ministrul declara ca nici el, nici partidul pe care il conduce nu sustin legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, azi acest act normativ a fost discutat de catre deputatii PSD. Dar nu doar de duplicitate da dovada Victor Ponta, ci si de lasitate. seful PSD este plecat din tara chiar in ziua in care partidul pe care il conduce discuta legea pensiilor speciale pentru parlamentari”, se mai arata in comunicat.

Potrivit proiectului de lege care modifica Statutul parlamentarului, deputatii si senatorii au dreptul, dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar. De aceasta indemnizatie beneficiaza cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara”, se arata in proiectul de lege.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS cere CONDITII de MUNCA si SALARII decente pentru POLITISTI

Indemnizatia de parlamentar ar urma sa se actualizeze ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Proiectul de lege a fost discutat marti in grupul parlamentar al PSD de la Camera Deputatilor iar la finalul dezbaterilor va fi depus in Parlament.