Politicienii din România vor să scape de închisoare sacrificând Justiția – Analiză The Economist

The Economist scrie despre faptul că eficiența neașteptată a DNA în lupta împotriva corupției din România este pusă în pericol de mai mulți politicieni cercetați pentru corupție. Aceștia încearcă să schimbe modul în care funcționează Justiția din România doar pentru a scăpa de închisoare.

Liviu Dragnea este cel care conduce din umbră Guvernul, susțin jurnaliștii de la publicația The Economist. Viorica Dăncilă a ajuns premier doar din cauză că legea nu-i permite lui Dragnea, condamnat pentru fraudă electorală, să ocupe funcția.

Ziariștii mai scriu că cinci dintre miniștrii cabinetului Dăncilă sunt cercetați pentru fapte de corupție și că Dragnea însuși este anchetat de DNA pentru constituire de grup infracțional organizat și, în consecință, riscă să ajungă la închisoare. Asta, dacă Viorica Dăncilă nu va reuși să promoveze modificări ale legii, prin care diverse forme de abuz în serviciu vor fi dezincriminate.

The Economist îl citează pe liderul USR Dan Barna, care spune că justiția din România este în pericol nu din cauza vreunei schimbări de ideologie, ci din cauza o mâna de oameni cu probleme penale vor să schimbe legea în propriu interes.

Puțini au crezut vreodată că DNA va reuși să lupte eficient cu corupția din România, comentează The Economist. Cu toate astea, instituția a uimit pe toată lumea, trimițând la închisoare sute de oameni sus-puși, în ultimii cinci ani, printre care un fost premier, 5 miniștri și 25 de parlamentari. În plus, mulți alți oameni importanți sunt cercetați. Printre ei, Radu Mazăre, care a cerut azil în Madagascar.

Publicația britanică mai scrie că PSD atacă DNA susțînând că această instituție are interese politice, acționând la ordinele a ceea ce ei numesc “statul paralel”. În plus, jurnaliștii amintesc despre faptul că înainte de a deveni premier, Dragnea a fost baron local și că din anturajul sau a făcut parte Costel Comana, om de afaceri care s-a sinucis în timp ce era cercetat pentru corupție.

Sursă traducere: ziare.com