Politicienii moldoveni se tem, dupa declaratiile unioniste ale lui Basescu

Politicienii din Moldova se tem de reactii necontrolate din partea separatistilor gagauzi, dupa declaratiile unioniste ale presedintelui Basescu.

Presedintele Parlamentului R. Moldova, Igor Corman,  a declarat ca “intr-adevar, declaratiile presedintelui Romaniei au turnat muta benzina in focul care incetisor s-a aprins in Gagauzia”. “Pe langa faptul ca noi avem o problema si la nivel de tara: se confunda procesul de integrare europeana, ideea europeana cu ideea unirii, pe care incearca s-o promoveze, in ultima perioada, presedintele Basescu”, a spus Corman, la televiziunea  Moldova 1.

Corman , dar si premierul Iurie Leanca au convinegrea ca astfel de declaratii nu ajuta.  Cu toate acestea, luarea de atitudine a liderului roman in nici un caz nu pune “in pericol relatia cu Romania”.

“Nu doar presedintele Basescu reprezinta tara, el este la sfarsitul celui de-al doilea mandat. Eu am fost in vizita oficiala la Bucuresti, am purtat discutii si cu premierul, si cu presedintele Parlamentului, cu grupurile parlamentare de acolo. Este o cu totul alta optica, este dorinta ca sa avem un dialog pragmatic, un dialog care reiese din agenda europeana, un dialog care sa consolideze relatiile dintre Moldova si Romania, dar sa nu creeze probleme”, a aratat Corman.

Acesta a transmis autoritatilor de la Comrat ca “nu este cazul de a organiza referendumuri in urma unor declaratii (n.r.- ale presedintelui Basescu).

“Va spun si acum ca in cadrul UE astfel de subiecte cum ar fi pierderea statalitatii Republicii Moldova nici nu pot sa existe si nimeni nu intelege care este sensul unor astfel de declaratii. Nici in Romania, la modul serios, astfel de declaratii nu sunt luate in consideratie. (…) Eu nu cred ca domnul Basescu doreste rau R. Moldova. Mi-as dori foarte mult ca dumnealui, cu mai multa atentie, sa urmareasca evolutiile din tara noastra si sa analizeze care este impactul unor astfel de declaratii asupra procesului de integrare europeana, asupra coeziunii societatii moldovenesti si per ansamblu eu sper sa ajunga la o concluzia ca, intr-adevar, astfel de declaratii nu-si gasesc locul”, a incheiat Corman.

Liderul Gagauziei, Mihail Formuzal, a declarat ca Traian Basescu merita se fie declarat persona non grata in Republica Moldova.