POLITISTII francezi vor sa evacueze ROMII din cartierele bune ale PARISULUI

O nota interna de la Comisariatul arondismentului al VI-lea din PARIS preconizeaza “evacuarea sistematica” a ROMILOR, o directiva ilegala care provoaca scandal, relateaza Mediafax, care citeaza editia electronic a cotidianului Le Parisien.

Publicatia precizeaza ca este dificil sa obtina “raspunsuri clare” de la administratie cu privire la cine a ordonat “recenzarea si evacuarea ROMILOR cu sau fara copii, cu sau fara animale”, in aceasta nota interna care nu ar fi trebuit sa paraseasca vreodata comisariatul parizian, dar pe care Le Parisien a putut sa o consulte.

Continutul notei, redactate vineri la Comisariatul de pe strada Bonaparte este deosebit de sensibil, subliniaza ziarul, precizand ca “tintirea unei populatii pe criterii etnice este interzisa in Franta”.

Documentul este redactat de catre un ofiter de POLITIE, “la ordinul comisarului central”, iar in nota se cere ca, “incepand din acest moment si pana la noi ordine, efectivele arondismentului VI, zi si noapte, sa localizeze familiile de ROMI care traiesc pe strada si sa le evacueze”.

“Este violent si, mai ales, ilegal!”, declara un functionar de rang inalt din cadrul Prefecturii de Politie, care se declara “socat”. Functionarul afirma ca este ilegala cersetoria impreuna cu un copil mai mic de sase ani, dar “acest consemn neindemanatic si inadmisibil stigmatizeaza o populatie”. “Si cu ce drept sa-i evacueze?”, adauga el.

In schimb, primarul arondismentului al VI-lea Jean-Pierre Lecoq (UMP) “nu este socat” de tonul notei. “Ceea ce ma socheaza este sa vad familiile de ROMI pe strada cu copii mici. Nu este acceptabil in plan uman si social”, afirma el.

Citeste si: Rromi din Paris, atacati cu acid sulfuric

Primarul denunta “sosirea masiva”, de doua luni, a unor familii de ROMI care dorm in strada impreuna cu copii, in zona Saint-Germain-des-Pres. “Ascund saltele in boscheti. (Numarul) familiilor s-a triplat. Este o adevarata problema”, declara el, adaugand ca a purtat o “conversatie, luna trecuta, cu prefectul asupra acestui subiect”. Potrivit primarului, acesti ROMI au traversat Sena, de la inceputul anului, “goniti din cartierul Bastille (arondismentul al XI-lea) de catre politie”.

“Este o cacealma. Ii gonim pe ROMI dintr-un loc intr-altul, dintr-un arondisment in altul, nu serveste la nimic”, a declarat Jean-Pierre Colombies, un delegat al sindicatului de politie Snop-SCSI. El isi exprima regretul ca “functionari din cadrul politiei au de executat consemne provenind de la Prefectura de Politie, puternic influentata, la randul ei, de puterea politica”.

Prefectura de Politie a PARISULUI este stanjenita, “socata ca aceasta nota a putut sa iasa din comisariat”, admitand totusi “o usurinta de limbaj nefericita” in redactare. Insa “instructiuni au fost intr-adevar transmise comisariatului” din arondismentul al VI-lea, iar in urma alertei lansate de catre Jean-Pierre Lecoq “s-a decis sa se organizeze operatiuni coordonate cu vocatie sociala”. Potrivit prefecturii, este vorba despre o “operatiune de recenzare, desi termenul nu este fericit”.

Sursa foto: www.eric-roset.ch

Purtatorul de cuvant al Guvernului francez Stephane Le Foll, ministru al Agriculturii, a cerut marti respectarea “regulilor si principiilor” in legatura cu nota. Intrebat de postul RTL in acest sens, Le Foll a parut sa ocoleasca un raspuns. “Politistii sa intocmeasca note in care sa spuna «iata, noi credem ca ar trebui sa fie facut cutare sau cutare lucru, raportat la o realitate»”, a declarat el. “Avem reguli, exista principii, exista la nivelul Prefecturii de Politie misiuni si obiective date”, adauga el.

Intrebat daca obiectivul este evacuarea ROMILOR din PARIS, purtatorul de cuvant al Guvernului a raspuns ca “obiectivul este sa se evite ca oameni care, in capitala, din cauza ca se afla intr-o situatie dificila si saracie, sa ajunga sa enerveze pe toata lumea si sa nu mai accepte aceasta prezenta”. “Suntem obligati sa reglementam toate aceste lucruri, sa fim clari asupra tuturor acestor lucruri, sa nu consideram ca si cum nu s-ar intampla nimic”, a continuat ministrul.

“Exista o problema, dar, in spatele acestei probleme exista barbati, femei, chiar copii. Deci nu este tratata ca si cum ar fi o simpla problema pe care sa o putem rezolva prin doua-trei decizii. Nu, este mai complicat”, adauga ministrul, un apropiat al sefului statului.