Poliția spaniolă a destructurat o rețea de spălare de bani prin intermediul crypto monedelor

Operațiunea Tulipan Blanca (Laleaua Albă), coordonată de Europol și condusă de poliția spaniolă, a condus la arestarea a 11 persoane acuzate de spălarea a peste 8 milioane de euro prin tranzacții cu crypto monede, se arată într-un comunicat de presă al Europol.

Potrivit Europol, ancheta a fost concentrată în jurul unei grupări infracționale care spală banii obținuți din vânzările de stupefiante utilizând carduri de credit și crypto monede.

Suspecții luau fondurile ilicite în numerar, după care le depozitau în cantități mici în sute de conturi bancare terțe. Din momentul în care banii circulau deja în sistemul financiar, infractorii trebuiau doar să transfere fondurile ilicite înapoi la dealerii de droguri din Columbia. Criminalii urmau apoi să achiziționeze carduri de credit legate de conturi și să călătorească în Columbia, unde urmau să retragă banii.

Citește și: CUM POȚI SĂ MINEZI CRYPTO MONEDE BITCOIN ȘI SĂ FACI MULȚI BANI FĂRĂ INVESTIȚIE ÎN ECHIPAMENTE

Din momentul în care, infractorii și-au dat seama că retragerile de numerar și operațiunile bancare au fost ușor de urmărit, au folosit în schimb crypto monede, în principal, Bitcoin. Suspecții au convertit fondurile ilegale în Bitcoin, apoi le-au schimbat în pesos columbian și le-au depus în conturi bancare din Columbia în aceeași zi.

Prin colaborarea cu autoritățile finlandeze, poliția spaniolă a reușit să stabilească faptul că schimbul folosit de organizația criminală a fost localizat în Finlanda și a colectat informațiile necesare pentru urmărirea vinovaților.

137 persoane sunt încă în curs de investigare de către poliția spaniolă. Ancheta arată că suspecții au depus peste 8 milioane de euro în 174 de conturi bancare diferite. Europol declară că a organizat un curs special “pentru a ajuta ofițerii legii în identificarea utilizării crypto monede de către rețelele de crimă organizată”.